Η Ελασσόνα αποχαιρέτισε τον Γρηγόρη Βέλκο

ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΣΥΓΚΙΝΗΣΗΣ – «ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΗΜΑ – ΜΕΓΑΛΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟ – ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΠΟ – ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΩΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»
Του Γιάννη Μουκίδη

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης και θλίψης η Ελασσόνα αποχαιρέτισε το πρωί του Σαββάτου, τον γνωστό και πολυγραφότατο ιστορικό – συγγραφέα – ερευνητή και επίτιμο σχολικό σύμβουλο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Γρηγόρη Βέλκο, που «έφυγε» από τη ζωή, σε ηλικία 77 ετών, απροσδόκητα, μετά από ολιγοήμερη ασθένεια.
Ο εκλιπών ήταν σεμνός, άτομο «χαμηλών τόνων», της προσφοράς στον άνθρωπο, με ευαισθησίες και ανησυχίες, με ευρύτητα πνεύματος, πολυμαθής, εργάστηκε για 30 και πλέον χρόνια με υψηλό αίσθημα ευθύνης στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης, με αγάπη και πάθος για τη δουλειά του. Από τα χέρια του πέρασαν εκατοντάδες μαθητές(…σημερινοί επιστήμονες, επαγγελματίες, οικογενειάρχες), που έχουν να πουν ακόμη και σήμερα μια ξεχωριστή κουβέντα για τον δάσκαλο τους.
Ο Γρηγόρης Βέλκος, με καταγωγή από την Εράτυρα(«Σέλιτσα») Κοζάνης, αφήνει πίσω του πλούσιο συγγραφικό έργο και πολύτιμες έγκυρες ερευνητικές εργασίες για την ιστορία της περιοχής και όχι μόνο, με σπάνια ντοκουμέντα και σειρά ιστορικών και εκκλησιαστικών βιβλίων του.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις λίγα 24ωρα πριν «σβήσει», ο αθόρυβος και «χαμηλών τόνων» ερευνητής – συγγραφέας – εκπαιδευτικός παρέμενε δημιουργικός, οξυδερκής και πνευματικά «ανήσυχος».
Στην Εξόδιο Ακολουθία, στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας, συλλειτούργησαν ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και ο ιερέας του Μητροπολιτικού ιερού ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας π. Χρήστος Γεροφάκας.
Ο αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ, μεταφέροντας προς την οικογένεια του εκλιπόντος, τις ευχές και τα συλλυπητήρια του σεβασμ. μητροπολίτου Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος(απουσίαζε λόγω των ποιμαντικών υποχρεώσεων του), στο σύντομο επικήδειο του, τόνισε:
«Η απώλεια του Γρηγορίου Βέλκου είναι μεγάλη, διότι ο τόπος και η Μητρόπολη μας έχασαν έναν μεγάλο δάσκαλο, ερευνητή, ιστορικό και συγγραφέα, ο οποίος συνεργάστηκε με την Ιερά Μητρόπολη για δεκαετίες, αφού προσέφερε τις γνώσεις του και τις αποτύπωσε ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενεές. Μεγάλο το πνευματικό του ανάστημα. Μεγάλο το ιστορικό του έργο. Μεγάλη η ανθρωπιστική του προσφορά. Μεγάλη η αγάπη του για τον τόπο. Μεγάλη η απώλεια για όλους εμάς. Είθε ο Θεός να τον κατατάξει στους καλούς της ουράνιας βασιλείας Του. Αιωνία του η μνήμη!».

Στο ύστατο «χαίρε» για τον μεγάλο ερευνητή – ιστορικό – συγγραφέα Γρηγόρη Βέλκο, έδωσαν το «παρών»:
Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Θανάσης Παιδής, ο αντιδήμαρχος Ελασσόνας Διονύσης Μπαλούκας, εκπρόσωπος του βουλευτή Γιώργου Κατσιαντώνη, ο πρ. βουλευτής Γιάννης Παπαδημόπουλος, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο πανεπιστημιακός – πρ. πρόεδρος του συλλόγου Λιβαδιωτών Θεσσαλονίκης Γιώργος Συνεφάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Δημ. Οικονόμου, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων, μέλη πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής, μέλη της Λιβαδιώτικης οικογένειας και της γενέτειρας του εκλιπόντος και δεκάδες άτομα.

Add Comment