Το Σύμφωνο των Δημάρχων υπογράφει ο Νίκος Ευαγγέλου

ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

δημοσ ελασσονασ λογοτυπο

Στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που βιώνει η χώρα και, κατ’ επέκταση οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), είναι ζωτικής σημασίας για τη βιωσιμότητα των Δήμων η ανάγκη προώθησης και υποστήριξης των προσπαθειών που καταβάλλονταν από τις τοπικές αρχές για την εφαρμογή πολιτικών σχετικά με τη βιώσιμη ενέργεια. Αντιλαμβανόμενος την ανάγκη της αγοράς, ο Δήμος Ελασσόνας σε συνεργασία με την Π.Ε.Τ.Α. Α.Ε. ξεκινά την διαδικασία ένταξης του στο Σύμφωνο των Δημάρχων.

Το Σύμφωνο των Δημάρχων αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει ως σκοπό την ενεργό συμμετοχή των τοπικών αρχών και των πολιτών στην διαμόρφωση και εφαρμογή πολιτικών και δράσεων που σχετίζονται με τη βιώσιμη ενέργεια.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι, μέσα από στοχευμένες πολιτικές, δράσεις και έργα να επιτευχθεί η βέλτιστη ενεργειακή απόδοση και χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα να ξεπεράσει το στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί μείωσης  των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά τουλάχιστον 40% έως το 2030 Το «Σύμφωνο των Δημάρχων» παρουσιάζεται από τα Ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ως ένα εξαιρετικό μοντέλο πολυεπίπεδης διακυβέρνησης χάρη στα μοναδικά χαρακτηριστικά του, καθώς πρόκειται για τη μοναδική κίνηση του είδους της, που κινητοποιεί τοπικούς και περιφερειακούς φορείς γύρω από την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ. Θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως μία από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη στροφή της κοινωνίας σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο αστικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζοντας το σημαντικό ρόλο αλλά και την ευθύνη που μπορούν να διαδραματίσουν οι περιφερειακές και τοπικές αρχές σε συνεργασία με τις Εθνικές αρχές στην μείωση των επιπτώσεων από την περιβαλλοντική υποβάθμιση που υφίσταται ο πλανήτης..
Η συμμετοχή τους, αποτελεί ευκαιρία διαμόρφωσης μιας τοπικής θεώρησης με την οποία η ενεργειακή απόδοση, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι αστικές συγκοινωνίες και οι δημόσιες προμήθειες εντάσσονται σε ένα σχέδιο το οποίο θα αποφέρει όχι μόνο οικονομικά, αλλά επίσης περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.
Εκτός από τις μειώσεις των εκπομπών αερίων, η συμμετοχή των τοπικών αρχών στο Σύμφωνο, αποδίδει σημαντικά παράλληλα αποτελέσματα στους συμμετέχοντες, όπως:
Η δημόσια έκφραση της βούλησης σε τοπικό επίπεδο για δέσμευση μείωσης των εκπομπών CO2
Η δημιουργία δυναμικής και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Η μεταφορά τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, από επιτυχημένα παραδείγματα ευρωπαϊκών τοπικών αρχών
Η ανταλλαγή της τοπικής παραγόμενης τεχνογνωσίας με άλλες περιοχές του δικτύου
Η ανάδειξη της περιοχής του Δήμου σε «βέλτιστη πρακτική» σε περιφερειακό ή και ευρωπαϊκό επίπεδο
Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων και των δράσεων του ΟΤΑ στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμφώνου (eumayors.eu)

Add Comment