Στα μονοπάτια του Μανώλη Χιώτη με οδηγό την Φιλαρμονική Ελασσόνας

Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΧΙΩΤΗΣ 1 [800x600]

Ήταν ακόμη μια εξαιρετική βραδιά, απ΄ αυτές που συνηθίζει να κάνει με περισσή φροντίδα και επιτυχία τα τελευταία χρόνια η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας, μια βραδιά «ντυμένη» με τις μουσικές του μεγάλου συνθέτη της λαϊκής μουσικής Μανώλη Χιώτη, αυτή που φιλοξένησε πρόσφατα το κατάμεστο Θέατρο «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας.
Ο λόγος για την ξεχωριστή συναυλία – αφιέρωμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ελασσόνας στον Μανώλη Χιώτη, που διοργάνωσαν η Αντιδημαρχία Πολιτισμού-Νεολαίας του Δήμου Ελασσόνας και ο σύλλογος «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ».
«Συνοδοιπόροι» της πολυμελούς Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Ελασσόνας στο ταξίδι στις μουσικές του συνθέτη ήταν ο αρχιμουσικός της Δημήτρης Τσιαβές, σ΄ ένα ζωντανό πρόγραμμα που ετοίμασε, ενορχήστρωσε και διηύθυνε ο ίδιος, ο «μπουζουκτσής» – καθηγητής μουσικής Βαγγέλης Τσιαπλές, ο τρομπετίστας Σταύρος Χατζηβασίλης, οι μουσικοί Παναγιώτης Μπαλανίκας(πιάνο), Χρήστος Γελαδάρης(μπάσο), Αντώνης Νάτσιος(κιθάρα), και οι εξαιρετικές «φρέσκες» φωνές του Μανώλη Χατζημανώλη και της Ευλαμπίας Ντούλα.
Για τη ζωή και το πλούσιο έργο του Μανώλη Χιώτη, με αναφορές σε σταθμούς της ζωής του και της καριέρας του, μίλησε ο διευθυντής του 2ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Δημ. Μπουζούκης, υπογραμμίζοντας ανάμεσα στα άλλα:
«Μανώλης Χιώτης, ο μάγκας που έβαλε κολόνια στο τραγούδι! Ο Μανώλης Χιώτης υπήρξε μια προσωπικότητα που άλλαξε την ιστορία και την εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα. Η καινοτομία των τεσσάρων χορδών στο μπουζούκι, που είτε αυτός εφάρμοσε πρώτος είτε την επέβαλλε, μπορεί μεν να προκάλεσε το μένος των παραδοσιακών τριχορδάδων, αλλά έκανε αποδεκτό το μπουζούκι, μιας και μέχρι τότε ήτανε απαγορευμένο και χαρακτηρισμένο ως «υπερβολικά λαϊκό».
Η εμφάνιση του στάθηκε σταθμός για την πορεία του λαϊκού μας τραγουδιού. Σαν μουσικός ήταν απλησίαστος, πρώτος αυτός αξιοποίησε και τα πέντε δάκτυλα και έδωσε αφάνταστη ταχύτητα στην κίνηση του χεριού, σαν άνθρωπος ήταν ένας ρεμπέτης, τόσο στη ζωή του όσο και στις δημιουργίες του».
[wpg_thumb]
Κάποια από τα κομμάτια που οι ερμηνείες τους ενθουσίασαν τον κόσμο, που σιγοτραγουδούσε και χειροκρότησε με θέρμη, ήταν: «Περασμένες μου αγάπες», «δεν θέλω πια να ξαναρθείς», «θα μου βάλεις την κουλούρα», «πάρε με στο τηλέφωνο», «πάρε το δάκρυ μου», «Θεσσαλονίκη μου», «ηλιοβασιλέματα», γεια σου Γιάννη», «πασατέμπος», «απότομα», «θλίψη», «μη μου ζαλίζεις το μυαλό», «λαός και Κολωνάκι», «Εσύ είσαι η αιτία», «μοιάζεις και συ σαν θάλασσα», «αφού το θες», «η σκούνα», «ας μη ξημερώσει», «το τελευταίο ποτηράκι».
Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου συγχάρηκε και ευχαρίστησε τους συντελεστές της εκδήλωσης(μικρούς και μεγάλους) για ό,τι ποιοτικό προσφέρουν στην περιοχή μας στο χώρο του πολιτισμού και της μουσικής και έκανε λόγο για ανάλογες όμορφες μουσικές εκδηλώσεις – «έκπληξη», που σχεδιάζονται για το επόμενο διάστημα.

Ανάμεσα στις παρουσίες της βραδιάς: ο δήμαρχος Ελασσόνας Νίκος Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Διον. Μπαλούκας, Δημ. Λέκκας, Νίκος Γκουτζουρέλας, Αναστ. Γκατζιούρας, Γιάννης Χαλκίδης, δημοτικοί σύμβουλοι, ο ιερέας π. Χρήστος Γεροφάκας(ως εκπρόσωπος του μητροπολίτη Ελασσώνος), εκπρόσωποι φορέων της περιοχής, το μέλος του Δ.Σ. του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας κ. Πέτρος Χατζής, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, δεκάδες μουσικόφιλοι όλων των ηλικιών, κ.ά.

Add Comment