Οδηγίες για την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης

Στα 0,935 λεπτά το λίτρο κυμαίνεται κατά μέσο όρο φέτος  η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Λάρισας (σε σχέση με 0,696 που κυμάνθηκε αντίστοιχα τον Οκτώβριο του 2010), σύμφωνα με τα στοιχεία της  Διεύθυνσης Ανάπτυξης – Τμήμα Εμπορίου και Τουρισμού, της Αντιπεριφέρειας Λάρισας.

Με αφορμή την έναρξη της χειμερινής περιόδου και της διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης  (από τις 17 Οκτωβρίου) , και δεδομένου ότι το πετρέλαιο αποτελεί βασικό έξοδο του οικογενειακού νοικοκυριού, η Διεύθυνση Ανάπτυξης καλεί τους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την προμήθειά του και τους ενημερώνει για τον σωστό τρόπο παραλαβής.

Οδηγίες για παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης
1.Μην αφήνετε να παραλαμβάνουν πετρέλαιο άτομα που δεν γνωρίζουν πως πρέπει να το παραλάβουν.
2.Μην εμπιστεύεστε μόνο το μετρητή του βυτιοφόρου.
3.Μην παραλαμβάνετε βιαστικά και χωρίς να τηρούνται όλες οι διαδικασίες.
4.Φροντίστε να ξέρετε ακριβώς πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής. Για να βρείτε πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό ύψους της δεξαμενής πολλαπλασιάστε το μήκος της (π.χ 2.00 μέτρα) επί το πλάτος (π.χ 1,25 μέτρα) και στη συνέχεια επί 10 δηλ. 2μ Χ1,25Χ10=25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους.
5.Να χρησιμοποιείτε πάντα το δικό σας μέτρο όταν μετράτε.
6.Να μετρήσετε μαζί με τον οδηγό του βυτιοφόρου το ύψος του πετρελαίου που έχει η δεξαμενή σας πριν αρχίσει η παράδοση και μόλις αυτή τελειώσει. Περιμένετε λίγο μέχρι να υποχωρήσει ο αφρός. Η μέτρηση γίνεται εύκολα με μια ευθύγραμμη βέργα και ένα μέτρο: Βάλτε κάθετα στην δεξαμενή τη βέργα. Βγάλτε τη βέργα  και μετρήστε το ύψος μέχρι εκεί που είναι βρεγμένη. Αυτό είναι το ύψος του πετρελαίου μέσα στην δεξαμενή.
7.Να απαιτήσετε από τον μεταφορέα να γράψει το ύψος που μετρήσατε πριν και μετά την παράδοση στην απόδειξη παραλαβής και όχι με τα λίτρα. Το πετρέλαιο που θα παραλάβετε θα το βρείτε αν πολλαπλασιάσετε το ύψος του πετρελαίου που προστέθηκε στην δεξαμενή σας, με τα λίτρα ανά εκατοστό που αυτή χωράει. Αν π.χ η δεξαμενή σας, είχε 18 εκατοστά πετρέλαιο πριν και 78 εκατοστά  μετά, προστέθηκαν 78-18=60 εκατοστά, δηλαδή – σύμφωνα με το προηγούμενο παράδειγμα με τα 25 λίτρα ανά εκατοστό ύψους-παραλάβατε 60Χ25=1500 λίτρα.
8.Μη δεχτείτε να πληρώσετε αν η απόδειξη παραλαβής πληρωμής δεν είναι θεωρημένη από την εφορία και δεν έχει συμπληρωμένα όλα τα απαιτούμενα από το νόμο στοιχεία: ονοματεπώνυμο, διεύθυνση αγοραστή, είδος, ποσότητα, ύψος πετρελαίου, τιμή και ώρα παράδοσης.
9.Να γράψετε πάνω στην απόδειξη παραλαβής, εφόσον υπάρχει αμφισβήτηση τις λέξεις <<με επιφύλαξη>>.
Τέλος για οποιαδήποτε σχετική πληροφορία ή καταγγελία μπορείτε να απευθύνεστε στο Τμήμα Εμπορίου & Τουρισμού της Δ/νσης Ανάπτυξης Π.Ε Λάρισας, τηλ. 2413506377-378-381.

Ξεκινούν έλεγχοι σε βυτιοφόρα και πρατήρια
Με στόχο την περαιτέρω προστασία των καταναλωτών, η Διεύθυνση Ανάπτυξης θα ξεκινήσει άμεσα αυστηρούς  ελέγχους που αφορούν στη σωστή διακίνηση και παράδοση του πετρελαίου θέρμανσης.
Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, τόσο στα βυτιοφόρα όσο και τα πρατήρια του νομού για να εξασφαλιστεί ότι παραδίδουν το πετρέλαιο σωστά, ενώ τα πρόστιμα που ορίζει ο νόμος για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα τσουχτερά.

Add Comment