Η Ελασσόνα τίμησε τη μνήμη του Αγίου Αρσενίου

ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΛΥ ΚΟΣΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΛΑΣΣΩΝΟΣ ΑΡΣΕΝΙΟ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2016 (3) [800x600]

«Ελασσώνος ποιμένα, Θετταλίας το κλέισμα και της Μοσχοβίας απάσης περιβόητον άκουσμα, Αρσένιον υμνήσωμεν πιστοί, βοώντες μετά πόθου ευλαβώς…», έψαλλαν κλήρος, ιεροψάλτες και πιστοί στην Ελασσόνα, το περασμένο Σαββατοκύριακο(Σάββατο και Κυριακή), ημέρες όπου γιορτάστηκε με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Αρσενίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και από γειτονικούς Νομούς και όχι μόνο.
Σάββατο το βράδυ (παραμονή της εορτής), στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Αρσενίου, που δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα της Ελασσόνας, τελέσθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν: ο καθηγούμενος της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο ηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Δημητρίου(«Βαλέτσικο») Τσαριτσάνης – αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγ. Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, καθώς και πλειάδα ιερέων και κληρικών ενοριών της Ελασσόνας, του Λιβαδίου, της Τσαριτσάνης, του Βλαχογιαννίου, της γειτονικής Δεσκάτης, και γενικότερα της επαρχίας Ελασσόνας.
Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, έγινε η Λιτάνευση της Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου. Υπενθυμίζεται πως τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου, εδώ και 10 χρόνια, επέστρεψαν από τη Ρωσία και φυλάσσονται για πάντα στο φερώνυμο Ναό της Ελασσόνας.
Την Εικόνα του Αγίου, τοποθετημένη σε ανθοστόλιστο κουβούκλιο, υποβάσταζαν τιμητικά νέοι της ενορίας. Η Ιερή Πομπή, αφού διήλθε τους γύρω δρόμους της ενορίας, επανήλθε στον εορτάζοντα ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού της Δημ. Τσιαβέ) και ακολουθούσε χορός ιεροψαλτών, ο κλήρος, οι αρχές και ο κόσμος.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου(την Κυριακή), μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.
[wpg_thumb]
Στο Κήρυγμα της Θείας Λειτουργίας, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων έκανε αναφορά στη ζωή, το έργο και τις αρετές του Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και Δομενίκου Αγίου Αρσενίου.
«Ο δικός μας Άγιος, ο Επίσκοπος Ελασσώνος Άγιος Αρσένιος, είχε πολλά πνευματικά χαρίσματα, ιδιαίτερη μόρφωση και παιδεία, πολλές γνώσεις, ήταν άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Διδάσκει ταπεινοφροσύνη και ελεημοσύνη, που στη ζωή μας πολλές φορές τα ξεχνάμε. Ξεχωριστή η πνευματικότητα και η προσφορά του Αγίου Αρσενίου, που παραμένει μία σπουδαία μορφή της Ορθοδοξίας και των γραμμάτων», υπενθύμισε με νόημα, ανάμεσα στα άλλα, ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, απευθυνόμενος στο εκκλησίασμα.
Να σημειωθεί ότι ο Επίσκοπος Ελασσώνος Άγιος Αρσένιος τιμάται με αντίστοιχες πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη Ρωσία.

Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η εντεταλμένη σύμβουλος – πρ. θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί του Α.Τ. Ελασσόνας, του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας, στρατιωτικών μονάδων της περιοχής, ο πρ. δήμαρχος κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, ο πρ. αντινομάρχης Λάρισας κ. Δημ. Τσιουρής, ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, διευθυντές υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και δεκάδες προσκυνητές από την Θεσσαλία και την Μακεδονία.

Add Comment