Η Ελασσόνα μνημόνευσε τον μακαριστό μητροπολίτη κυρό Βασίλειο

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΜΕ ΑΝΑΣΤΑΣΙΜΟΥΣ ΥΜΝΟΥΣ ΣΤΟΝ Ι. ΝΑΟ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

Διετές μνημόσυνο κυρού Βασιλείου (2)

Μέσα σε ατμόσφαιρα συγκίνησης, με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, και με Αναστάσιμους ύμνους τελέσθηκε το διετές μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος κυρού Βασιλείου.
Το πρωί του Σαββάτου, δύο χρόνια μετά την εκδημία του(16 Μαΐου 2014), η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος τέλεσε το διετές μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη, στον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας. Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο συγχοροστάτησαν και συμπροσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής του οι σεβασμ. μητροπολίτες Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, καθώς και ο θεοφιλ. επισκοπος Σαλώνων κ. Αντώνιος.
Στο Θείο Κήρυγμα, ο προεξάρχων μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλος υπενθύμισε με νόημα πως η χώρα διέρχεται κρίση και «κατέθεσε» πως «εάν η Ελλάδα δεν ξαναβρεί, δεν ξαναμπεί στις δύο ράγες που λέγονται Θεός και Πατρίδα, δεν πρόκειται η χώρα να δει καλύτερες ημέρες».
Μιλώντας ο σεβασμ. μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, ανάμεσα στα άλλα, ανέφερε: «Ιδιαίτερος ο σύνδεσμος με τον Βασίλειο, τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος. Έντονα χαραγμένη η μορφή του και η διακονία του στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος Θεσσαλονίκης, εκεί όπου διακόνησε για πολλά έτη. Σπουδαίο το ποιμαντικό και εξωραϊστικό έργο του».
[wpg_thumb]
Με τη σειρά του, ο «οικοδεσπότης» μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων(…διάδοχος του μακαριστού), αφού ευχαρίστησε θερμά τους ιεράρχες και τη συνοδεία τους για την παρουσία τους στο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος, τόνισε, ανάμεσα στα άλλα:
«Ήταν 16 Μαΐου του 2014, τότε που ο μητροπολίτης μας κυρός Βασίλειος εγκατέλειπε την ματαιότητα του κόσμου και διάβαινε στην αιωνιότητα. Ο χρόνος τρέχει σαν νερό. Κάθε άλλο παρά τυχαία είναι η τέλεση του διετούς μνημοσύνου του, την συγκεκριμένη ημέρα στον Ιερό Ναό Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας. Αυτός ο ναός θεμελιώθηκε και αποπερατώθηκε στη διάρκεια της μητροπολιτικής διακονίας του μακαριστού μητροπολίτη μας. Συμπληρώνονται 10 χρόνια από την πανηγυρική έλευση των λειψάνων του Αγίου από την Ρωσία στον ιερό ναό Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας(Ιούνιος 2006), με την παρουσία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Και σήμερα, η Εκκλησία μας εορτάζει τη μνήμη του Αγίου Θεράποντος. Ο μακαριστός κυρός Βασίλειος, επί 18 έτη, στην ιερατική του διακονία στον ιερό ναό Αγίου Θεράποντος Κάτω Τούμπας Θεσσαλονίκης εργάστηκε με αγάπη και ζήλο. Η παρουσία και η πορεία του προκατόχου μου μακαριστού μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου θα παραμείνει μία λαμπρή και φωτεινή σελίδα στην ιστορία της Μητροπόλεως και της Επαρχίας Ελασσώνος. Μας διδάσκει πολλά. Την αγάπη για την Εκκλησία, την ακράδαντη και σταθερή πίστη στον Θεό, την αποφασιστικότητα, την τόλμη, το αγωνιστικό φρόνημα, την ελπίδα και αισιοδοξία στην δοκιμασία».
Στο διετές μνημόσυνο για τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο παρευρέθηκαν:
Η εντεταλμένη σύμβουλος της Περιφέρειας Θεσσαλίας – πρ. θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι πρ. αντιδήμαρχοι κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα και κ. Αστέρ. Στούπας, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο πρόεδρος της ΔΗΜ.Τ.Ο. Ν.Δ. Ελασσόνας κ. Δημ. Δριστέλας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, οι πατέρες – αρχιμανδρίτες της Ι. Μονής Σπαρμού Ολύμπου(εκεί όπου βρίσκεται και ο τάφος του μακαριστού μητροπολίτη), πλειάδα κληρικών από ενορίες και μονές της Ι. Μητρόπολης Ελασσώνος, γυναικείες αδελφότητες μονών της περιοχής, συγγενείς του εκλιπόντος ιεράρχη και πολύς κόσμος.

Add Comment