Μάξιμος για συμφωνία Ελλάδας-Κίνας, συντάξεις αγροτών, τροπολογίες, φοροκαταιγίδα

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΚΙΝΑΣ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ: Οι “αυταπάτες” σας στην οικονομία ζημίωσαν τη χώρα!
Ακόμη έχετε “αλλεργία” σε οικονομικές συνεργασίες όπως με την COSCO

«Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, που υπάρχει η αναγνώριση από τα πιο επίσημα χείλη για τις αυταπάτες που ζημίωσαν τη χώρα και την οικονομία, κάποιοι εξακολουθούν να έχουν αλλεργία σε οικονομικές συνεργασίες όπως αυτή με την Κίνα και την COSCO. Ελπίζω σύντομα αυτές οι περιθωριακές φωνές να μη μπορούν να προκαλέσουν άλλες καθυστερήσεις και ζημίες στην ελληνική οικονομία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κατά τη συζήτηση της κύρωσης της συμφωνίας Ελλάδος-Κίνας για ίδρυση Πολιτιστικών Κέντρων, ως εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθύμισε ότι «η Νέα Δημοκρατία τόσο με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή που προχώρησε σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία COSCO για την τεράστια επένδυση στο λιμάνι του Πειραιά, όσο και με την κυβέρνηση Σαμαρά έθεσαν την ανάπτυξη των ελληνο-κινεζικών σχέσεων ως στρατηγικό στόχο. Παρά τα εμπόδια της γραφειοκρατίας και παρά τα εμπόδια που έβαζαν συντεχνιακά συμφέροντα συνεπικουρούμενα από πολιτικά κόμματα».
Για την ίδρυση Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου στο Πεκίνο και Κινεζικού Πολιτιστικού Κέντρου στην Αθήνα ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ τόνισε ότι η «απόφαση, η οποία ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης Σαμαρά και η οποία, έστω και με καθυστέρηση, έρχεται προς επικύρωση στη βουλή σύντομα θα αποδώσει σπουδαίους και διαχρονικούς καρπούς. Στα πολιτιστικά κέντρα, θα πραγματοποιούνται εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών. Θα δημιουργηθούν βιβλιοθήκες και αναγνωστήρια, ενώ θα υπάρχουν εκδόσεις, βιβλία και περιοδικά, σχετικά με την ιστορία και τον πολιτισμό των δύο λαών».
Βέβαιος ότι η συμφωνία «θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων των χωρών», ο κ. Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι «ο θαλάσσιος δρόμος του μεταξιού μπορεί να μετατραπεί σε καθοριστικό παράγοντα τεραστίων οικονομικών αλλά και γεωπολιτικών θετικών αλλαγών όχι μόνον για την Ελλάδα αλλά για την ανατολική Μεσόγειο, τα Βαλκάνια και ευρύτερα».

ΠΡΟΣ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Τσεκούρι 60% στις συντάξεις των αγροτών που εργάζονται;

Αν εφαρμοστεί η διάταξη θα πλήξει την αγροτική παραγωγή!

«Εάν πράγματι ισχύσει η ρύθμιση περικοπής της σύνταξης κατά 60% και για τους συνταξιούχους αγρότες που έχουν συμπληρωματικό εισόδημα στις πενιχρές τους συντάξεις από τα χωράφια που έχουν κρατήσει για τα γεράματα τους, θα είναι πραγματικό “τσεκούρι” στις ήδη χαμηλές συντάξεις τους». Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή ερώτηση που συνυπογράφει προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργο Κατρούγκαλο.
Οι βουλευτές της ΝΔ, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό «εάν, αντιλαμβάνεται τις συνέπειες και τα αδιέξοδα των ρυθμίσεων του άρθρου 20, του Ν. 4387/2016, στη περίπτωση που η διάταξη θα ισχύσει και για τους αγρότες, οι οποίοι εάν περικοπεί το 60% της πενιχρής σύνταξής τους, θα αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και κοινωνικής περιθωριοποίησης» ζητά να πληροφορηθεί από τον με ερώτηση που συνυπογράφει ο.
Όπως υπογραμμίζουν «στο άρθρο 20 του ασφαλιστικού νομοσχεδίου (Ν.4387/2016) που ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, αναφέρεται, ότι “θα καταβάλλονται μειωμένες σε ποσοστό 60%, συντάξεις, κύριες και επικουρικές, σε δικαιούχους, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα, που υποχρεωτικώς υπάγεται στην ασφάλιση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης. Η μείωση ισχύει για όλους τους συνταξιούχους λόγω γήρατος του Δημοσίου, καθώς και όλων των φορέων, ταμείων, κλάδων ή λογαριασμών που εντάσσονται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, για όσο χρόνο απασχολούνται ή διατηρούν την ιδιότητα ή την δραστηριότητα”».
Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν ότι «είναι προφανές ότι όσοι συνέταξαν τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες που χαρακτηρίζουν την απασχόληση στον πρωτογενή τομέα. Σε μια τέτοια περίπτωση οι αγρότες συνταξιούχοι είτε θα οδηγηθούν σε οικονομικό αδιέξοδο, είτε κάποιοι θα αναγκαστούν να σταματήσουν την αγροτική δραστηριότητα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αγροτική παραγωγή της χώρας».
Κατόπιν τούτου, καλούν τον αρμόδιο υπουργό «να ξεκαθαρίσει αν η συγκεκριμένη διάταξη αφορά και τους συνταξιούχους αγρότες», ενώ στην περίπτωση που «πράγματι η διάταξη αφορά, όντως, και τους συνταξιούχους αγρότες» ρωτούν αν «προτίθεται να τους εξαιρέσει».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟ ΒΟΥΛΗΣ:

Βάλτε φρένο στον κατήφορο των τροπολογιών!

Εν μέσω απεργίας ΜΜΕ, “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”

«Θα παρακαλούσα τον Πρόεδρο της Βουλής τον κ. Βούτση να βάλει ένα φρένο σε αυτόν τον κατήφορο των τροπολογιών, στην υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Κάποιος πρέπει να τραβήξει το χαλινάρι στην κυβέρνηση» τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος αντιδρώντας στις «βροχή τροπολογιών» κατά τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις».
Ο κ. Χαρακόπουλος υπογράμμισε ότι «ο τρόπος που νομοθετεί η κυβέρνηση με δεκάδες τροπολογίες συχνά άσχετες με τα νομοσχέδια αποτελούν ντροπή και όνειδος. Βεβαίως και στο παρελθόν υπήρχε το απαράδεκτο αυτό φαινόμενο των τροπολογιών. Η κυβέρνηση αυτή, όμως, έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, ευτελίζοντας τον τρόπο που νομοθετεί η εθνική αντιπροσωπεία. Η εξαίρεση των τοπολογιών έχει γίνει κανόνας με αυτή την κυβέρνηση.
Στην περίπτωση των εκπρόθεσμων τροπολογιών του κ. Φίλη για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα ΑΕΙ, τροπολογιών που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι αυτούσια νομοσχέδια -33 σελίδες η μια και 31 η άλλη- και οι οποίες κατατίθενται εν μέσω απεργίας στα ΜΜΕ, προφανώς ισχύει η λαϊκή ρήση “ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται”. Και “κερασάκι στην τούρτα” της προχειρότητας της κυβέρνησης είναι οι νομοτεχνικές βελτιώσεις επί των εκπρόθεσμων τροπολογιών, που και την ύστατη ώρα κατατίθενται. Συγχαρητήρια!
Το γεγονός ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με εκπρόθεσμη τροπολογία για την Επαγγελματική Εκπαίδευση δείχνει και τη σημασία που αποδίδει σε αυτή. Στην τροπολογία βλέπω μεταξύ άλλων ότι καταργείται η δυνατότητα του ΟΑΕΔ να ιδρύει Επαγγελματικά Πρότυπα-Πειραματικά Λύκεια Μαθητείας. Η “σκιά Μπαλτά” για την αριστεία παντού. Αλλά και επιβράβευση της ήσσονος προσπάθειας.
Βεβαίως, υπάρχουν και θετικά στις εκπρόθεσμες τροπολογίες, τις οποίες όμως για λόγους αρχής δεν μπορούμε να ψηφίσουμε επιβραβεύοντας τον αυταρχικό τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση».

Αχρείαστες σπατάλες αποσπάσεων εξωτερικού …
Ο Θεσσαλός πολιτικός υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο χαρακτηρίζεται από αφέσεις αμαρτιών, διευθετήσεις και φωτογραφικές διατάξεις, που επισήμανα και στην Επιτροπή. Το καλούμενο, λοιπόν, “ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς” ήταν ένας ακόμη μύθος της μεταπολίτευσης που καταρρέει με πάταγο.
Και φυσικά οι ιδεοληψίες και οι εμμονές της αριστεράς καταγράφονται και σε αυτό το νομοσχέδιο. Η Αναπληρωτής υπουργός παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου καμάρωσε χθες γιατί “ξεδόντιασε” όπως χαρακτηριστικά είπε τα Συμβούλια Ιδρυμάτων.
Και ο υπουργός κ. Φίλης υπερασπίστηκε με πάθος τη διάταξη για τις καταλήψεις. Και επίσης, ενώ ο υπουργός για οικονομικούς λόγους -μην κρύβεστε πίσω από το δάχτυλό σας- υποβαθμίζει τα Ολοήμερα Σχολεία, την ίδια ώρα επιχειρηματολογεί για επιπλέον δαπάνη τουλάχιστον 3 εκατομμυρίων ευρώ για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, την οποία θα μπορούσε να αποφύγει αν δεν στερούσε τη δυνατότητα απόσπασης χωρίς επιμίσθιο σε συζύγους Ελλήνων του εξωτερικού ή αλλοδαπών. Συγχωνεύσεις νηπιαγωγείων, κατάργηση σχολείων ΕΑΕΠ, για εξοικονόμηση πόρων και την ίδια ώρα αχρείαστες σπατάλες.

Προφάσεις εν αμαρτίαις τα περί “κανονικότητας”…
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας είναι ένα γονατογράφημα και μάλιστα ακοστολόγητο σε πολλά σημεία όπως η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισημαίνει. Και ας πάψει η κυβέρνηση να επικαλείται την απουσία “κανονικότητας” της χώρας. Είστε 15 μήνες κυβέρνηση. Τι σας εμπόδιζε να φέρεται όλους αυτούς τους μήνες τις ρυθμίσεις για την επαγγελματική εκπαίδευση; Ή τι θα άλλαζε αν τις φέρνατε την άλλη εβδομάδα με την κανονική διαδικασία και όχι νύχτα με εκπρόθεσμη τροπολογία. Τα περί “κανονικότητας” στην προκειμένη περίπτωση είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Είναι εμφανές ότι θεωρείτε την κοινοβουλευτική διαδικασία περιττή βάσανο και αυτό δεν σας τιμά!»

Δεν είναι λύση το μαύρο της ενημέρωσης…
Ο κ. Χαρακόπουλος επισήμανε ότι η συζήτηση του νομοσχέδιο για την Έρευνα, διεξάγεται «υπό συνθήκες πέπλου σιωπής από τα Μέσα Ενημέρωσης. Η απεργία των ΜΜΕ ως αντίδραση στο “κουστούμι” ασφαλιστικών και φορολογικών μέτρων που έραψε η κυβέρνηση και για τους δημοσιογράφους, φαίνεται ότι τελικά την εξυπηρετεί. Ο κόσμος δεν έχει τη δυνατότητα ενημέρωσης για τον Αρμαγεδδώνα των μέτρων που έρχονται προς ψήφιση στη βουλή. Θέλω, λοιπόν, να καλέσω τις Δημοσιογραφικές Ενώσεις να ξανασκεφτούν τον τρόπο αντίδρασής τους στην πολιτική της κυβέρνησης. Προφανώς, σοκάρει την ελληνική κοινωνία το γεγονός ότι αυτοί που θα έσκιζαν το μνημόνιο, μας φόρτωσαν όχι με ένα αλλά με δυο μνημόνια. Ένα με 5,5 δις και ένα δεύτερο “κάβα” με μέτρα 3,5 δις. Όμως, δεν είναι λύση το μαύρο της ενημέρωσης του ελληνικού λαού».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΚΑΤΑΙΓΙΔΑ:

“Μην έχετε αυταπάτες, έτσι δεν βγαίνουμε από την κρίση!”

Δεν τιμά την κυβέρνηση ο τρόπος που νομοθετεί…

«Έρχεται μια τεράστια φοροκαταιγίδα. Ό,τι κινείται και αναπνέει φορολογείται πια υπέρμετρα. Δεν καταλαβαίνει κανείς ότι αυτή η πολιτική οδηγεί την οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ; Δεν υπάρχει ελπίδα και μην έχει κανείς αυταπάτες ότι με αυτή την πολιτική θα βγούμε από την κρίση! Αντιθέτως, το επόμενο διάστημα θα έχουμε και πάλι την ανάγκη επιβολής νέων μέτρων». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει τα νέα φορολογικά μέτρα (στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ και στη δημοσιογράφο κ. Άννα Μπουσδούκου).
Ο κ. Χαρακόπουλος στηλίτευσε επίσης τον τρόπο που νομοθετεί η κυβέρνηση, ο οποίος όπως υπογράμμισε «δεν τιμά την κυβερνητική πλειοψηφία. Δυστυχώς, κατά συρροή πια, κι αυτό έχει γίνει κανόνας, έρχονται με διαδικασία του κατεπείγοντος σημαντικά νομοσχέδια, χωρίς να υπάρχει επαρκής χρόνος ο βουλευτής να ενημερωθεί και να γνωρίζει επακριβώς τι ψηφίζει. Τώρα κατατέθηκε αυτό το νομοσχέδιο, 465 σελίδες το κύριο σώμα του νομοσχεδίου και χιλιάδες σελίδες οι συμβάσεις για τα αεροδρόμια που θα αποκρατικοποιηθούν. Και καλούμαστε λοιπόν, την Κυριακή να ψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο. Με τον ίδιο τρόπο έρχονται μια σειρά από νομοσχέδια, με Πράξεις Νομοθετικού περιεχομένου. Αυτό που γίνεται δεν έχει προηγούμενο. Όλη τη βδομάδα δεν έχει νομοθετικό έργο η βουλή, και Σαββατοκύριακο κατατίθενται με έκτακτες, με κατεπείγουσες διαδικασίες νομοσχέδια».
Σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει η ΝΔ στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με τα τελευταία προαπαιτούμενα πριν την αξιολόγηση ο κ. Χαρακόπουλος είπε πως «η ΝΔ έχει αποδείξει ότι είναι κόμμα ευθύνης και πολιτεύεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Μελετούμε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε, όπου πρόκειται για αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, τις οποίες και ως κυβέρνηση τις υποστηρίξαμε, θα τις ψηφίσουμε. Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, πιστεύω ότι η ΝΔ θα πρέπει να τις στηρίξει. Χρειάζονται αποκρατικοποιήσεις, και είναι θετικό το ότι η κυβέρνηση ξεπερνάει εμμονές και ιδεοληψίες. Το ζήτημα είναι να τρέξουν γρήγορα, καθυστέρησαν παρά πολύ, πέρασε σχεδόν 1,5 χρόνος χωρίς να γίνει τίποτα στο κομμάτι των αποκρατικοποιήσεων».
Όσον αφορά την αιχμή ότι η ΝΔ συμφώνησε στο τρίτο μνημόνιο, ο Θεσσαλός πολιτικός υπενθύμισε ότι συμφώνησε «σε στόχους υπό τη δαμόκλειο σπάθη της εξόδου της χώρας από το ευρώ και την εκδίωξη από την Ευρωζώνη και την ΕΕ». Και ο κ. Χαρακόπουλος συνέχισε λέγοντας ότι «το μείγμα της πολιτικής, τη συνταγή που θα ακολουθήσει η χώρα την αποφασίζει η κυβέρνηση. Και η καλύτερη απάντηση σε αυτό είναι η κυριακάτικη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Κομισιόν στην “ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ”, ο οποίος είπε ότι “η ελληνική κυβέρνηση επέλεξε να αυξηθούν οι φόροι και όχι να μειωθούν οι δαπάνες”. Και ακόμη ότι “η δημοσιονομική προσαρμογή που απαιτείται σήμερα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ότι αν είχε κλείσει το καλοκαίρι η αξιολόγηση”. Τότε, όμως, πηγαίναμε στα δημοψηφίσματα, τότε είχαμε την πολιτική Βαρουφάκη που οδήγησε σε όλη αυτή την περιπέτεια με τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες και στη συνέχεια στα κλειστά σύνορα».

Add Comment