Αρχή διαβούλευσης για αλλαγές στην πλατεία Βαροσίου

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΥ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ – ΦΟΡΕΩΝ – ΠΟΛΙΤΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΠΛΑΤ. 1 [800x600]

Ξεκίνησε και επίσημα η διαβούλευση του Δήμου Ελασσόνας με τους κατοίκους για την πλατεία της συνοικίας Αμπελοκήπων(«Βαροσίου») και βέβαια, σύμφωνα με τα όσα καταγράφηκαν και αποτυπώθηκαν, η διαβούλευση θα έχει και συνέχεια.
Εισαγωγικά της διαβούλευσης, το βράδυ της Πέμπτης στο Δημαρχείο Ελασσόνας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου αναφέρθηκε στη φιλοσοφία και στην επιθυμία της δημοτικής αρχής να συμμετέχουν στην όλη διαδικασία φορείς και πολίτες που ζουν στην περιοχή, με τις οικογένειες τους, που γνωρίζουν καλά την περιοχή. «Ως Δήμος ετοιμάσαμε ένα πρώτο σχέδιο, μια μελέτη για την πλατεία, που την παρουσιάζουμε και βέβαια θέλουμε να ακούσουμε τις όποιες προτάσεις έχουν οι πολίτες και οι φορείς της περιοχής», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.
Από την πλευρά του ο Ελασσονίτης(…«Βαροσίτης») βουλευτής της «Ένωσης Κεντρώων» Γεώργ. Κατσιαντώνης «καλωσόρισε» την πρόταση της δημοτικής αρχής για αλλαγές στην πλατεία του Βαροσίου, πλατεία στην οποία για πολλά χρόνια δεν έχει αλλάξει κάτι. Παράλληλα, δεν έκρυψε τη δυσαρέσκεια του για την μικρή συμμετοχή του κόσμου στην διαβούλευση.
Στη συνέχεια, ο μελετητής – μηχανικός Χρ. Βάρσος παρουσίασε το προτεινόμενο σχέδιο, με λεπτομέρειες και αναφορές στα κατασκευαστικά προβλήματα της πλατείας και στις προτεινόμενες αλλαγές τόσο στο λειτουργικό όσο και στο αισθητικό κομμάτι της πλατείας.
Από την πλευρά τους, οι πολίτες και οι φορείς που πήραν το λόγο ζήτησαν σε μια πρώτη καταγραφή, ανάμεσα στα άλλα, να υπάρχει άνετος χώρος για το παιχνίδι και τις δραστηριότητες των παιδιών, να μην κοπούν τα δέντρα που ήδη βρίσκονται στην πλατεία, να συνεχίσει να υπάρχει η δυνατότητα για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων στο χώρο της πλατείας. Ακόμη, πρότειναν παρεμβάσεις ήπιας μορφής για την λειτουργικότητα και την αισθητική του χώρου, αφού οι κάτοικοι της περιοχής είναι συναισθηματικά «δεμένοι» με την σημερινή εικόνα της πλατείας.
[wpg_thumb]
Δευτερολογώντας, ο δήμαρχος Ελασσόνας Νικ. Ευαγγέλου ανέφερε: «Να συναποφασίσουμε πως μπορούμε να κάνουμε την πλατεία του Βαροσίου. Να καταθέσει ο καθένας την άποψη του, να καταγραφούν οι ανάγκες και οι επιθυμίες των πολιτών και των φορέων της περιοχής. Για αυτό είμαστε εδώ. Ήρθαμε να συζητήσουμε και δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε τυχόν αντιπαραθέσεις. Το σχέδιο που παρουσιάζουμε είναι σαν βάση δεδομένων για τη συνέχεια. Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι αφορμή της συζήτησης. Η πλατεία Βαροσίου θέλει αναβάθμιση και προσπαθούμε να συνθέσουμε απόψεις για το καλύτερο αποτέλεσμα. Για το τι θέλουν οι δημότες. Θέλουμε στο σχεδιασμό να εμπλακούν περισσότερα άτομα. Δεν έχουμε λόγο να μην εμπιστευτούμε άτομα που έχουν αγάπη για τον τόπο. Σας θυμίσω ότι η μελέτη που παρουσιάστηκε για την πλατεία του Βαροσίου έχει μηδενικό κόστος για τον Δήμο Ελασσόνας. Δεν κόστισε τίποτα. Ως Δήμος είμαστε ανοιχτοί και πάμε σε μία επόμενη διαβούλευση. Απόψε, βάλαμε τις βάσεις για τη συνέχεια, για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα».

Τελικά, αποφασίστηκε να συνεργαστούν οι μηχανικοί Πέτρος Γκατζιούρας και Δημήτρης Σαμόλαδος, που γνωρίζουν καλά την περιοχή του Βαροσίου και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Βαροσίου και τους πολίτες και φορείς της περιοχής να ετοιμάσουν μια νέα πρόταση για την αναβάθμιση της πλατείας Αμπελοκήπων, που θα έρθει σε εύλογο χρονικό διάστημα για συζήτηση.

Στην πρώτη συζήτηση – διαβούλευση για την πλατεία Βαροσίου έδωσαν ακόμη το «παρών»: οι αντιδήμαρχοι Δημ. Λέκκας, Αναστ. Γκατζιούρας, Νικ. Γκουτζουρέλας, Ιωάν. Χαλκίδης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Γ. Γιαννούλας και Ι. Γκέκας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας Δημ. Οικονόμου, μέλη του Συλλόγου Βαροσίου, ιδιοκτήτες καταστημάτων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της πλατείας, πολίτες, γονείς, τοπικά Μ.Μ.Ε., κ.ά.

Add Comment