Ερωτήματα και προτάσεις στη διαβούλευση της Ελασσόνας

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΡΥΜΟ ΟΛΥΜΠΟΥ

Του Γιάννη Μουκίδη

Υπεύθυνη ενημέρωση, προβληματισμό, έκδηλα ερωτήματα και απορίες, αλλά και ενδιαφέρουσες προτάσεις φορέων και πολιτών είχε η ανοιχτή Διαβούλευση για τον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα με πρωτοβουλία του Δήμου Ελασσόνας, στο – δυστυχώς σχεδόν άδειο – θέατρο «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη».

Την διαδικασία συντόνιζε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. – Αθαν. Καψάλης.
Εισηγητής ήταν ο καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Θεοχάρης Ζιάγκας, που πλαισιωμένος από τον συνεργάτη του κ. Δημ. Ράπτη, έδωσε το στίγμα του υπό διαβούλευση και προώθηση Προεδρικού Διατάγματος για την θεσμική κατοχύρωση ως Εθνικού Πάρκου Ολύμπου. Ο εισηγητής, ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στον σημαντικό περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης στον Όλυμπο(…σοβαρή εξέλιξη), στην απαγόρευση της θήρας σε όλο τον Εθνικό Δρυμό, αναλύοντας καλύτερα το καθεστώς στις 3 Ζώνες(…σε ό,τι αφορά την Γ΄ Ζώνη, δεν αλλάζει τίποτα).
Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Γ. Πασχόπουλος, τόνισε πως αποτελεί η καινούργια εξέλιξη πρόκληση για να ασχοληθούμε περισσότερο με τον Όλυμπο. «Μιλάμε για μια οικοτουριστική ανάπτυξη, κινούμενοι σε αυτό το μοντέλο ανάπτυξης. Να μην χάνουμε άλλο χρόνο για την μορφή ανάπτυξης του Ολύμπου. Πρέπει να εξειδικεύσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε…», υπογράμμισε ο δήμαρχος.
Η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Ρένα Καραλαριώτου τόνισε ότι παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός για ήπια ανάπτυξη του Ολύμπου, υπενθυμίζοντας ότι χρειάζονται υποδομές οδικές. Τέλος, ανακοίνωσε ότι αποφασίστηκε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας η χρηματοδότηση μελέτης για το Μυθολογικό Πάρκο Ελασσόνας, ενώ υπογράμμισε ότι με ενιαίες θέσεις της επαρχίας Ελασσόνας και του νομού Λάρισας, κερδίζουμε πράγματα(«…φαίνεται ότι ο κίνδυνος του λιγνίτη απομακρύνεται από την Ελασσόνα, και εκεί ήμασταν ενωμένοι…).
Σύντομη αναφορά – ενημέρωση έκανε και ο παριστάμενος πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου κ. Παύλος Ανδρεαδάκης, που δέχθηκε πολλές εύστοχες ερωτήσεις και απορίες φορέων, για το «καθεστώς» και τις «πρακτικές» που επικρατούν στον Όλυμπο, από την μεριά της Πιερίας(καταφύγια κ.λ.π.).
Από τις προτάσεις που έγιναν στη Διαβούλευση της Ελασσόνας, ενδιαφέρον παρουσίασαν αυτές που έχουν να κάνουν με την ήπια μορφή ανάπτυξης στον Θεσσαλικό Όλυμπο, με Δίκτυο Καταφυγίων στον Όλυμπο, με επέκταση προς την μεριά της Ελασσόνας του Εθνικού Δρυμού, κ.ά.
Στη δημόσια διαβούλευση της Ελασσόνας, εκτός των προαναφερομένων, παρόντες ήταν ακόμη:
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Αθαν. Παιδής, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γκαμπέτας, Τσιουβελακίδης, Τζιόκας, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Καραγκούνης, Γάτσας, Νάνος, Κορακίδης, Κατσιαφλιάκας, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ κ. Θεόδ. Μηνάς, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, ο πρ. νομαρχ. σύμβουλος κ. Ν. Μπίζιος, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, ο πρόεδρος του Δικτύου «Περραιβία» και πρόεδρος των Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας κ. Κ. Σκριάπας, ο πρόεδρος του Χ.Ο.Σ. Ελασσόνας κ. Τριανταφύλλου, από τον Χ.Ο.Σ. Σπαρμού ο κ. Κ. Φουρκιώτης, ο πρόεδρος του Φιλοσοφικού Ομίλου «Μήτις» κ. Αθ. Δαρδούμπας, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ελασσόνας κ. Παύλος Κονδυλίδης, ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελασσόνας κ. Σπ. Αναγνωστάκης, ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Β. Κατής, ο εκδότης της εφημερ. «Έκδοση» κ. Απόστ. Βάλλας, κ.ά.

Add Comment