Απάντηση στον Ν. Παπαδόπουλο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την εξισωτική

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠ.Α.Α.Τ ΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Απάντηση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δόθηκε σε σχετική ερώτηση, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπαδόπουλος, σχετικά με τον αποχαρακτηρισμό περιοχών ως ορεινές και μειονεκτικές και την ομαλή καταβολή των ενισχύσεων. Ειδικότερα η ερώτηση αναφέρει ότι η μεταβολή της χρησιμοποιούμενης διοικητικής δομής μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και ο αποχαρακτηρισμός πολλών περιοχών της χώρας ως ορεινές και μειονεκτικές εξακολουθούν να δημιουργούν προβλήματα στην καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης σε πολλούς κτηνοτρόφους. Ποιες είναι οι ενέργειες ώστε να επιλυθεί άμεσα το θέμα και να προχωρήσει ομαλά η καταβολή των ενισχύσεων.
Στην απάντηση του ο Υπουργός επισημαίνει ότι ο χαρακτηρισμός μιας ενότητας έχει πραγματοποιηθεί βάσει της ενσωμάτωσης των χωρικών πληροφοριών στο χαρτογραφικό υπόβαθρο και στο Σύστημα Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (Σ.Α.Α.) όπως αυτές απεικονίζονται στο Καλλικρατικό σύστημα διοικητικής δομής της χώρας σε επίπεδο ενοτήτων αναφοράς. Για τις προαναφερθείσες λοιπόν ενότητες και προκειμένου να γίνει ο ορθός χαρακτηρισμός τους εντός του Σ.Α.Α. και ο διαχωρισμός τους σε ορεινές, μειονεκτικές, λοιπές ή πεδινές, εφαρμόστηκε τεχνική επεξεργασία, κατά την οποία ο χαρακτηρισμός κάθε ενότητας αναφοράς πραγματοποιείται σύμφωνα με την περιοχή που βρίσκεται η πλειοψηφία των τεμαχίων της με βάση την Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης του 2014. Τέλος σημειώνεται ότι, την παρούσα χρονική στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη περαιτέρω διερεύνηση και επεξεργασία ως προς τον χαρακτηρισμό των ενοτήτων αναφοράς. Αυτό δρομολογείται με την συνεργασία του ΟΠΕΚΕΠΕ, των περιφερειακών υπηρεσιών και των τοπικών φορέων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες που πιθανόν υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο. Μετά το πέρας της επεξεργασίας αυτής, θα ακολουθήσει επαναχαρακτηρισμός των ενοτήτων αναφοράς όπου προκύψει ανάγκη.
Εν κατακλείδι, η κυβέρνηση έχει ως στόχο να εξορθολογίσει το γραφειοκρατικό και πολύπλοκο σύστημα καταβολής ενισχύσεων απαλλαγμένο πλέον από τα κακώς κείμενα του παρελθόντος. Αποσκοπεί με τον τρόπο αυτό στην διασφάλιση του αγροτικού εισοδήματος απαλλαγμένο από τα κοινοτικά πρόστιμα για τυχόν παρατυπίες και λάθη. Βασικό μέλημα είναι η ενίσχυση του μικρού και μεσαίου αγρότη παρέχοντας ένα σταθερό και ολοκληρωμένο σύστημα για τον υπολογισμό και την καταβολή ενισχύσεων. Ο συνδυασμός των γεωγραφικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας, της τεχνογνωσίας του αγροτικού κόσμου, της παροχής των κατάλληλων νομοθετικών ρυθμίσεων και ο ακριβής υπολογισμός και έλεγχος αγροτικών ενισχύσεων αποτελούν το έναυσμα για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την ποιοτική αναβάθμιση των ελληνικών προιόντων.

Add Comment