Κάλυψη κενών εκπαιδευτικών ζητά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Ελασσόνας

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατατέθηκε τη Δευτέρα 11/4/2016 για να αποσυρθεί και να κατατεθεί και πάλι την Τρίτη 12/4, το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, «Ρυθμίσεις για την Έρευνα και άλλες διατάξεις».
Σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο άρθρο 35, «Ρύθμιση θεμάτων σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης» ,για τη λειτουργία του σχολείου, τους διορισμούς, τον τρόπο πρόσληψης αναπληρωτών , τα τμήματα ένταξης και την οργανικότητα των νηπιαγωγείων η δημόσια δωρεάν εκπαίδευση μετατρέπεται για μια ακόμα φορά σε πεδίο βολής από το μνημονιακό καθεστώς. 
Κοινός παρανομαστής των τελευταίων μέτρων αλλά και όσων θα ακολουθήσουν είναι η ριζική περικοπή προσωπικού, η ελαχιστοποίηση του κόστους και η παραπέρα αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης. 
Η πρόταση του υπουργείου παιδείας για ένα προσωρινό σύστημα πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών, όχι μόνο δεν λύνει το τεράστιο πρόβλημα των συναδέλφων, που χρόνια τώρα ζουν σε καθεστώς ομηρίας και επαγγελματικής ανασφάλειας αλλά δημιουργεί τεράστιο διχασμό στην εκπαιδευτική κοινότητα, πολλαπλασιάζονται οι αδικίες και τα αδιέξοδα, σπρώχνονται συνάδελφοι έξω από την εργασία.
Η νέα εγκύκλιος για τη δήθεν ίδρυση νέων τμημάτων ένταξης, καταργεί και τα ήδη υπάρχοντα. Τελικά φαίνεται πως ο πραγματικός στόχος είναι η συρρίκνωση και η κατάργηση των τμημάτων ένταξης, στο όνομα του γενικότερου εξορθολογισμού και των περικοπών.
Η τροπολογία με την οποία διπλασιάζονται τα νήπια από 7 σε 14, (5 σε ειδικές περιπτώσεις σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων), ως προϋπόθεση για τη λειτουργία νηπιαγωγείων, θα οδηγήσει σε μαζικές συγχωνεύσεις-καταργήσεις νηπιαγωγείων ανά την Ελλάδα και ιδιαίτερα στην περιφέρεια. Συγκεκριμένα σε περιοχές με ιδιαίτερα γεωγραφικά και πληθυσμιακά χαρακτηριστικά ,όπως η περιοχή της Ελασσόνας, όπου λειτουργούν τμήματα με μικρό αριθμό νηπίων, το κύμα των συγχωνεύσεων – καταργήσεων  προβλέπεται μεγάλο. Αυτό θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις στην ποιότητα της εκπαίδευσης των νηπίων και θα οδηγήσει και στην απίστευτη ταλαιπωρία τους με μετακινήσεις ώστε να φτάσουν στο πλησιέστερο νηπιαγωγείο.
Για μια ακόμη φορά οι προτάσεις του υπουργείου είχαν το χαρακτήρα του προσωρινού και επιφανειακού που ως αποτέλεσμα έχει τη δημιουργία πολύ περισσότερων προβλημάτων απ’ αυτά που υποτίθεται ότι επιλύουν.
Για μια ακόμη φορά αντί για χιλιάδες μόνιμους διορισμούς θα έχουμε χιλιάδες απολύσεις αναπληρωτών και εφαρμογή του προγράμματος για κλείσιμο, συμπτύξεις, συγχωνεύσεις σχολείων .
Διεκδικούμε και απαιτούμε να ανακληθούν άμεσα οι τροπολογίες, οι διατάξεις και οι προτάσεις για τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών, για τα τμήματα ένταξης και για τα νηπιαγωγεία.
ΑΜΕΣΗ ΚΑΛΥΨΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
ΜΕ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥΣ
Γιατί η παραγωγή εκπαιδευτικού έργου και παιδείας δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα προσθέσεων και αφαιρέσεων οικονομικών δεδομένων μόνο.
Η Παιδεία βεβαίως και είναι Επένδυση,
αλλά όχι για την κερδοφορία της σε χρήμα και υλικά αγαθά, αλλά  ως η σημαντικότερη Επένδυση στην Ποιότητα του Ανθρώπου που παιδεύεται και που αυτός θα είναι ο αυριανός  πολίτης!

Add Comment