“Απόλυτη προτεραιότητα της ΝΔ η υγεία” δηλώνει ο Χρ. Κέλλας

ΚΕΛΛΑΣ

ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΔ
ΚΕΛΛΑΣ:Η ΥΓΕΙΑ, ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ

Την πρώτη τους συνάντηση είχαν τα μέλη του Τομέα Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, με επικεφαλής τον Τομεάρχη Υγείας της ΝΔ, βουλευτή Ν. Λάρισας, κ. Χρήστο Κέλλα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός, παρουσίασε στην ολομέλεια, τους έξι βασικούς άξονες δράσης στον τομέα της υγείας – ΕΣΥ, ΕΟΠΥΥ, Δημόσια Υγεία, Φάρμακο, Ηλεκτρονική Υγεία, Ψυχική Υγεία – , καθώς και τους σχετικούς υποάξονες, κατανέμοντας τα μέλη σε ομάδες εργασίας αντίστοιχες με τους άξονες δράσης, οριοθετώντας την περιγραφή εργασίας και οργανώνοντας την δραστηριοποίησή τους.
Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός πως στην πρώτη αυτή συνεδρίαση, παρευρέθησαν πολλοί επιστήμονες, σχετικοί με τον τομέα της υγείας, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Τομεάρχη Υγείας της παράταξης και εθελοντικά προσφέρθηκαν να συνδράμουν στο νέο ξεκίνημα. Επίσης παρόντες στην συνάντηση ήταν ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γραμματέας Κ. Ο, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, οι βουλευτές Θεσπρωτίας, κ. Βασίλης Γιόγιακας και Χαλκιδικής, κ. Γιώργος Βαγιωνάς, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης και ο Επιστημονικός Υπεύθυνος κ. Παύλος Θεοδωράκης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης ο κ. Κέλλας σχολίασε: Η Νέα Δημοκρατία, με τον Πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνει ένα νέο ξεκίνημα σε όλους τους τομείς. Ο τομέας Υγείας, αποτελεί για εμάς την απόλυτη προτεραιότητα, καθώς σήμερα βιώνουμε την πλήρη απαξίωσή του. Υποχρηματοδότηση, ελλείψεις προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, οδηγούν Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της χώρας, σε πλήρη μαρασμό και αποδιοργάνωση. Αν σήμερα συνεχίζουν να στέκονται όρθια, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο, στις υπεράνθρωπες προσπάθειες Ιατρικού, Νοσηλευτικού, Παραϊατρικού, Τεχνικού και Διοικητικού προσωπικού. Για εμάς είναι πρωταρχικό καθήκον να αλλάξουμε αυτή την εικόνα.
Σήμερα αισθάνομαι αισιόδοξος, καθώς διαπίστωσα ότι παρά τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, το πάθος για προσφορά και βοήθεια, συνεχίζει να υπάρχει. Στην πρώτη μας αυτή συνάντηση (γιατί θα υπάρξουν και άλλες, με νέα μέλη), εκατό και πλέον συνεργάτες – επιστήμονες, προσφέρθηκαν εθελοντικά να βοηθήσουν στη νέα αυτή προσπάθεια, σε ένα κάλεσμα λίγων μόλις ημερών. Αυτό μόνο χαρά και αισιοδοξία μπορεί να με γεμίσει. Η παράταξή μας έχει ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της σε όλους ανεξαιρέτως, που μπορούν με τις γνώσεις και την εμπειρία τους να βοηθήσουν, τόσο στην ανάδειξη, όσο και στην επίλυση προβλημάτων. Όλοι μαζί, προχωράμε μπροστά για να φτιάξουμε τη χώρα που μας αξίζει και θέλουμε, μακριά από ιδεοληψίες, μικροπολιτική και διχασμούς. Τα πρώτα δείγματα γραφής είναι ενθαρρυντικά. Πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΚΕΛΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την “ Αδιαφάνεια στην επιλογή μελών εξεταστικών επιτροπών για τη λήψη ιατρικών ειδικοτήτων”. Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της Κ. Ο, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, η Τομεάρχης Εμπορίου, κ. Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας και οι βουλευτές Ν. Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος και Ν. Άρτας, κ. Βασίλης Γιόγιακας.

«Από το 2011, αρμόδιο για την επιλογή των μελών των εξεταστικών επιτροπών, για τη λήψη άδειας άσκησης ιατρικής ειδικότητας, ήταν αποκλειστικά και μόνο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας, με επιστημονικά και επαγγελματικά κριτήρια τα οποία και θέσπιζε. Πλέον, με την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, τα μέλη των επιτροπών μπορεί να τα επιλέγει και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, με αδιαφανή κριτήρια. Ήδη τα πρώτα δείγματα απαξίωσης του ΚΕΣΥ έκαναν την εμφάνισή τους. Κάθε μέρα που περνά γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι αποκλειστικός σκοπός της Κυβέρνησης είναι η κομματικοποίηση του κράτους σε όλα τα επίπεδα», ήταν οι χαρακτηριστικές δηλώσεις του Λαρισαίου πολιτικού.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΕΛΛΑ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΗΠΑΤΙΤΙΔΑΣ C:
ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΓΚΡΙΣΗ ΝΕΩΝ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, κατέθεσε ο Τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα “τα προβλήματα στη θεραπεία της ηπατίτιδας c”. Την ερώτηση συνυπογράφουν, ο Αντιπρόεδρος της ΝΔ, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γραμματέας της ΚΟ, κ. Κώστας Τσιάρας, ο Συντονιστής Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Τομεάρχης Εργασίας, κ. Βασίλης Οικονόμου, ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Σκρέκας, ο βουλευτής Μαγνησίας, κ. Χρήστος Μπουκώρος και Άρτας, κ Βασίλης Γιόγιακας.
«Το 2014, η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας είχε εγκρίνει την κυκλοφορία νέων φαρμάκων και θεραπειών για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας c. Με την αλλαγή της Κυβέρνησης όμως, υπήρξε και αναθεώρηση των σχετικών αποφάσεων! Η νέα ηγεσία του Υπουργείου, επέβαλλε περιορισμούς στην πρόσβαση των ασθενών στην θεραπεία, έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το κόστος αυτών των θεραπειών για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι Κυβερνώντες οφείλουν να αντιληφθούν πως ο τομέας της υγείας δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά και μόνο με οικονομικά κριτήρια. Για άλλη μια φορά, αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων».
Αναλυτικά η ερώτηση του βουλευτή:
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 134.000 χιλιάδες άτομα πάσχουν από ηπατίτιδα C. Σήμερα, οι νέες θεραπευτικές εξελίξεις χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς ως «επαναστατικές», διότι αλλάζουν ριζικά τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου. Εκριζώνουν τον ιό σχεδόν σε όλους τους ασθενείς, με πολύ μικρή διάρκεια θεραπείας και λόγω του χαμηλού ποσοστού παρενεργειών και του εξαιρετικού προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, μπορούν να δοθούν και σε ασθενείς που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να λάβουν καμία άλλη θεραπεία. Ακόμα και σε βαρέως πάσχοντες, όπως εκείνοι με προχωρημένη κίρρωση, στους οποίους η μοναδική αλλά δυσεύρετη και τριπλάσια σε κόστος θεραπευτική λύση είναι η μεταμόσχευση.
Οι νέες αυτές θεραπείες έχουν λάβει έγκριση κυκλοφορίας και στην Ελλάδα από το 2014, όμως ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και το Υπουργείο Υγείας, έχουν θέσει μέχρι στιγμής περιοριστικά κριτήρια στην πρόσβαση των ασθενών στην θεραπεία έχοντας ως μοναδικό κριτήριο το κόστος αυτών των θεραπειών για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, σε Ευρωπαϊκή συνάντηση για την Χρόνια Ηπατίτιδα C, δεσμεύτηκε για την εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την εξάλειψη του ιού. Επίσης, το Υπουργείο με το ΦΕΚ81/ΥΟΔΔ/17.02.2016 όρισε εννεαμελή Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ, η οποία έχει αρμοδιότητα να διαπραγματευτεί καλύτερες τιμές με τους Κατόχους Αδειών Κυκλοφορίας των νέων θεραπευτικών σχημάτων για την Ηπατίτιδα C. Οι ενέργειες αυτές έχουν ήδη ολοκληρωθεί σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ελλάδα, πέραν των μελών της επιτροπής, δεν έχει ακόμη καθοριστεί το νομικό πλαίσιο για την διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας», έχει δεχτεί καταγγελίες από ανθρώπους που ζουν με ηπατίτιδα C, οι οποίοι έλαβαν απορριπτική απάντηση από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στο αίτημα τους για πρόσβαση στα νέα φάρμακα. Με τα συγκεκριμένα κριτήρια που επιβάλει το Υπουργείο Υγείας και ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., καταστρατηγείται το θεμελιώδες δικαίωμα της πρόσβασης στην θεραπεία, για χιλιάδες ασθενείς, αφήνοντας τους χωρίς καμία θεραπευτική επιλογή.
Επίσης, οι καταγγελίες αφορούν και ασθενείς, με ασφαλιστική κάλυψη πρόνοιας, που ενώ βρίσκονται σε τελικό στάδιο κίρρωσης (δηλαδή εντός των κριτηρίων που έχει θέσει ο ΕΟΠΥΥ), απορρίπτονται τα αιτήματά τους από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας. Η κατάσταση της υγείας της συγκεκριμένης ομάδας ασθενών είναι κρίσιμη και χρήζει άμεσα θεραπείας.

Κατόπιν όλων αυτών ΕΡΩΤΑΣΘΕ Κύριε Υπουργέ
1.Για ποιό λόγο ο ΕΟΠΥΥ αρνείται τη πρόσβαση των ασθενών σε αποτελεσματικές και οικονομικά ανταποδοτικές θεραπείες που προσφέρουν ίαση σε μία δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια, όπως η ηπατίτιδα C;
2.Πότε θα δημοσιευτεί το νομικό πλαίσιο, το οποίο θα καθορίζει τη διαδικασία που θα διαπραγματευτεί ο ΕΟΠΥΥ με τους αρμόδιους φορείς και ποιός είναι ο χρονικός ορίζοντας της διαπραγμάτευσης;
3.Πότε προβλέπεται η έκδοση κοινής Υπουργικής Απόφασης, που θα προβλέπει την εφαρμογή του Νόμου υπ’ αριθ. 4368;

Add Comment