Μπαργιώτας για “μετανάστευση” επιχειρήσεων και προβλήματα στα νοσοκομεία

μπαργιωτασ

“ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ” 9.000 ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Το θέμα της «μετανάστευσης» 9.000 ελληνικών επιχειρήσεων με μεταφορά των δραστηριοτήτων τους ακόμη και της έδρας τους στο εξωτερικό, που αποκάλυψε πρόσφατη έρευνα, αναδεικνύουν οι βουλευτές με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου (Β΄ Θεσσαλονίκης), Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισα), σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τους υπουργούς Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού & Οικονομικών.
Επειδή πρόκειται για κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι αυτοί της τεχνολογίας και της υγείας, οι τρεις βουλευτές ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, με ποιο τρόπο σκοπεύουν να αποτρέψουν τη φυγή των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό και ποια πολιτική θα ακολουθήσουν ως προς τη διαμόρφωση κινήτρων για την διατήρηση και ανάπτυξη της εγχώριας επιχειρηματικότητας. Επιπλέον, με αφορμή τα νέα φορολογικά μέτρα που αναμένεται να έχουν άμεσες σημαντικές επιπτώσεις στην εγχώρια βιομηχανία αλλά και έμμεσες παρενέργειες σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας, καλούν την κυβέρνηση να απαντήσει μέσω ποιών πολιτικών θα αντισταθμιστούν οι απώλειες στο αναπτυξιακό αποτέλεσμα.

«Πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα Δημόσια νοσοκομεία»

Το θέμα αναδεικνύει με επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Η κατάσταση στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι απελπιστική. Ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία κυμαίνεται από 2 έως 5 μήνες. Με βάση τα διεθνή δεδομένα, η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει 60 μηχανήματα ενώ έχει 37, από τα οποία μόνο 24 είναι στο δημόσιο τομέα. Την ίδια στιγμή, τρία από τα υπερσύγχρονα μηχανήματα ακτινοθεραπείας που δώρισε το 2014 το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» σε νοσοκομεία της περιφέρειας ακόμα δεν έχουν τεθεί σε λειτουργία, καθώς το Ίδρυμα ευλόγως είχε θέσει ως προϋπόθεση την πρόσληψη ειδικού προσωπικού που θα μπορούσε να λειτουργήσει τα νέα μηχανήματα.
Γιατροί και καρκινοπαθείς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου. Στην από 28/03/2016 επιστολή του ΙΣΑ προς τον Υπουργό Υγείας αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής «Λόγω της θεσμικής σας θέσης πρέπει άμεσα να μεριμνήσετε για την αποκατάσταση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος, καθότι οι καρκινοπαθείς βρίσκονται σε απόγνωση, αφού από την μια έχουν να αντιμετωπίσουν τις ως άνω καθυστερήσεις και από την άλλη το άγχος για την εξέλιξη της υγείας τους. Επειδή η κατάσταση αυτή εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την ζωή των ασθενών, με δεδομένο ότι παραβιάζονται οι κανόνες άσκησης ιατρικής και οι κατευθυντήριες θεραπευτικές οδηγίες (θεραπευτικά πρωτόκολλα) αναμένουμε την άμεση αποκατάσταση του σοβαρότατου αυτού ζητήματος». Στις προκηρυγμένες θέσεις εργασίας και σε όσες πρόκειται να ακολουθήσουν παραπέμπει και πάλι το Υπουργείο Υγείας στην απάντησή του. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στις 11 προσλήψεις που περιλαμβάνονται στις υπό εξέλιξη προκηρύξεις (Προκήρυξη 4Κ-5 θέσεις Ακτινοφυσικών (ΠΕ) και 5Κ-6 θέσεις Ραδιολόγων-Ακτινολόγων (ΤΕ)), αλλά και στις 10 προσλήψεις της επόμενης προκήρυξης μόνιμου προσωπικού και στις 12 θέσεις που θα περιλαμβάνει η προκήρυξη για την Πρόσληψη Επικουρικού Προσωπικού.
Πώς να εφησυχάσει κανείς με τη νέα διαβεβαίωση του Υπουργείου Υγείας; Είναι η πολλοστή φορά που η πολιτική ηγεσία υπόσχεται προσλήψεις και το αποτέλεσμα είναι μηδενικό. Το Ποτάμι ρωτά: Πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των προσλήψεων που έχουν εξαγγελθεί ήδη από το 2015 (4Κ, ΦΕΚ 5/15-10-2015 και 5Κ, ΦΕΚ 6/27-10-2015); Με ποιο κριτήριο έγινε η επιλογή των νοσοκομείων που θα στελεχωθούν με πρόσθετο προσωπικό; Στα νοσοκομεία της επαρχίας δεν υπάρχουν πρόσθετες ανάγκες; Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι προσλήψεις για την υλοποίηση της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος;

ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Το μείζον θέμα των αδιαφανών προσλήψεων από το Υπουργείο Υγείας αναδεικνύει με ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Με εγκύκλιο που εξέδωσε ο Υπουργός Υγείας ορίζονται οι λεπτομέρειες για τη σύναψη νέων συμβάσεων μίσθωσης έργου για την καθαριότητα των κτιρίων Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ., που εποπτεύονται από το Υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 97 του ν.4368/2016. Με άλλα λόγια, το Υπουργείο καταλύει κάθε έννοια νομιμότητας και διαφάνειας. Αντί να προκηρύξει διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ, δεδομένου ότι πρόκειται προφανέστατα για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών, ή να ενθαρρύνει τη σύναψη συμβάσεων με Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ν.2716/1999) (περαιτέρω ενεργοποίηση υφιστάμενων και δημιουργία νέων, όπως προβλέπουν και οι δεσμεύσεις μας έναντι της ΕΕ για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης), επιλέγει την οδό της σύναψης συμβάσεων μίσθωσης έργου με κριτήρια αδιαφανή και πελατειακά. Πως αλλιώς να ερμηνευτεί το γεγονός ότι το βασικό κριτήριο επιλογής που τίθεται είναι η προϋπηρεσία και τα χρόνια ανεργίας, όταν σε ένα τόσο ευαίσθητο χώρο θα έπρεπε να υπάρχουν αυξημένες προδιαγραφές σε σχέση με την ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών και την αποδοτικότητα των εργαζομένων;
Στην πραγματικότητα, το Υπουργείο προσπαθεί να θέσει εκποδών τα ιδιωτικά συνεργεία και να δημιουργήσει νέο κομματικό στρατό καθαριστών/ριών (ελπίζουμε αυτοί να μην μεταταγούν εκ των υστέρων σε άλλες θέσεις). Επικαλούμενο τη συμπίεση του κόστους των παρεχόμενων υπηρεσιών, η οποία θα είναι παροδική, (όπως έχει πολλάκις αποδειχθεί κατά το πρόσφατο παρελθόν) καλεί τα ακέφαλα από διοικήσεις νοσοκομεία να εφαρμόσουν αυτή την πολιτική.  Εντωμεταξύ, στην εγκύκλιο δεν γίνεται καμία απολύτως αναφορά στην τιμολόγηση των υπηρεσιών καθαριότητας με βάση τα οριζόμενα στο Παρατηρητήριο Τιμών της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), το οποίο σημειωτέον δεν έχει επικαιροποιήσει τις τιμές του από το 2012.
Επιπλέον, δεν διευκρινίζεται στην εγκύκλιο πόσο εκτιμάται ότι θα μειωθεί η δαπάνη για την παροχή υπηρεσιών και σε πόσο διάστημα. Ούτε διευκρινίζεται πως θα εξασφαλίζονται η εποπτεία και ο συντονισμός των εργαζομένων στο αντικείμενο της καθαριότητας. Δηλαδή, από ποιον θα πιστοποιείται ποσοτικά και ποιοτικά η παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας, ιδίως σε χώρους (π.χ. χειρουργεία/ΜΕΘ) και για διαδικασίες (π.χ. μολυσματικά απόβλητα) που απαιτούν ειδικές γνώσεις και υψηλή εξειδίκευση; Το Ποτάμι έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι ο ευαίσθητος χώρος της υγείας δεν προσφέρεται για μικροπολιτική και, δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει ήδη αρνητικό προηγούμενο.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι νεφροπαθείς αναδεικνύουν με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Υγείας οι βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης). Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας αιμοκαθαίρονται περί τους 10.000 νεφροπαθείς τελικού σταδίου με μέσο κόστος για την αιμοκάθαρση του καθενός περί τις 50.000 ευρώ. Η δυναμική της χώρας σε δότες οργάνων θα μπορούσε μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων να αξιοποιεί 200 (αντί 30) δότες οργάνων ετησίως, οι όποιοι θα έδιναν 400 μεταμοσχεύσεις νεφρού ετησίως και 100 τουλάχιστον μεταμοσχεύσεις λοιπών οργάνων. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αναμονής για τη μεταμόσχευση νεφρού από τα 8 χρόνια που είναι τώρα, θα έπεφτε στα 1-2 χρόνια, ενώ οι λίστες του ήπατος, της καρδιάς και των πνευμόνων θα μεταμοσχεύονταν πλήρως μέσα σε μία διετία.
Χαρακτηριστικό της απαξίωσης των μεταμοσχεύσεων είναι ο μικρός αριθμός των νεφροπαθών τελικού σταδίου που είναι ενταγμένοι στο μητρώο αναμονής και αγγίζει μόλις το 12% αυτών (1200 ασθενείς). Είναι ενδεικτικό ότι το πλέον πολυδύναμο Κέντρο Μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας, αυτό του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, όπου πραγματοποιούνται μοναδικά στην Ελλάδα μεταμοσχεύσεις νεφρού σε παιδιά και ήπατος σε ενήλικες και παιδιά είναι υποβαθμισμένο. Η έλλειψη εξειδικευμένων αναισθησιολόγων αποδυναμώνει τη λειτουργία του Κέντρου και εξουθενώνει τους νυν απασχολούμενους. Σε οριακή λειτουργία είναι το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Ιστοσυμβατότητας με μόλις μια γιατρό, που ελέγχει όλους τους προς μεταμόσχευση ασθενείς και εφημερεύει μαζί με όλους τους γιατρούς και νοσηλευτές του Κέντρου 24ώρες το 24ωρο 365 ημέρες το χρόνο. Την ίδια στιγμή, και ενώ το Υπουργείο Υγείας δεν μπορεί να συντηρήσει το Κέντρο της Θεσσαλονίκης, σχεδιάζει την ανάπτυξη μεταμοσχευτικού κέντρου ήπατος στην Αθήνα. Απελπιστική είναι η κατάσταση και στις δημόσιες Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ΜΤΝ της Καρδίτσας και της Κατερίνης δεν υπάρχει κανένας επιμελητής νεφρολόγος, ενώ σε μεγάλες μονάδες παρουσιάζονται μεγάλες ελλείψεις στο νοσηλευτικό προσωπικό, όπως για παράδειγμα στην Πανεπιστημιακή Νεφρολογική Κλινική και τη ΜΤΝ του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Λάρισας και στη ΜΤΝ του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης. Τα προβλήματα των νεφροπαθών είναι καθρέφτης της οργανωτικής και διαχειριστικής ανεπάρκειας του Υπουργείου και το Ποτάμι ζητά άμεσα απαντήσεις.

Add Comment