Μ. Χαρακόπουλος: Συνεδρίασε ο Τομέας Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας

Τομέας Παιδείας ΝΔ [800x600]

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ Ο ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
Μάξιμος Χαρακόπουλος: Παιδεία ανοιχτών οριζόντων χωρίς ιδεοληψίες!
Μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής στις Ομάδες Εργασίας

«Για να έχει αντίκρισμα η δημόσια παιδεία πρέπει να είναι ποιοτική και ανταγωνιστική. Να διαμορφώνει ενεργούς πολίτες και να προσφέρει ουσιαστικά εφόδια στα παιδιά να μπορούν να σταθούν στο δύσκολο ανταγωνισμό της παγκοσμιοποιημένης αγοράς εργασίας». Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απευθυνόμενος στην Ολομέλεια του Τομέα που συνεδρίασε στα κεντρικά γραφεία του κόμματος παρουσία βουλευτών, πρώην υπουργών και με μεγάλη συμμετοχή στελεχών από το χώρο της εκπαίδευσης.
Ο κ. Χαρακόπουλος αφού ευχαρίστησε και δημόσια τον πρόεδρο της ΝΔ κ. Κυριάκο Μητσοτάκη για την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του, είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Δυστυχώς, και στον τομέα της παιδείας, η πρώτη και η δεύτερη φορά αριστερά, επέδειξε τα ίδια αρνητικά στοιχεία. Απαξίωση της αρχής της αξιοκρατίας, αλλεργία στην αριστεία, προσκόλληση στην κομματικοποίηση, εμμονή στις παθογένειες της μεταπολίτευσης, άκρατη ιδεοληψία.
Κάθε προσπάθεια που είχε γίνει να μπει μια τάξη στο χώρο της εκπαίδευσης φαίνεται ότι μπήκε στο στόχαστρο του υπουργείου παιδείας. Οι νομοθετικές εξαγγελίες έχουν ως σκοπό να εισάγουν ένα νέο μοντέλο για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ένα μοντέλο που σε πολλά σημεία μας γυρίζει ολοταχώς στο παρελθόν του 1980 με δομές και πρακτικές που σε μεγάλο βαθμό ευθύνονται για τα αρνητικά σημεία των ελληνικών ΑΕΙ. Όπως η συμμετοχή των φοιτητών στη διοίκηση των Ιδρυμάτων, η εισαγωγή του κομματισμού στα Ιδρύματα, οι αιώνιοι φοιτητές, η υποβάθμιση της αξιολόγησης, ο περιορισμός της λογοδοσίας.

Αρνητική προδιάθεση σε εθνική ιστορία και θρησκευτικά
Ταυτόχρονα, παρατηρούμε μια αρνητική προδιάθεση τόσο προς την εθνική ιστορία όσο και προς τα θρησκευτικά. Έκαναν αρχή με την αφαίρεση του κεφαλαίου για την γενοκτονία των Ποντίων, της οποίας ο κ. Φίλης είναι συνειδητός αρνητής, και γι αυτό επαινέθηκε και από τουρκικά μέσα. Η συνέχεια δίνεται με κάθε ευκαιρία, με την απαγόρευση της παρουσίας μητροπολιτών στα σχολεία ακόμη και με πρόσκληση των μαθητών, με την διάθεση να αλλάξει το περιεχόμενο της ιστορίας του ελληνικού έθνους όπως διδάσκεται στα σχολεία. Αναρωτιέμαι πόσοι από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ΑΝΕΛ στις εκλογές είχαν υπ’ όψιν τους αυτές τις προθέσεις. Αν συμφωνούν με τις συγκεκριμένες επιλογές. Αν τις επικροτούν.
Ως Νέα Δημοκρατία οραματιζόμαστε μια παιδεία που θα κινείται σε άλλους άξονες: Βασικό κριτήριο θα είναι η ολοκλήρωση της προσωπικότητας των νέων, η διαμόρφωση συνειδητοποιημένων πολιτών, σε ένα πλαίσιο που θα αναδεικνύεται η αξιοκρατία, η εργασία, το ήθος, η ελεύθερη σκέψη, η απαλλαγή από τον σφικτό εναγκαλισμό από κομματικές φατρίες και παρασυστήματα. Μια παιδεία εθνική αλλά και οικουμενική, με ρίζες στην παράδοση αλλά και σύγχρονη, με την διαχρονική ελληνική παιδεία ως υπόβαθρο της γνώσης αλλά και κοντά στις ανάγκες της παραγωγής, στις ανάγκες της αγοράς. Μια παιδεία ανοιχτών οριζόντων. Με προσοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση, όπου ως χώρα υστερούμε, αλλά και την Ειδική Αγωγή που θεωρώ πως είναι και μέτρο πολιτισμού κάθε κοινωνίας».
Μετά τις τοποθετήσεις των παρισταμένων βουλευτών και των Συντονιστών των Ομάδων Εργασίας: Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Δημοσθένη Αναγνωστόπουλου, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Παρασκευά Γιαλούρη, Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Θοδωρή Γούπου, Δια Βίου Εκπαίδευσης κ. Βαγγέλη Ζαχαράκη και Ειδικής Αγωγής κ. Κώστα Λολίτσα, ακολούθησε συζήτηση υπό το συντονισμό του Γραμματέα του Τομέα κ. Σωτήρη Γκλαβά για τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαίδευση και επιτάθηκαν ιδιαίτερα κατά τον χρόνο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

[wpg_thumb]

ΕΘΕΣΕ 10 “ΚΑΥΤΑ” ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΕ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣ

Μάξιμος: Ποια η παιδεία στις χώρες της ευρωζώνης;

Διευθυντές-μάνατζερ, αξιολόγηση, ιδιωτικά ΑΕΙ, επιστροφή βιβλίων…

«Πιστεύω ότι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη η εμπειρία και η γνώση που θα μας μεταφέρουν οι Μορφωτικοί Ακόλουθοι -τους οποίους και καλωσορίζω στην Επιτροπή μας- από την αντιμετώπιση ζητημάτων παιδείας στις χώρες τους, ενόψει του εθνικού διαλόγου που διεξάγεται στην πατρίδα μας». Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος λαμβάνοντας το λόγο για να θέσει ερωτήματα στους Μορφωτικούς Ακόλουθους των χωρών της ευρωζώνης που προσήλθαν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ζητώντας να πληροφορηθεί το ύψος των δαπανών για την παιδεία σε κάθε χώρα της ευρωζώνης, ο Θεσσαλός πολιτικός, σημείωσε ότι «στην Ελλάδα στα έξι χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έχουν περιοριστεί δραματικά οι δαπάνες για την παιδεία, με αποτέλεσμα να γηράσκει το εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς δεν γίνονται προσλήψεις».
Αναφορικά με τα αναλυτικά προγράμματα ρώτησε αν «υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης σε επίπεδο σχολικής μονάδας ανάλογα με την επίδοση των μαθητών, πώς αντιμετωπίζονται οι αδύναμοι μαθητές και ποιο είναι το ποσοστό σχολικής διαρροής και που αυτό αποδίδεται».
Όσον αφορά στα σχολικά βιβλία ο κ. Χαρακόπουλος «εκτός του τρόπου συγγραφής τους» ζήτησε να ενημερωθεί η Επιτροπή «αν αγοράζονται από τους μαθητές ή στην περίπτωση που χορηγούνται δωρεάν, επιστρέφονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς».
Σχετικά με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών ετέθη το ερώτημα «αν είναι μόνιμοι στη θέση τους, πως επιμορφώνονται και αν η επιμόρφωση συνδυάζεται με οικονομικά κίνητρα».
Για το ζήτημα της αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ, ρώτησε «αν γίνεται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς αξιολογητές, αν η αξιολόγηση συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, καθώς επίσης πως διαπιστώνεται ενδεχόμενη διδακτική αδυναμία ενός εκπαιδευτικού και πώς αντιμετωπίζεται».
Όσον αφορά στην επιλογή των διευθυντών των σχολείων, το ερώτημα ήταν «αν υπάρχει μονιμότητα στη θέση αυτή ή ορίζεται με θητεία και αν είναι εκπαιδευτικοί ή μάνατζερ».
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος έθεσε ακόμη ερωτήματα για τον «ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και το σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής τους, αλλά και το σύστημα ειδικής αγωγής εκπαίδευσης».
Σχετικά με την τεχνολογική εκπαίδευση, στην οποία ως χώρα υστερούμε, ζήτησε να πληροφορηθεί η Επιτροπή για «το ποσοστό των μαθητών που ακολουθούν την τεχνολογική εκπαίδευση στις χώρες της ευρωζώνης και αν υπάρχει κάποιος τρόπος που το κράτος την προωθεί».
Για το μείζον ζήτημα της πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ερώτημα ήταν «αν υπάρχουν κεντρικές εξετάσεις ή εξετάσεις κατά πανεπιστήμιο, αν λαμβάνεται υπόψη η επίδοση των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε πόσες χρονιές, καθώς επίσης πώς διασφαλίζεται το αδιάβλητο της πρόσβασης από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Τέλος, αναφορικά με την ιδιωτική εκπαίδευση, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρώτησε πως λειτουργεί και «αν υπάρχει επιδότηση από το κράτος ανά παιδί, το οποίο, φοιτά στα ιδιωτικά σχολεία».
Από πλευράς Μορφωτικών Ακολούθων το λόγο έλαβαν οι εκπρόσωποι της Εσθονίας, Ιρλανδίας, Πορτογαλίας, Φιλανδίας, Γαλλίας και Λετονίας, περιγράφοντας αρχές εκπαιδευτικών συστημάτων που ουσιαστικά βρίσκονται στον αντίποδα όσων διακηρύττει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι υπόλοιποι Μορφωτικοί Ακόλουθοι επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν εγγράφως.

Παρέμβαση Τομεάρχη Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων παρουσία των Μορφωτικών Ακολούθων των χωρών της ευρωζώνης

«Κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία της σημερινής συνεδρίασης. Πιστεύω ότι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη η εμπειρία και η γνώση που θα μας μεταφέρουν οι μορφωτικοί ακόλουθοι -τους οποίους και καλωσορίζω στην επιτροπή μας- από την αντιμετώπιση ζητημάτων παιδείας στις χώρες τους, ενόψει του εθνικού διαλόγου που διεξάγεται και στην πατρίδα μας.
Στα οικονομικά ζητήματα αναφέρθηκε νωρίτερα και ο υπουργός. Στα έξι χρόνια της κρίσης και των μνημονίων έχουν περιοριστεί δραματικά οι δαπάνες για την παιδεία, με αποτέλεσμα να γηράσκει το εκπαιδευτικό προσωπικό, να μην υπάρχουν προσλήψεις τα τελευταία χρόνια. Θα ήθελα να ξέρω, οι δαπάνες για την παιδεία στις χώρες σας, σε τι ποσοστό είναι;
Το δεύτερον που θα ήθελα να ρωτήσω έχει να κάνει με τα αναλυτικά προγράμματα. Ποιο καθεστώς εφαρμόζεται στις χώρες σας, αν υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης σε επίπεδο σχολικής μονάδας ανάλογα με την επίδοση των μαθητών, πώς αντιμετωπίζονται οι αδύναμοι μαθητές και ποιο είναι το ποσοστό σχολικής διαρροής και που το αποδίδετε;
Το τρίτο έχει να κάνει με τα σχολικά βιβλία. Πώς γράφονται, αν αγοράζονται από τους μαθητές ή χορηγούνται δωρεάν και στην περίπτωση που χορηγούνται δωρεάν, επιστρέφονται στο τέλος της σχολικής χρονιάς; Προβλέπονται περισσότερα του ενός σχολικά εγχειρίδια και αν ναι, ποιος και πώς τα επιλέγει;
Το τέταρτο έχει να κάνει με τους διορισμούς των εκπαιδευτικών. Αν είναι μόνιμοι στη θέση τους, πως επιμορφώνονται στη χώρα σας και αν συνδυάζεται η επιμόρφωση με οικονομικά κίνητρα; Σχετικά με την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου και των εκπαιδευτικών, ποιο σύστημα εφαρμόζεται; Γίνεται από εσωτερικούς ή εξωτερικούς αξιολογητές; Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συνδέεται με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη τους; Επίσης, πως διαπιστώνεται ενδεχόμενη διδακτική αδυναμία ενός εκπαιδευτικού και πώς αντιμετωπίζεται;
Το πέμπτο ερώτημα έχει να κάνει με την επιλογή των διευθυντών των σχολείων. Αν υπάρχει μονιμότητα στη θέση αυτή ή ορίζεται με θητεία και αν είναι εκπαιδευτικοί ή μάνατζερ.
Το έκτο ερώτημα έχει να κάνει με τον ανώτατο αριθμό μαθητών ανά τμήμα και ποιο σύστημα αξιολόγησης και προαγωγής των μαθητών εφαρμόζεται.
Έβδομον, θα ήθελα να ήξερα πώς εκπαιδεύονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες στις χώρες σας και ποιο σύστημα ειδικής αγωγής εκπαίδευσης ακολουθείτε.
Το όγδοο έχει να κάνει με την τεχνολογική εκπαίδευση. Σε τι ποσοστό οι μαθητές στις χώρες σας ακολουθούν την τεχνολογική εκπαίδευση; Υπάρχει κάποια κατεύθυνση, κάποιος τρόπος που το κράτος προωθεί την τεχνολογική εκπαίδευση;
Το ένατο έχει να κάνει με το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αν υπάρχουν κεντρικές εξετάσεις ή εξετάσεις κατά πανεπιστήμιο, αν λαμβάνεται υπόψη η επίδοση των μαθητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε πόσες χρονιές και πώς διασφαλίζεται το αδιάβλητο της πρόσβασης από τη δευτεροβάθμια στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
Τέλος θα ήθελα να ξέρω αν υπάρχει ιδιωτική εκπαίδευση στις χώρες σας. Πως λειτουργεί και αν υπάρχει επιδότηση από το κράτος ανά παιδί, το οποίο, φοιτά στα ιδιωτικά σχολεία. Ευχαριστώ».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ & ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΕ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ

Επιβεβαιώνει το κλείσιμο του υποπρακτορείου ΔΕΗ στον Τύρναβο

Επικαλείται μείωση λειτουργικών εξόδων

Επιβεβαιώνεται με τον πιο επίσημο τρόπο η πληροφορία ότι καταργείται το υποπρακτορείο της ΔΕΗ στον Τύρναβο, έπειτα από 40 χρόνια λειτουργίας του, κατά τα οποία εξυπηρετεί χιλιάδες οικίες αλλά και βιοτεχνίες και βιομηχανίες στην ευρύτερη περιοχή. Αυτό προκύπτει από την απάντηση που έλαβε ο βουλευτής Λαρίσης, της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, από τον υπουργό ενέργειας και περιβάλλοντος κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη, έπειτα από την κατάθεση σχετικής ερώτησής του. Ο αρμόδιος υπουργός δικαιλογεί την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι «η μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσω της κατάργησης του υποπρακτορείου Τύρναβου από το διαχειριστή του δικτύου διανομής, δεν θα επιδεινώσει αλλά αντιθέτως θα βελτιώσει την ποιότητα των υπηρεσιών του προς το σύνολο των κατοίκων της περιοχής».
Στην απάντησή του ο κ. Σκουρλέτης λέει ακόμη ότι «το υποπρακτορείο Τύρναβου βρίσκεται μόλις δεκαέξι χιλιόμετρα από την πόλη της Λάρισας και σύμφωνα με τα στοιχεία που μας προσκόμισε ο ΔΕΔΔΗΕ, οι ανάγκες του μπορούν να καλυφθούν από την περιοχή της Λάρισας, στην οποία άλλωστε ανήκει διοικητικά. Η συνεχής βελτίωση του δικτύου της περιοχής έχει οδηγήσει σε μείωση των βλαβών, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 11 % του συνόλου των βλαβών του Ν. Λάρισας και ως εκ τούτου στον περιορισμό της ανάγκης για μόνιμη φυσική παρουσία τεχνικού συνεργείου στο συγκεκριμένο χώρο, επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακας με καλύτερα αποτελέσματα για το σύνολο των πολιτών, ενώ προκύπτουν πολλαπλά οφέλη όπως: α) Βελτίωση της ποιότητας εξυπηρέτησης των πολιτών, β) Εξοικονόμηση προσωπικού και γ) Εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων για τον ΔΕΔΔΗΕ».
Και η απάντηση καταλήγει πως «η οργάνωση των περιφερειακών κλιμακίων του ΔΕΔΔΗΕ και η βέλτιστη αξιοποίηση του υπάρχοντος προσωπικού του, αποτελεί αντικείμενο συνεχούς μελέτης των αρμόδιων υπηρεσιών του ώστε να εξασφαλίζεται η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του κοινωνικού συνόλου σε κάθε γεωγραφικό χώρο, σύμφωνα με τις συνθήκες που διαμορφώνονται κάθε φορά, σε συνδυασμό με τη συγκράτηση του κόστους εκμετάλλευσης σε αποδεκτά επίπεδα. προστασία και η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών είναι μόνιμη έγνοια του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Υποστηρίζουμε τις ενέργειες που οδηγούν σε πιο αξιόπιστες και πιο φτηνές υπηρεσίες».

Add Comment