Μάξιμος: “Η Παιδεία χρειάζεται γενναίες μεταρρυθμίσεις!”

Ο ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΔ ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αν είχαν εφαρμοστεί οι μεταρρυθμίσεις Γιαννάκου η Παιδεία θα ήταν καλύτερη

Μάξιμος-Μορφωτικών [800x600]

«Μπορεί να έχει μέλλον ένα εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αξιοκρατία, αξιολόγηση, διαφάνεια, εξωστρέφεια; Κάθε απόπειρα να παραμείνουμε οχυρωμένοι σε αναχρονισμούς και χρόνιες στρεβλώσεις θα οδηγήσει στην απόλυτη παρακμή και απαξίωση». Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής, στην οποία προσήλθε να καταθέσει τις απόψεις της η πρ. υπουργός Παιδείας κα Μαριέττα Γιαννάκου στο πλαίσιο του Διαλόγου για την Παιδεία.
Ο κ. Χαρακόπουλος στην τοποθέτησή του χαρακτήρισε εύλογη την απροθυμία των πρώην υπουργών να προσέλθουν στο Διάλογο και την καχυποψία για την ειλικρίνειά του όπως αποτυπώνεται στα υπομνήματα που κατέθεσαν.

Η βάση του 10 και… η γίδα στο πουρνάρι
Καλωσορίζοντας την κ. Γιαννάκου, ο Θεσσαλός πολιτικός σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Θεωρώ ότι είναι μια αυθεντική Ευρωπαία πολιτικός με μεταρρυθμιστικό πνεύμα, με αποφασιστικότητα και τόλμη και η οποία απέδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας της ότι δεν υπολογίζει το λεγόμενο πολιτικό κόστος. Αν οι μεταρρυθμίσεις που δρομολογήθηκαν επί των ημερών της είχαν εφαρμοστεί πλήρως πιστεύω ότι τα πράγματα στο χώρο της Παιδείας θα ήταν πολύ καλύτερα. Δυστυχώς πολλές από εκείνες τις μεταρρυθμίσεις ξηλώθηκαν και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σήμερα τις συνέπειες αυτής της κατάργησης τις βιώνουμε έντονα. Ακούσαμε τους εκπροσώπους των ΤΕΙ στην Επιτροπή μας για το τεράστιο πρόβλημα με τους «λιμνάζοντες» εισακτέους, οι οποίοι αδυνατούν να πάρουν πτυχίο και επιβαρύνουν τη λειτουργία των ιδρυμάτων. Δυστυχώς, πολλές φορές στη χώρα νομοθετούμε ευκαιριακά για να γίνουμε ευχάριστοι, λησμονώντας τις συνέπειες που προκαλεί αυτός ο τρόπος του νομοθετείν.
Στη Θεσσαλία λέμε, «ό,τι κάνει η γίδα στο πουρνάρι, θε ’να το βρει το τομάρι». Αυτό ζούμε σήμερα όταν νομοθετούμε ευκαιριακά. Ο μόνος δρόμος για την αναγέννηση της χώρας, του εκπαιδευτικού συστήματος είναι γενναίες μεταρρυθμίσεις που δεν θα υπολογίζουν το πρόσκαιρο κόστος.

Τα Θρησκευτικά και ο… “φετβάς” Φίλη για μητροπολίτες
Αναφορικά με το μάθημα των Θρησκευτικών, υπογράμμισε ότι «οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να γίνονται σε συνεννόηση με την Εκκλησία, όπως ορίζει το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα ορίζει ότι θεμελιώδης σκοπός της Παιδείας είναι η διαμόρφωση εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης. Βεβαίως, θα πρέπει τα παιδιά, οι μαθητές να διδάσκονται στοιχεία θρησκειολογίας, να γνωρίσουν και άλλες θρησκείες, αλλά προφανώς, το μάθημα θα πρέπει να έχει ως βασικό χαρακτηριστικό την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία, διότι αυτό λέει το Σύνταγμα. Και ομολογιακό χαρακτήρα, θα πρέπει να ξέρετε, έχει το μάθημα των Θρησκευτικών στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τις ρωμαιοκαθολικές, την Ιταλία και αλλού. Βεβαίως, το αντικληρικό κλίμα που υπάρχει στην ηγεσία της Κυβέρνησης είναι γνωστό, και προφανώς, σε αυτό το πνεύμα είναι και ο “φετβάς” που απαγορεύει την είσοδο μητροπολιτών με πρόσκληση μαθητών στα σχολεία, όπως συνέβη πρόσφατα με την απαγόρευση εισόδου στον Μητροπολίτη Μεσογαίας και στον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας».

Το βιβλίο Ιστορίας, η κα Ρεπούση και η Γενοκτονία των Ποντίων
Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Φίλη στο βιβλίο της Ιστορίας, ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε ότι «επειδή ήμουν από αυτούς που διαφώνησαν με την αναφορά της κ. Ρεπούση “περί συνωστισμού”, που πρόσβαλε τη μνήμη χιλιάδων θυμάτων της Γενοκτονίας και της Μικρασιατικής Καταστροφής από τη θηριωδία των τούρκων, θα ήθελα να θυμίσω, ότι τότε, η κ. Γιαννάκου, έστειλε το βιβλίο στην Ακαδημία Αθηνών, για να κάνει τις διορθώσεις. Και σεβάστηκε, όπως όφειλε να σεβαστεί, το Ανώτατο Ίδρυμα της χώρας που μπορεί να διατυπώσει άποψη για αυτά τα ζητήματα. Σήμερα, η κυβέρνηση αφαιρεί από την εξεταστέα ύλη της Ιστορίας το κεφάλαιο για τον Παρευξείνιο Ελληνισμό που περιλαμβάνει αναφορές στην Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Και γιατί γίνεται αυτό; Τότε, λοιπόν, σεβόμενη την επιστημονική προσέγγιση η κ. Γιαννάκου ζήτησε τη γνώμη της Ακαδημίας. Τώρα ο υπουργός-αρνητής της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μ. Ασίας, ο κ. Φίλης, αφαιρεί από την εξεταστέα ύλη, δηλαδή κατ’ ουσίαν και από τη διδακτέα, το κεφάλαιο που αναφέρεται στη Γενοκτονία των Ποντίων».

Τα Συμβούλια Ιδρυμάτων
Τέλος, ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ χαρακτήρισε «παράλειψη» το γεγονός ότι δεν εκλήθησαν από την Επιτροπή τα Συμβούλια Ιδρυμάτων: «Δεν ξέρω, αν η μη πρόσκληση -και θέλω να πιστεύω πως δεν είναι έτσι- έχει να κάνει με την απαξία της παρούσης ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας προς τα Συμβούλια Ιδρυμάτων».
[wpg_thumb]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΓΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ: Απαράδεκτη η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και στην Ειδομένη
Το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν κάνει δειγματοληπτικούς ελέγχους

«Παρά το γεγονός ότι δεν γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση, τόσο ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, όσο και ο Γ.Γ. Δημόσιας Υγείας κ. Γιάννης Μπασκόζος αποκλείουν με δηλώσεις τους ενδεχόμενο ‘‘υγειονομικής βόμβας’’ τονίζοντας, ακόμα και από του βήματος της Βουλής, ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που εισέρχονται στη χώρα μας αποτελούν ‘‘υγιή πληθυσμό’’. Προφανώς ο ισχυρισμός αποτελεί αυθαίρετη, μη τεκμηριωμένη εκτίμηση, πλην όμως καθίσταται προφανές αυτήν την ώρα ότι οι κίνδυνοι για την υγεία προκύπτουν λόγω των απαράδεκτων συνθηκών στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας και ιδίως στην Ειδομένη». Τα παραπάνω υπογραμμίζονται σε ερώτηση που συνυπογράφει με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ο βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Καβάλας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, προς τον υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό.
Στην ερώτηση τονίζεται ότι «χιλιάδες άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, μεταξύ των οποίων πολλά μικρά παιδιά, εισέρχονται καθημερινά στην Ελλάδα, δίχως μέχρι σήμερα να έχουμε επίσημα τεκμηριωμένα στοιχεία για την κατάσταση της υγείας τους, καθώς στα κέντρα υποδοχής και φιλοξενίας δεν διενεργείται καταγραφή των υγειονομικών προφίλ, των προβλημάτων υγείας και των ενδεχόμενων μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών τους.Ο κίνδυνος για την υγεία των εισερχομένων, αλλά και κατ’ επέκταση για τη Δημόσια Υγεία, είναι προφανής και μεγάλος».
«Ωστόσο», όπως αναφέρεται στην ερώτηση «το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για την ύπαρξη μολυσματικών νόσων αλλά δρα μόνο όταν υπάρχουν συμπτώματα ασθενειών. Έχουν διαγνωσθεί περιστατικά λοιμωδών νοσημάτων, ελονοσίας και φυματίωσης, σε μετανάστες που προέρχονται από χώρες στις οποίες ενδημούν τέτοιες ασθένειες όπως το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, ενώ με δεδομένη την έξαρση επιδημίας πολιομυελίτιδας στις χώρες αυτές, δεν είναι γνωστή η εμβολιαστική κάλυψη του εισερχόμενου πληθυσμού. Παράλληλα, ο συγχρωτισμός λόγω μεγάλων συναθροίσεων ατόμων, στα Κέντρα Φιλοξενίας αλλά και στους πρόχειρους καταυλισμούς προσφύγων και μεταναστών εγκυμονεί κινδύνους εμφάνισης κρουσμάτων μηνιγγίτιδας και διαφόρων τροφιμογενών λοιμώξεων».
Και οι βουλευτές καταλήγουν καλώντας τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει: «1. Ποιο είναι το σχέδιο δράσης του ΚΕΕΛΠΝΟ για την προστασία της Δημόσιας Υγείας;
α) Έχει ενεργοποιηθεί, είναι σε λειτουργία κάποιο σύστημα καταγραφής και αξιολόγησης επιδημιολογικών δεδομένων;
β) Υπάρχει πρόβλεψη για ενδεχόμενο εμβολιασμό του πληθυσμού αν διαγνωσθεί κίνδυνος εξάπλωσης επικίνδυνων λοιμώξεων όπως αυτή της μηνιγγίτιδας;
γ) Πότε πρόκειται να ξεκινήσει η επιτήρηση των λυμάτων στα σημεία συγκέντρωσης των προσφύγων και μεταναστών;
2. Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη του κόστους υγειονομικού ελέγχου και φροντίδας από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ: Ανενεργός ο νόμος απλούστευσης αδειοδότησης επιχειρήσεων!
Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί εις βάρος της ανάπτυξης

Ο νόμος 4262/2014, που απλοποιεί την αδειοδότηση των επιχειρήσεων «παραμένει ανενεργός, με αποτέλεσμα την ώρα που η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά την υλοποίηση επενδύσεων οι διαδικασίες αδειοδότησης να εξακολουθούν να είναι χρονοβόρες και δαπανηρές». Αυτή η διαπίστωση αναφέρεται σε ερώτηση που συνυπογράφει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με συνάδελφους του προς τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη και την υφυπουργό Βιομηχανίας κ. Θεοδώρα Τζάκρη.
Η ερώτηση, με πρώτη υπογράφουσα τη βουλευτή Β΄ Αθηνών κα Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, επισημαίνει ότι «για την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4262/2014, με τον οποίο τέθηκαν οι βάσεις για τη μεταρρύθμιση στον τομέα της αδειοδότησης των επιχειρήσεων, προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας  απαιτείται η έκδοση της προβλεπόμενης από το νόμο δευτερογενούς νομοθεσίας. Ο νομοθέτης προκειμένου να αποτραπεί η εμπλοκή που τυχόν θα δημιουργούσε η συναρμοδιότητα των πολλών υπουργείων στο άρθρο 34 του νόμου προβλέπει, ότι μετά τις 10 Ιανουαρίου 2015 αρκεί μόνο η υπογραφή «του Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας» για την έκδοση της δευτερογενούς νομοθεσίας.  Ο νόμος δημοσιεύτηκε στις 10 Μαΐου του 2014. Το Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2014 δημοσιεύτηκαν οι δυο πρώτες αποφάσεις υλοποίησης των απαιτήσεων του νόμου, εκ των οποίων η πρώτη προέβλεπε την κατάργηση της απαίτησης για λήψη άδειας λειτουργίας σε 103 οικονομικούς τομείς και συνολικά 897 δραστηριότητες-επαγγέλματα και η δεύτερη την κατάργηση της υποχρέωσης λήψης πιστοποιητικού ενεργητικής πυροπροστασίας σε 454 κατηγορίες οικονομικών τομέων και συνολικά 1.039 δραστηριότητες-επαγγέλματα».
Υπογραμμίζεται ωστόσο ότι ενώ ο νόμος μένει ανενεργός, η «υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη σε ομιλία της στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών (17.2.2016) ανέφερε, ότι ‘‘μέχρι το 2018 θα έχει απλοποιηθεί το καθεστώς αδειοδότησης για τη σύσταση επιχειρήσεων’’».
Κατόπιν τούτων οι βουλευτές ζητούν να πληροφορηθούν από τους αρμόδιους υπουργούς:
1) Γιατί, ενώ η προηγούμενη Κυβέρνηση χρειάστηκε μόνο λίγους μήνες μετά τη ψήφιση του νόμου 4262/2014 για να προβεί στη θεσμοθέτηση της δευτερογενούς νομοθεσίας, η Κυβέρνηση των Σύριζα-Ανέλ, μολονότι διαθέτει έτοιμο από το 2014 το νομικό πλαίσιο χρειάζεται 3 χρόνια για να προβεί στη θέσπιση της δευτερογενούς νομοθεσίας;
2) Ποια είναι η συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας προς το Υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού σχετικά με την παροχή τεχνογνωσία επί των διαδικασιών απλοποίησης των αδειοδοτήσεων; Έχετε συνάψει με την Παγκόσμια Τράπεζα σύμβαση συνεργασίας;

Add Comment