Α. Βαγενά: “Πρέπει να αναθεωρηθεί ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ”

Βαγενά_Gen. [800x600]

Την Παρασκευή, 4η Μαρτίου 2015 και ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων συζητήθηκε η από 1-3-2016 επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Άννας Βαγενά προς τον Υπουργό Πολιτισμού, με θέμα τον τερματισμό της λειτουργίας του Δημοτικού-Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗΠΕΘΕ) Β. Αιγαίου με έδρα τη Χίο.
Η Άννα Βαγενά εξήγησε –πρώτα απ’ όλα– γιατί ανέλαβε με ζέση την πρωτοβουλία ανάδειξης του θέματος, παρά το ότι αφορά ΔΗΠΕΘΕ της περιοχής του Β. Αιγαίου. Ειδικότερα, κατά την πρωτολογία της δήλωσε: «Αν κανείς γνώριζε λίγο περισσότερο την ιστορία μου, θα καταλάβαινε αυτό το ενδιαφέρον μου, γιατί το 1975 ιδρύσαμε, μαζί με πολλούς σημαντικούς ανθρώπους της τέχνης, το Θεσσαλικό Θέατρο που υπήρξε ο προπομπός, ο πρωτοστάτης και η ιδέα να δημιουργηθούν το 1983, από την αείμνηστη Μ. Μερκούρη και τον Γ. Γεννηματά, τα ΔΗΠΕΘΕ. Έτσι λοιπόν εξηγείται το ιδιαίτερο ενδιαφέρον μου γι’ αυτό το ζήτημα».
Ακολούθως, η κ. Βαγενά αναφέρθηκε στην προβληματική κατάσταση του ΔΗΠΕΘΕ Β. Αιγαίου, αλλά και την –κατά τα φαινόμενα– απροθυμία ή αδυναμία της δημοτικής αρχής Χίου να υποστηρίξει τη λειτουργία του Θεάτρου. «Θεωρώ ότι στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βρισκόμαστε δεν είναι δυνατόν να επιχορηγηθεί επιπλέον αυτό το Θέατρο. Άρα, είναι ευθύνη του Δήμου της Χίου να αποφασίσει αν μπορεί να το στηρίξει ή όχι. Αλλιώς, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αναζητηθεί άλλη έδρα, σ’ άλλο νησί του Αιγαίου». Μάλιστα, όπως ανάφερε η κ. Βαγενά, έχει άτυπα προβεί σε επαφές με τη δημοτική αρχή Λέσβου προς αυτή την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι η προώθηση αυτού του σχεδίου ανήκει στην πρωτοβουλία του Υπουργείου.
Όπως, περαιτέρω, υπογράμμισε η κ. Βαγενά, «Όσον αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Βορείου Αιγαίου, πιστεύω ότι δεν πρέπει να παραμελήσουμε αυτά τα νησιά που δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή από την προσφυγική κρίση, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου ούτε και στα θέματα του πολιτισμού. Αυτά τα θέματα μπορεί να φαίνονται λεπτομέρειες, αλλά δεν είναι γιατί υπάρχει και η ζωή των μονίμων κατοίκων, την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Πρέπει να ενισχυθεί η κανονικότητα της ζωής των ντόπιων».
Εν συνεχεία, διευρύνοντας τη συζήτηση, η βουλευτής τόνισε:
«Ο θεσμός των ΔΗΠΕΘΕ πρέπει να αναθεωρηθεί. Έχει συμπληρώσει τριάντα χρόνια και είναι ευκαιρία που μιλάμε γι’ αυτό να μιλήσουμε γενικότερα για τα ΔΗΠΕΘΕ. Πρέπει να δούμε κάθε περιοχή ξεχωριστά, με τις ιδιαιτερότητές της. Δεν πρέπει, κατά την άποψή μου, να νομοθετήσουμε οριζόντια, γιατί πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θέση των τοπικών κοινωνιών που συμβάλλουν πολύ στη λειτουργία του θεσμού.
Επίσης, έτσι όπως διαμορφώνεται η οικονομική κατάσταση θεωρώ ότι τα ΔΗΠΕΘΕ είναι υπόθεση κυρίως των δήμων και των περιφερειών. Οι περιφέρειες τυπικά μόνον συμμετέχουν σήμερα στις προγραμματικές συμβάσεις. Στην πραγματικότητα δεν δίνουν χρήματα, δεν βοηθάνε. Έχουμε τον τίτλο Δημοτικά Περιφερειακά Θέατρα, που σημαίνει ότι οι περιφέρειες πρέπει να αναλάβουν κι αυτές την ευθύνη, αλλά μόνον κατ’ όνομα. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα πρέπει σχετικά σύντομα να δούμε συνολικά τον θεσμό». Η κ. Βαγενά σημείωσε δε ότι η αρμόδια Επιτροπή Παρακολούθησης Κυβερνητικού Έργου, στην οποίαν μετέχει, έχει επεξεργαστεί το ζήτημα των ΔΗΠΕΘΕ εις βάθος.
Ο Υπουργός Πολιτισμού, κ. Αριστείδης Μπαλτάς, επαίνεσε την πρωτοβουλία της βουλευτού, που επιτρέπει σε μια κρίσιμη στιγμή την ενημέρωση για το κομβικό αυτό ζήτημα του πολιτισμού. Ακολούθως, δήλωσε ότι βλέπει θετικά το ενδεχόμενο, έστω προσωρινής, μεταφοράς της έδρας του ΔΗΠΕΘΕ σ’ άλλο νησί του Β. Αιγαίου, καθώς –λόγω και της ιδιαίτερης συγκυρίας– ο πολιτισμός είναι πολύ σημαντικός για τη ζωή της περιοχής. Επισήμανε ότι το Υπουργείο ξανασχεδιάζει τον θεσμό συνολικά, ενώ υπογράμμισε ότι η ιστορία του σχήματος των ΔΗΠΕΘΕ ξεκίνησε από τη Λάρισα. Τέλος, πρόσθεσε ότι: «Δεν είχαμε τον χρόνο να δούμε συστηματικά το θέμα των ΔΗΠΕΘΕ μέχρι τώρα, αλλά είναι από τα πρώτα μελήματά μας από εδώ και μπρος».

Add Comment