Μπαργιώτας: Βραδύτητα στην απονομή της δικαιοσύνης, καθυστέρηση στην ευρυζωνικότητα

μπαργιωτασ

ΒΡΑΔΥΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Το αρνητικό ρεκόρ που κατέχει η Ελλάδα στη βραδύτητα απονομής δικαιοσύνης αναδεικνύουν με ερώτηση που κατέθεσαν προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων οι βουλευτές του Ποταμιού, κκ Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Ιάσων Φωτήλας (Αχαΐας). Οι εκκρεμείς υποθέσεις σε όλα τα Δικαστήρια της χώρας ανέρχονται σε χιλιάδες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις αποφυλάκισης υποδίκων ή παραγραφής αδικημάτων λόγω της βραδύτητας. Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του «Έθνους» (22/02), που επικαλείται στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα έχει το πιο αργό δικαστικό σύστημα στην Ευρώπη (σχετικά με την εκδίκαση εμπορικών υποθέσεων α βαθμού) και το τέταρτο πιο αργό στον κόσμο μετά τη Γουινέα-Μπισσάου, το Σουρινάμ και το Αφγανιστάν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο χρόνος που απαιτείται για την εκτέλεση μιας δικαστικής απόφασης σε α’ βαθμό είναι 1.580 ημέρες, όταν στο Λουξεμβούργο είναι 321, στην Ισπανία 510 και στη Μάλτα 505.
Το πρόβλημα χρονίζει. Η Ελλάδα μετρά πολυάριθμες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και βρίσκεται σταθερά στην πρώτη πεντάδα των χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης με πολύχρονες καθυστερήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2009 από τις 69 καταδίκες, οι 41 αφορούσαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκδίκαση. Ο ν. 4055/2012 για τη δίκαιη δίκη, καθώς και οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (ν. 4335/2015) επέφεραν μικροβελτιώσεις, ωστόσο απαιτείται συνολικός ανασχεδιασμός του συστήματος, για να υπάρξει αισθητή βελτίωση. Το πρόβλημα είναι πλέον συστημικό και τείνει να γίνει μη αναστρέψιμο, εάν δεν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, όπως η επιτάχυνση της κωδικοποίησης, η βελτίωση του συστήματος εξωδικαστικής διαμεσολάβησης, η ολοκλήρωση του προγράμματος μηχανογράφησης των δικαστηρίων και η τήρηση των αρχών καλής νομοθέτησης για την πάταξη της πολυνομίας, η οποία οδηγεί σε κακονομία και εντέλει σε ιδιότυπη ανομία.

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Ερώτηση για το μέλλον της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και των σιδηροδρομικών έργων κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, που θα έπρεπε σύμφωνα με το πρώτο σχέδιο να έχει ολοκληρωθεί από το 2011, ακόμα δεν έχει τελεσφορήσει. Στην τελευταία προκήρυξη του διαγωνισμού οι δύο επικρατέστερες εταιρίες, η Watco Αμερικανικών συμφερόντων και η RZD Ρωσικών, δεν κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές και έτσι το ΤΑΙΠΕΔ επαναπροκήρυξε τον διαγωνισμό, με την νέα προθεσμία κατάθεσης προσφορών να είναι η 26η Απριλίου. Τυχόν αδυναμία ολοκλήρωσης του διαγωνισμού και εξεύρεσης επενδυτή θα οδηγήσει στην ανάγκη επιστροφής μεγάλων χρηματικών ποσών που αγγίζουν τα 3 δις ευρώ, σύμφωνα με δηλώσεις του Αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της Κομισιόν, αρμόδιου για τις κρατικές ενισχύσεις, κ. Γκέρτ Γιαν Κούπμαν. Η αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα, ο αποκλεισμός των σιδηροδρομικών γραμμών στην Ειδομένη και οι παλινωδίες της κυβέρνησης, έχουν δημιουργήσει ένα περιβάλλον που κάθε άλλο παρά πρόσφορο είναι για προσέλκυση επενδύσεων. Η δε απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών το 2018 βάσει κανονισμού της ΕΕ λειτουργεί επιβαρυντικά, επιτείνοντας το κλίμα της αποεπένδυσης. Το Ποτάμι ρωτά σε ποιες ενέργειες θα προβεί το Υπουργείο, αν τελικά δεν βρεθεί ενδιαφερόμενος για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και οφείλει η χώρα να επιστρέψει τα ποσά που η ΕΕ θεωρεί ενισχύσεις και ανέρχονται στα 3 δις ευρώ.
Επιπλέον, στην περιοχή της Θεσσαλίας αναμένονται δυο έργα ζωτικής σημασίας, η ηλεκτροκίνηση στις σιδηροδρομικές γραμμές Λάρισας–Βόλου και Παλαιοφάρσαλου–Καλαμπάκας. Ενώ τα έργα είχαν ανακοινωθεί από το τέλος του 2014, μέχρι σήμερα παραμένουν χωρίς δημοπράτηση. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε μιλώντας στις 02/03 στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ, μέσα στο 2016 θα προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί για την υλοποίηση των έργων ηλεκτροκίνησης στην γραμμή Λάρισας–Βόλου και στη γραμμή Παλαιοφάρσαλος–Καλαμπάκα, και ειδικότερα οι παρεμβάσεις στον σιδηροδρομικό άξονα Παλαιοφάρσαλος–Καλαμπάκα θα χρηματοδοτηθούν μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας. Επίσης κατά δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου, τον Ιούνιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα τεχνικά δελτία για το έργο της ηλεκτροκίνησης στη γραμμή Λάρισα–Βόλος, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια ο διαγωνισμός. Το έργο της ηλεκτροκίνησης έχει κόστος περί τα 50 εκ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2017 και να ολοκληρωθεί περί τα μέσα. Επειδή οι διαρκείς αναβολές και παρατάσεις δημιουργούν εύλογη δυσπιστία, το Ποτάμι ρωτά αν υπάρχει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των έργων ηλεκτροκίνησης των γραμμών Λάρισας – Βόλου και Παλαιοφάρσαλου–Καλαμπάκας και ποιο είναι αυτό.

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΝΑ ΠΡΟΩΘΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΟΤΗΤΑ

Η κυβέρνηση καθυστερεί και στην ευρυζωνικότητα στερώντας 1,5% από το ΑΕΠ
Στο “Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο” του ΥΠΟΜΕΔΙ που ολοκληρώθηκε και υποβλήθηκε στην Ε.Ε. τον Ιούνιο του 2015, υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για την προώθηση των δικτύων νέας γενιάς. Σχεδόν το σύνολο των δράσεων που αφορούν νομοθετικές ρυθμίσεις, θεσμικές παρεμβάσεις και υποστηρικτικά έργα για την εφαρμογή αυτών, καθώς επίσης και συμπληρωματικές δράσεις για ενίσχυση ψηφιακών δεξιοτήτων πληθυσμού, εξοικείωση πολιτών με τη χρήση ΤΠΕ και ενθάρρυνση χρήσης του διαδικτύου, είχε προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί εντός του 2015.
Ποιες από τις 22 αυτές δράσεις, που απαριθμεί το Ποτάμι, έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος ρωτούν οι βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, Γιώργος Μαυρωτάς και Κώστας Μπαργιώτας σε ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό υποδομών και δικτύων κ, Σπίρτζη αλλά και προς τον υπουργό εσωτερικών και διοικητικής μεταρρύθμισης.
Στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι λόγω
των κακών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην Ελλάδα
της υψηλής φορολόγησης των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών
του μειωμένου προϋπολογισμού για την ανάπτυξη έργων υποδομών
της μαζικής φυγής νέων επιστημόνων και υψηλού επιπέδου καταρτισμένων Ελλήνων στο εξωτερικό
που αποτελούν ανασχετικούς παράγοντες για την ανάπτυξη επιχειρηματικής δράσης και την προώθηση της καινοτομίας, η ενίσχυση της ευρυζωνικότητας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να ενισχυθεί η οικονομία και να εκκινήσει η ανάπτυξη, τονίζουν οι βουλευτές στην ερώτησή τους. Η ευρυζωνικότητα και το γρήγορο διαδίκτυο αποτελούν βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξη της χώρας, για τους οποίους έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Αύξηση της ευρυζωνικής διείσδυσης κατά 10% θα οδηγούσε σε αύξηση του ΑΕΠ έως 1,5%, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό θέσεων απασχόλησης υψηλής εξειδίκευσης και ειδικά για την περίπτωση της Ελλάδας αυτό μπορεί να συμβάλλει καίρια στην αναστολή της «διαρροής εγκεφάλων» των τελευταίων ετών στο εξωτερικό. Η ευρυζωνικότητα θα έχει και πολλαπλά κοινωνικά οφέλη, όπως βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, της δημόσιας ασφάλειας αλλά και της κοινωνικής συνοχής.
Όμως η κυβέρνηση μοιάζει να μην τα πηγαίνει καλά με την τεχνολογία γενικότερα: Συγκεκριμένα σε απάντηση που είχε δώσει ο αναπληρωτής υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης στο Ποτάμι, κατόπιν ερώτησής του για τη δράση του ορισμένου από το υπουργείο του «Ψηφιακού πρωταθλητή» στην Ελλάδα, είχε ανακοινώσει ήδη από το τέλος του 2015 ότι θα ξεκινούσαν άμεσα τα έργα «Έκδοση σύνταξης σε μια ημέρα», Ψηφιακό ΚΕΠ» και «Έργο αστέγων» για τη δημιουργία διαδραστικού ηλεκτρονικού συστήματος άμεσης απογραφής αστέγων. Ποια από αυτά τα έργα έχουν όντως ξεκινήσει, σήμερα, τρεις μήνες αργότερα, ρωτούν οι βουλευτές του Ποταμιού.
Το Ποτάμι θεωρεί ότι η ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας αποτελεί μοναδική ευκαιρία για τη χώρα η οποία διαθέτει άριστα εκπαιδευμένους επιστήμονες και επαγγελματίες του χώρου. Γι’ αυτό θέτει ως προτεραιότητα στην ατζέντα του την προώθηση κάθε δράσης που θα δημιουργήσει της προϋποθέσεις για την προώθηση της ψηφιακής οικονομίας.

Add Comment