Μάξιμος: “Η κυβέρνηση τα έκανε… θάλασσα στο προσφυγικό”

ΟΜΙΛΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟ 2 [800x600]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ν. ΠΑΠΠΑ ΠΕΡΙ ΕΞΟΔΟΥ ΑΠΟ ΣΕΝΓΚΕΝ: Η Ελλάδα κινδυνεύει να γίνει ένα απέραντο hotspot
Η κυβέρνηση τα έκανε… θάλασσα στο προσφυγικό!

«Η χώρα με την επιπολαιότητα των χειρισμών της κυβέρνησης της αριστεράς στο προσφυγικό-μεταναστευτικό κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα απέραντο hotspot. Αφού με τις ιδεοληψίες τους τα έκαναν… θάλασσα, τώρα που υψώνονται τείχη εγκλωβίζοντας στην Ελλάδα μυριάδες προσφύγων και μεταναστών, προσπαθούν να ‘‘μπαλώσουν’’ τα πράγματα, πριν συμβεί η καταστροφή. Παρ’ όλα αυτά, όπως φαίνεται κι από την απάντηση του κ. Παππά, οι κυβερνώντες και το Μέγαρο Μαξίμου αρνούνται ακόμη να αντιληφθούν τις ευθύνες που τους αναλογούν για ό,τι συμβαίνει και ρίχνουν το φταίξιμο σε όλους τους άλλους εκτός από τους ίδιους. Ας ευχηθούμε ότι την ανικανότητα και την ανευθυνότητά τους δεν θα την πληρώσει η χώρα ακόμη πιο ακριβά το επόμενο διάστημα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Επικρατείας κ. Νίκου Παππά, σε ερώτηση που είχε καταθέσει με συναδέλφους του στον πρωθυπουργό για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν. Οι βουλευτές της ΝΔ ζητούσαν να μάθουν αν η κυβέρνηση είχε αναπτύξει ουσιαστικό διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να εξηγήσει την αναγκαιότητα δημιουργίας των κέντρων υποδοχής, καθώς επίσης ποιο είναι το οικονομικό κόστος για το 2015, της μέχρι τώρα ακολουθούμενης πολιτικής για το προσφυγικό-μεταναστευτικό και αν έχει γίνει εκτίμηση του οικονομικού κόστους, αλλά και των κοινωνικών επιπτώσεων.
Στην απάντησή του ο κ. Παππάς σημειώνει ότι «η κυβέρνηση έχει ήδη επιταχύνει τους ρυθμούς της, όσον αφορά τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, ώστε οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει να ολοκληρωθούν εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων. Η χώρα μας παραμένει συνεπής στις υποχρεώσεις της και είναι γνωστό ότι για την επιτάχυνση της δημιουργίας κέντρων καταγραφής και ταυτοποίησης (“Hotspots”) αποφασίστηκε η μεγαλύτερη συμβολή του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Το προσφυγικό ζήτημα είναι παγκόσμιο και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Στο πλαίσιο αυτό, ευελπιστούμε ότι και οι εταίροι μας στην Ευρώπη θα υλοποιήσουν με τους ίδιους γρήγορους ρυθμούς τις υποχρεώσεις τους στους τομείς της παροχής τεχνικής βοήθειας, της επιτάχυνσης της υλοποίησης του προγράμματος μετεγκατάστασης των προσφύγων και της ενεργοποίησης των συμφωνιών με την Τουρκία, ειδικά της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης ΕΕ-Τουρκίας.
Σημειώνουμε επίσης ότι ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, έχει δηλώσει σχετικά ότι καμία χώρα δεν απειλείται με αναστολή από τη Σένγκεν».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Υπονομεύετε αποκρατικοποιήσεις που συμφωνήσατε!
Σημαντική υστέρηση εσόδων από αποκρατικοποιήσεις

«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ παρουσιάζεται μονίμως, σαν τον Ιανό, δύο πρόσωπα. Από την μια υπογράφει ή συμφωνεί με κάποια μέτρα και από την άλλη τα στελέχη της τα υπονομεύουν. Αυτό συμβαίνει και στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, όπου παρατηρούμε τραγελαφικές καταστάσεις, που εν τέλει τις πληρώνει η ελληνική οικονομία». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, με αφορμή την επίκαιρη επερώτηση που συνυπόγραψε με βουλευτές της ΝΔ, προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, Μεταφορών, Υποδομών & Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη και Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα. Στην ερώτηση με θέμα την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσίας του Δημοσίου, και πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Φθιώτιδας κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σημειώνεται ότι αν και σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο και αναφορικά με το σκέλος των ιδιωτικοποιήσεων, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ έχει αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, «τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου, παρά τις όποιες προσπάθειες του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), είναι πενιχρά».
Οι ερωτώντες βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση, και σε αυτό το πεδίο, είναι ‘‘εγκλωβισμένη’’ ανάμεσα στις ιδεοληψίες της, στις αντιφάσεις της και στην επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που η ίδια προκάλεσε».
Μάλιστα, παρατίθεται πίνακας που φαίνεται ότι σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Κρατικού Προϋπολογισμού, τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2015 υστέρησαν τόσο έναντι του 2014 όσο και έναντι των αρχικών αλλά και των μεταγενέστερων, δυσμενέστερων, εκτιμήσεων για το 2015:

Σε εκατ. ευρώ

2014

2015

Πραγματοποίηση

Πραγματοποίηση

Εκτίμηση (Προϋπολογισμός 2016)

Εκτίμηση

(Προϋπολογισμός 2015)

Έσοδα αποκρατικοποιήσεων

384

254

268

577

Ειδικότερα αναφέρονται οι περιπτώσεις
Του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ), όπου ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας και την ανάδειξη προτιμητέου επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ για την εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ, δημιουργούνται εμπόδια από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής).
Της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπου ο Υπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων ανέφερε στην Επιτροπή Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016, ότι είναι αντίθετος με την αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά υπάρχει η συμφωνία…
Του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου παρά την υποχρέωση επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης και της περαιτέρω ιδιωτικοποίησής του, σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, ο Πρόεδρός του, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, προέκρινε να μη γίνει καμία επέκταση, αλλά να λήξει η υφιστάμενη σύμβαση, ώστε να περιέλθει η διαχείριση του αεροδρομίου το 2026 κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο
Της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ, όπου, στις 07.01.2016, ο Υπουργός ανέφερε ότι «…δεν ιδιωτικοποιούνται τα πάντα. Δεν ιδιωτικοποιείται όλη η χώρα. Η Συμφωνία έχει εννέα ιδιωτικοποιήσεις. Μέσα σε αυτές τις εννέα, δεν είναι η ΕΓΝΑΤΙΑ».
Και οι βουλευτές της ΝΔ ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς, μεταξύ άλλων:
Γιατί δεν επιτεύχθηκε ο στόχος των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις το 2015, όπως αποτυπώνεται στον Κρατικό Προϋπολογισμό 2016;
Σε ποιά κατάσταση και φάση υλοποίησης βρίσκονται οι ακόλουθοι διαγωνισμοί περιουσιακών στοιχείων, οι οποίοι, σύμφωνα με την Εισηγητική Έκθεση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, άρα σύμφωνα με την Κυβέρνηση, ήταν σε εξέλιξη: Πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ, του 66% της ΔΕΣΦΑ ΑΕ, του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, του 67% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, του 100% των μετοχών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, του 100% των μετοχών της ΕΕΣΣΤΥ ΑΕ.
Αν εξακολουθεί να ισχύει ο στόχος επίτευξης εσόδων από αποκρατικοποιήσεις ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2017; Ποιός είναι ο ακριβής σχεδιασμός της Κυβέρνησης για το συγκεκριμένο έτος;

[wpg_thumb]

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΜΕΑΡΧΗ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΝΔ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Από το υπ. Παιδείας απουσιάζει ο σχεδιασμός!
Τα σχολικά βιβλία καθρέπτης κοινωνικοπολιτικών τάσεων

«Ενώ πρέπει οι αλλαγές στην εκπαίδευση να συνοδεύονται από ένα συγκροτημένο σχεδιασμό ανάλογο με τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και τις τάσεις κοινωνικής ζήτησης, τις περισσότερες φορές αυτός απουσιάζει από τις μεταρρυθμίσεις που θεσμοθετεί το υπουργείο Παιδείας, όταν, μάλιστα, από το εκπαιδευτικό σύστημα αναμένεται η προαγωγή του πνευματικού πολιτισμού, η οικονομική ανόρθωση της χώρας, καθώς και η κοινωνική ευημερία και ευστάθεια». Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, χαιρετίζοντας ως εκπρόσωπος του Προέδρου του κόμματος κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα «Προγράμματα Σπουδών – Σχολικά εγχειρίδια: από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον» που πραγματοποιείται στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «στο διάβα του χρόνου πολλές ήταν οι αλλαγές στα σχολικά προγράμματα και τα αντίστοιχα σχολικά βιβλία, που αναμφίβολα αποτύπωναν και τις πολιτικές αλλαγές, που στην πατρίδα μας ήταν πάντοτε συχνές και θυελλώδεις, αλλά και την επικράτηση συγκεκριμένων ιδεολογικών ρευμάτων. Αναφέρω ως χαρακτηριστική την θριαμβευτική είσοδο του δημοτικισμού, και την έκδοση του βιβλίου του Ζαχαρία Παπαντωνίου ‘‘Τα Ψηλά Βουνά’’, που και στις μέρες μας επανακυκλοφορεί, ενώ ανεβαίνει και στο θέατρο, για να μας θυμίζει μια άλλη Ελλάδα».
Ο Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ πρόσθεσε ότι «μέσα από το πρόγραμμα σπουδών (ανοικτό ή κλειστό – θεματοκεντρικό ή μαθητοκεντρικό ή στοχοκεντρικό) και τα σχολικά βιβλία, δίνονται οι κατευθυντήριες γραμμές και γενικά ορίζονται έμμεσα ή άμεσα αφενός το περιεχόμενο της διδακτικής διαδικασίας (διδασκαλίας και μάθησης) και αφετέρου οι ανατροφοδοτικές διαδικασίες (αξιολόγηση του αποτελέσματος διδασκαλίας και μάθησης). Τα προγράμματα σπουδών και τα σχολικά βιβλία αποτελούν μέρος της εκπαιδευτικής πολιτικής και  καθρέφτη των κοινωνικοπολιτικών τάσεων, που επικρατούν κάθε φορά. Δυστυχώς, αλλάζουν σχεδόν κάθε φορά που υπάρχει κυβερνητική αλλαγή με ρυθμίσεις που αποκαλύπτουν πολύ συχνά πολιτικές και ιδεολογικές συγκρούσεις».
Τέλος υπενθύμισε ότι «η ΝΔ το 2009 προχώρησε σε έναν ευρύτατο Εθνικό Διάλογο για την παιδεία και το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις βελτίωσης των ποιοτικών χαρακτηριστικών της εκπαίδευσης. Με βάση τα πορίσματα αυτά, την περίοδο 2010-2014 με επίκεντρο το νέο σχολείο έγιναν ουσιαστικές αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και δομικές αλλαγές στο Γενικό Λύκειο και στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Όμως, και πάλι σήμερα αρχίζει νέος γύρος διαλόγου για την παιδεία όχι από το ΕΣΥΠ και το Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθ’ ύλην αρμόδια, όπου υπάρχει καθολική εκπροσώπηση κομμάτων και φορέων, αλλά από επιτροπή που όρισε ο υπουργός Παιδείας».

ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΝΔ: Προτεραιότητα για τη ΝΔ η Παιδεία!

Συστήνονται 4 Ομάδες Εργασίας

Με απόφαση του Υπεύθυνου του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου, συγκροτείται Τομέας Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, στον οποίο συμμετέχουν κοινοβουλευτικοί που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πρόσωπα με γνώσεις και εμπειρία στα ζητήματα της παιδείας αλλά και διάθεση προσφοράς στη διαμόρφωση των πολιτικών θέσεων και του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας.

Για την καλύτερη λειτουργία του Τομέα συστήνονται τέσσερεις (4) Ομάδες Εργασίας:
1) Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
2) Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,
3) Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και
4) Δια Βίου Μάθησης.

Γραμματέας του Τομέα Παιδείας ορίζεται ο κ. Σωτήρης Γκλαβάς, πρώην Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται ο κ. Θόδωρος Γούπος, Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται ο κ. Παρασκευάς Γιαλούρης, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης ορίζεται ο κ. Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, Καθηγητής, πρώην Πρύτανης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, Προεδρεύων της Συνόδου Πρυτάνεων κατά το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Συντονιστής της Ομάδας Εργασίας Δια Βίου Μάθησης ορίζεται ο κ. Βαγγέλης Ζαχαράκης, Σχολικός Σύμβουλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, πρώην Ειδικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Πόρων.

Με αφορμή τη συγκρότηση του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Χαρακόπουλος, δήλωσε: «Η Παιδεία για την Νέα Δημοκρατία, όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρός της κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτελεί μια από τις βασικές μας προτεραιότητες. Τα προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στην εκπαίδευση, τα οποία εντάθηκαν τον τελευταίο χρόνο λόγω της ανεπάρκειας και των ιδεοληψιών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ζητούν επιτακτικά λύσεις. Γι’ αυτές τις λύσεις θα δουλέψουμε, με σχέδιο, γνώση και όραμα στον Τομέα Παιδείας, ο οποίος στελεχώθηκε από ανθρώπους με εμπειρία στην εκπαίδευση και κυρίως όρεξη για να προσφέρουν, και ως εκ τούτου θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την συμμετοχή τους στην νέα μας προσπάθεια».

Ο Τομέας Παιδείας θα συνεδριάσει σε ολομέλεια την Τετάρτη 9 Μαρτίου 2016, στις 17:00, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος.

Add Comment