Μπαργιώτας: “Λαϊκισμός στην υγεία, συσκότιση στο αγροτικό”

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

«Δεν είναι αριστερή πολιτική το να καλύπτεις τους πάντες ως ανασφάλιστους. Και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Είναι λαϊκισμός, πολιτική ισοπέδωσης και εμπέδωσης των ανισοτήτων»

Στην επί των άρθρων συζήτηση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» στην ολομέλεια της Βουλής τοποθετήθηκε σήμερα ο Βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Σε σχέση με τη δήθεν υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που φέρνει για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής είπε «Υπάρχει πρόβλημα, αν όντως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται πραγματικά το βάθος, την έκταση και την πολυπλοκότητα της κρίσης και του προβλήματος, όχι μόνο της υγείας, αλλά και του ασφαλιστικού, γιατί βρίσκονται σε αλληλένδετη σχέση και αλληλοεπηρεάζονται. Υπάρχει και ένα θεμελιώδες ψέμα, ότι δημόσιο σημαίνει και δωρεάν. Το τζάμπα πέθανε εδώ και πολλά χρόνια, το ξέρουν όλοι όσοι δουλεύουν στην πραγματική οικονομία, ότι η δημόσια περίθαλψη δεν είναι δωρεάν. Πληρώνεται, έχει κόστος, το οποίο καλύπτεται από τις ασφαλιστικές εισφορές και τους φόρους. Πληρώνεται από το υστέρημα, αν θέλετε, της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούν το κοινωνικό κράτος και δίκτυα κοινωνικής προστασίας υπέρ των αδυνάτων. Το κριτήριο δεν μπορεί να είναι άλλο παρά η μεγιστοποίηση της συλλογικής επένδυσης. Η αποτελεσματικότητα και η σχέση κόστους – αποτελεσματικότητας οφείλει να είναι το κριτήριο και όχι ιδεοληπτικές αντιλήψεις περί κρατισμού ή «δημοσίου» συστήματος». Στη συνέχεια αναφερόμενος στο «αριστερό» πρόσωπο που θέλει να παρουσιάσει η κυβέρνηση τόνισε ότι «Δεν είναι αριστερή πολιτική το να χαρατσώνεις όλους τους συνταξιούχους οριζόντια, ανεξαρτήτως εισοδήματος, με 6% για την υγεία και ταυτόχρονα από αυτά τα χρήματα να καλύπτεις τους πάντες ως ανασφάλιστους. Και τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, τους πάντες. Δεν είναι πολιτική ισότητας και ισονομίας αυτό. Είναι λαϊκισμός, είναι πολιτική ισοπέδωσης και εμπέδωσης των ανισοτήτων».
Κάνοντας συνολικά μια κριτική στο νομοσχέδιο, αλλά και δη στην πολιτική της κυβέρνησης στον χώρο της Υγείας, τόνισε ότι δεν είναι σε καμία περίπτωση τομή, αλλά είναι κυρίως «η κατάθεση της αμηχανίας και η αναγνώριση του αδιεξόδου μιας πολιτικής κρατικίστικης που αντιλαμβάνεται το πρόβλημα του συστήματος υγείας ως έλλειμμα επένδυσης περαιτέρω χρημάτων. Δεν ήταν ποτέ μόνο αυτό το πρόβλημα του συστήματος υγείας. Ήταν πρόβλημα αποδοτικότητας, σχέσης κόστους – απόδοσης, αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών και ρύθμισης». Μάλιστα, αναφερόμενος στη νέα δομή που δημιουργείται με το παρόν νομοσχέδιο, τους διαμεσολαβητές Υγείας, επεσήμανε ότι «δεν χρειαζόμαστε και άλλες έμμισθες δομές. Κοινωνική υπηρεσία που να λειτουργεί χρειάζονται τα νοσοκομεία».
Τέλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, σχολίασε με δηκτικό τρόπο την τροπολογία του Υπουργείου Άμυνας που αναλαμβάνει την διαχείριση του προσφυγικού και απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «Πολύ αριστερό το να αναλάβει ο στρατός το προσφυγικό επί της αρχής. Είναι εντελώς λογικό από μια αριστερή κυβέρνηση να αναθέτει στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διεκπεραιώσει το πρόβλημα του προσφυγικού με απευθείας αναθέσεις και μάλιστα με τον συγκεκριμένο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, με τα συγκεκριμένα πολιτικά και ιδεολογικά χαρακτηριστικά που έχει, που πολύ απέχουν από τα δικά σας –τουλάχιστον έτσι μας λέτε. Θα το ψηφίσετε, κύριοι συνάδελφοι; Θα αναθέσετε στο στρατό τη διεκπεραίωση του προσφυγικού; Θα παραχωρήσετε σε μια –κατά τη δική σας πάγια αντίληψη και διορθώστε με αν κάνω λάθος- αντιδραστική εξ ορισμού δομή να διεκπεραιώσει το προσφυγικό με τα χαρακτηριστικά που έχει σήμερα; Αυτή είναι η αριστερή πολιτική; Έτσι γίνεται η αριστερή πολιτική»;

«Η λιστομαχία δεν θα λύσει το αγροτικό και το ασφαλιστικό. Τα συσκοτίζει»

Στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» με τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο και τον Δημήτρη Τάκη συμμετείχε σήμερα ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Ερωτηθείς για το αγροτικό υπογράμμισε τον διαχρονικά κακό χειρισμό του αγροτικού ζητήματος και των αγροτών από τον πολιτικό κόσμο, που χειραγωγούσε τους αγρότες προς ίδιον όφελος με αποκορύφωμα το «πακέτο Χατζηγάκη». Ο κ. Μπαργιώτας τόνισε ότι «ακόμα και σήμερα η κυβέρνηση δια μέσω του αρμόδιου Υπουργού, έφτασε στο σημείο να λέει ότι δεν θα εφαρμόσει τροπολογία που έφερε ο ίδιος για την επιστροφή των ποσών από το πακέτο Χατζηγάκη, για να μην πληρώσουν οι αγρότες. Όλες οι αντιπολιτεύσεις ιστορικά στην Ελλάδα, χάιδευαν τα αυτιά των αγροτών, με μόνη εξαίρεση ως τώρα τον κ. Μητσοτάκη. Οι αγρότες έχουν δίκιο να πιέζονται ειδικά αυτή την περίοδο με την σύμπτωση τριών πραγμάτων: Την αύξηση του κόστους παραγωγής, που είναι απρονοησία της κυβέρνησης, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και της φορολογίας. Υπάρχουν τρόποι να αλλάξουν αυτά κι ήμασταν οι πρώτοι που προτείναμε σταδιακή εφαρμογή. Όμως, για κανένα λόγο δεν μπορεί να αποδέχεται κάποιος το κλείσιμο των δρόμων που στρέφει κοινωνικές ομάδες εναντίον των αγροτών και κάνει μεγάλη ζημιά στην εθνική οικονομία».
Σε σχέση με τη λίστα Μπόργιαν, αναφέρθηκε στις ευθύνες και της προηγούμενης, αλλά και της τωρινής κυβέρνησης και στον τρόπο που χρησιμοποιεί τις διάφορες κατά καιρούς λίστες, λέγοντας χαρακτηριστικά «Η διαμάχη γύρω από τις λίστες έχει συγκεκριμένο σκοπό και συγκεκριμένη επικοινωνιακή χρήση. Υπάρχει σαφώς απροθυμία των προηγούμενων κυβερνήσεων να ασχοληθούν σοβαρά με τις λίστες και να τις ξεδιαλύνουν, υπάρχει σαφώς η αδυναμία της ελληνικής δικαιοσύνης να επεξεργαστεί τα στοιχεία αυτών των λιστών και υπάρχει σαφώς η πολύ «επιτυχημένη» τακτική της κυβέρνησης κάθε φορά που ζορίζεται, να βγάζει συγκεκριμένα πράγματα στον αέρα –τη μία φορά τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και την άλλη τις λίστες-. Έτσι όμως, ούτε προχωράμε την δημόσια συζήτηση, που σε μια μέρα όπως η σημερινή με εξαιρετικά νέα, όπως η συμφωνία για το Brexit μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ευρώπης για το προσφυγικό και πολλά άλλα θέματα, συζητάμε αν υπήρχε η λίστα το 2013 ή αν έγινε το 2014. Υπάρχει σίγουρα θέμα λεηλασίας του δημόσιου χρήματος όλα τα προηγούμενα χρόνια, το οποίο πρέπει η ελληνική δικαιοσύνη και η ελληνική πολιτική να το διερευνήσουν και να το διαλευκάνουν. Πρέπει όμως να πούμε στον ελληνικό λαό ότι αυτό που καλλιεργείται εντέχνως και πλαγίως ότι κάπου υπάρχει ένας θησαυρός δις σε κάποια τράπεζα της Ευρώπης, στον οποίο κάποια στιγμή θα βάλουμε χέρι και θα σωθούμε, είναι ψέμα. Δεν πρόκειται να λύσει καμία λίστα τα προβλήματα του ασφαλιστικού, να βγάλει τους αγρότες από τον δρόμο ή να τους δώσει χρήματα. Αυτό που πρέπει να συζητάμε και να ζητάμε μετ’ επιτάσεως είναι η βελτίωση και της ελληνικής δικαιοσύνης και των δυνατοτήτων διερεύνησης τέτοιων θεμάτων, καθαρά, να τα τελειώνουμε οριστικά και να μην επανέρχονται στην επικαιρότητα για λόγους που είναι πολιτικοί και όχι ουσιαστικοί».

«Αναγκαία η καταβολή της χρηματοδότησης σε ιδιωτικούς και δημόσιους παιδικούς σταθμούς»

Την καθυστέρηση της καταβολής των οφειλόμενων ποσών από τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» σε ιδιωτικές και δημοτικές δομές παιδικής φροντίδας (βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ), αναδεικνύουν με κοινή ερώτησή τους οι βουλευτές του Ποταμιού, κ.κ. Κώστας Μπαργιώτας (Λάρισας) και Κατερίνα Μάρκου (Β’ Θεσσαλονίκης).
Λόγω της εξαντλητικής γραφειοκρατικής διαδικασίας και της γνωστής αδυναμίας του ελληνικού δημοσίου να εκτελέσει έγκαιρα τις αποφάσεις και τους απαραίτητους ελέγχους, αλλά και λόγω της κακής διαχείρισης από κάποιους αναδόχους, δεν έχουν καταβληθεί τα προβλεπόμενα ποσά που ανέρχονται στο 30% επί του συνόλου και που θα έπρεπε να έχουν καταβληθεί από τον Δεκέμβριο 2015. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται εργαζόμενοι, αναμένεται να αποδεσμευθεί μόνο μέρος της χρηματοδότησης που αντιπροσωπεύει το 15 με 20% των δομών και δεν αφορά ωφελούμενες μητέρες που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
Οι καθυστερήσεις αυτές έχουν ως αποτέλεσμα χιλιάδες εργαζόμενοι να μένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες με ότι αυτό συνεπάγεται για τον οικογενειακό προγραμματισμό. Επιπλέον, οι ιδιωτικές δομές αντιμετωπίζουν προβλήματα κάλυψης και όλων των υπόλοιπων υποχρεώσεών τους όπως φορολογικών, ασφαλιστικών και τραπεζικών.
Το Ποτάμι ρωτά τους υπουργούς σε ποιες ενέργειες θα προβούν ώστε να καταβληθεί η α’ δόση της χρηματοδότηση προς τους αναδόχους φορείς και δομές, πότε θα καταβληθούν οι επόμενες δόσεις και με ποιον τρόπο θα βελτιωθεί το υπάρχον καθεστώς ώστε να μην παρατηρούνται καθυστερήσεις αλλά και ανισότητες μεταξύ των ωφελούμενων.

«Καταργείται οριστικά το κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ στον Τύρναβο»

«Η συνεχής βελτίωση του δικτύου της περιοχής έχει οδηγήσει σε μείωση βλαβών και ως εκ τούτου σε περιορισμό της ανάγκης για μόνιμη φυσική παρουσία τεχνικού συνεργείου στο συγκεκριμένο χώρο επιτυγχάνοντας οικονομία κλίμακας». Με άλλα λόγια, όπως προκύπτει από την απάντηση στην υπ’ αριθμό 2349/4-11-2015 ερώτηση του Βουλευτή Λάρισας με το Ποτάμι κ. Κώστα Μπαργιώτα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος καταργεί οριστικά το κλιμάκιο του ΔΕΔΔΗΕ στον Τύρναβο, ισχυριζόμενος ότι θα καλύπτεται από την περιοχή της Λάρισας.
Στην ερώτηση του ο Βουλευτής είχε αναδείξει την αναγκαιότητα παραμονής του τεχνικού κλιμακίου στον Τύρναβο, καθώς αυτό εξυπηρετεί ολόκληρη την επαρχία Τυρνάβου αλλά και την ευρύτερη περιοχή του πρώην Δ. Ποταμιάς, και καλύπτει 7000 οικιακούς καταναλωτές, 150 βιοτεχνικές και 1000 αρδευτικές παροχές. Ο κ. Υπουργός θα πρέπει να διευκρινίσει ποια είναι η δυνατότητα της Λάρισας να καλύπτει μια τόσο μεγάλη περιοχή ευθύνης, από την στιγμή που κι αυτή είναι υποστελεχωμένη και σύμφωνα με σημερινά μάλιστα δημοσιεύματα ο ΔΕΔΔΗΕ έχει μεγάλες ανάγκες σε προσωπικό, καθώς η πλειοψηφία του μόνιμου προσωπικού είναι άνω των 50 και εκτελούν επικίνδυνες τεχνικές εργασίες, όπως για παράδειγμα οι εναερίτες. Οι ελλείψεις σε προσωπικό καλύπτονται από εργολάβους και ένα μέρος από έκτακτο προσωπικό, το οποίο όμως δεν διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία ούτε και την απαραίτητη κατάρτιση για το έργο, όπως αναγνωρίζει και η ίδια η ηγεσία του ΔΕΔΔΗΕ.
Ο Βουλευτής θα επιμείνει ώστε να λάβει πειστικές απαντήσεις. Επίσης, τονίζει ότι η συγκέντρωση των δομών στις μεγάλες πόλεις και η βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός στην απάντησή του, δεν μπορεί να γίνει με υποστελεχωμένες υπηρεσίες σε ολόκληρη τη χώρα και ειδικά σε καίριας σημασίας, όπως αυτές της συντήρησης του δικτύου ηλεκτρισμού.
Επισυνάπτεται η ερώτηση του κ. Μπαργιώτα καθώς και η απάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Add Comment