Συναντήσεις του Δικτύου Περραιβία στην Αθήνα για τον πολιτισμό

Σημαντικές συναντήσεις του Δικτύου “ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” στην Αθήνα για το μεγάλο θέμα της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς

ΣΚΡΙΑΠΑΣ ΑΘΗΝΑ

Τον περασμένο Σεπτέμβριο 2015 (24-26/9/2015) με πρωτοβουλία του Δικτύου Περραιβία, του ΑΕΙ Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα και του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ-Λεμεσός) πραγματοποιήθηκε στο Βόλο (Εγκαταστάσεις Παν/μιου Θεσσαλίας) , με εξαιρετική επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 -Euromed2015- Pan-Hellenic Conference on Digital  Cultural Heritage-2015″).
Το πολύ χρήσιμο για τη χώρα Συνέδριο Euromed 2015 ήδη θεσμοθετήθηκε από τους παραπάνω Φορείς και θα διοργανώνεται κάθε δύο (2) χρόνια στην Ελλάδα , αποτελώντας το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων ,απ’ όλο τον κόσμο ,που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.
Το Συνέδριο αυτό παρακολούθησαν 400 σύνεδροι και μεταδόθηκε ζωντανά σε όλο τον κόσμο ,με την τεχνολογία LIVE STREAMING ,φέρνοντας κοντά όλους τους επιστήμονες και ερευνητές που ασχολούνται με την διάσωση και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς, ενώ τα πρακτικά του θα δημοσιευτούν το αμέσως προσεχές διάστημα.
[wpg_thumb]

Εξειδικευμένα κλειστά Σεμινάρια για τον Πολιτισμό
Όπως είχε ανακοινωθεί και στο Συνέδριο , πέρα από τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων στο Συνέδριο EUROMED2016 (www.euromed2016.eu) , που πραγματοποιείται στις αρχές Νοεμβρίου 2016 στη Λεμεσό της Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) , θα διοργανωθούν στην Ελλάδα εντός του έτους 2016 , εξειδικευμένα σεμινάρια και workshops , που θα προσφέρουν στους επιστήμονες που ασχολούνται με την πολιτιστική κληρονομιά εξειδικευμένες γνώσεις από έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ανεξάρτητους ερευνητές ,με διεθνή εμπειρία στην υλοποίηση ανασκαφών και ερευνών στο πεδίο , όπως επίσης και επαφή με σημαντικές σύγχρονες νέες τεχνολογίες , που βοηθούν στην εργαστηριακή μελέτη και τεκμηρίωση .Για τον λόγο αυτό ,ήδη ,το Δίκτυο ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και το ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ. διοργανώνει τόσο στην Αθήνα ,όσο και στο Βόλο ,κλειστά εξειδικευμένα σεμινάρια που αφορούν την «Εφαρμογή Φορητών μη-καταστροφικών τεχνολογιών στη συντήρηση και ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς», ενώ απευθύνεται στις παρακάτω ειδικότητες:Συντηρητές,Φυσικούς και Χημικούς,Αρχαιολόγους,Μελετητές έργων τέχνης,Ιστορικούς έργων τέχνης.
Σημαντικές συναντήσεις στην Πρεσβεία της Κύπρου και στο Υπουργείο Πολιτισμού
Στα πλαίσια των πρωτοποριακών πρωτοβουλιών και της προώθησης της Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στην Ελλάδα ,αλλά και της προετοιμασίας του επόμενου Συνεδρίου το έτος 2017, ο Πρόεδρος του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» κ. Κων. Σκριάπας ,μα΄ζι με εκπροσώπους των άλλων Ιδρυμάτων (ΤΕΠΑΚ -κ. Μαρίνος Ιωαννίδης -Κύπρος,κ. Ηλίας Νομπιλάκης και Θεόδ. Γκανέτσος-ΑΕΙ Πειραιά Τ.Τ) πραγματοποίησε σειρά σημαντικών επαφών ,όπως :
1. με τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκο Κενεβέζο , για την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων στο «Σπίτι της Κύπρου» στην Αθήνα ,αλλά και την Ψηφιοποίηση αρχειακού υλικού μεγάλων Ιδρυμάτων σε συνεργασία με το Τεχνολογικό Παν/μιο Κύπρου και το ΑΕΙ Πειραιά και
2.με υψηλόβαθμα στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού (Διεύθυνση Εθνικού Αρχείου Μνημείων ) , προκειμένου να εξεταστούν λεπτομέρειες για την διοργάνωση του επόμενου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς το έτος 2017 ,που προβλέπεται να φιλοξενηθεί αυτή τη φορά σε ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ελλάδας .
Το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , σε συνεργασία με πολύ σοβαρά εκπαιδευτικά Ιδρύματα ,στην Ελλάδα και το εξωτερικό ,όπως επίσης και με μεγάλους Δημόσιους Φορείς ,σχεδιάζει τη διεκδίκηση μεγάλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων , που όχι μόνο φέρνουν σημαντικούς πόρους στη χώρα, αλλά δίνουν και την ευκαιρία απασχόλησης και έρευνας σε εξειδικευμένους Έλληνες επιστήμονες που παράγουν σημαντικό έργο για την Ελλάδα και την αναδεικνύουν σε όλο τον κόσμο . Και στον Τομέα αυτό το Δίκτυο «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον του και έχει συστήσει επιστημονικές ΄επιτροπές που εργάζονται συστηματικά ,εδώ και πολύ καιρό.
Πληροφορίες: www.euromed2015.eu

Add Comment