Με ΔΑΚΕ πρωτοβάθμιας συναντήθηκε ο Μ. Χαρακόπουλος – Παρεμβάσεις για παιδεία, Αχελώο

Μάξιμος-ΔΑΚΕ δασκάλων [800x600]

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΔΑΚΕ Α/ΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Πολλά και τεράστια τα προβλήματα στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση

Η κυβέρνηση κάνει «επικοινωνιακή» πολιτική χωρίς να επιλύει τίποτε

Ο Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, στο πλαίσιο των επαφών του με φορείς και παράγοντες της παιδείας και του εκπαιδευτικού συστήματος, συναντήθηκε με μέλη του Προεδρείου της Δ.Α.Κ.Ε. Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και συγκεκριμένα τους κ.κ. Μάνο Ανδρουλάκη, πρόεδρο της Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε., κ. Παληγιάννη Βασίλη, αιρετό εκπρόσωπο στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας και πρώην πρόεδρο της ΔΟΕ, Οικονόμου Τριαντάφυλλο, μέλος του Δ.Σ. της ΔΟΕ, Πάιδα Γιάννη, πρόεδρο της ΔΑΚΕ Δημοσίου Τομέα και Γκουτζέλα Σάκη, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας. Στη συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων για τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και τα τεράστια προβλήματα που απασχολούν τη δημόσια εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς.
Πιο συγκεκριμένα, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τα θέματα:
του νέου μισθολογίου και της ασφαλιστικής «καταιγίδας» που προκρίνει η κυβέρνηση,
του χαμηλότατου ποσοστού του κρατικού προϋπολογισμού για τις δαπάνες για την Παιδεία,
των μηδενικών διορισμών,
της μη θεσμοθέτησης νέων οργανικών θέσεων,
της παντελούς έλλειψης επιμόρφωσης για τους εκπαιδευτικούς,
της απαξίωσης της προσχολικής αγωγής,
των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τα κύματα συγχωνεύσεων, καταργήσεων και υποβιβασμών σχολικών μονάδων,
των αναλυτικών προγραμμάτων και διδακτικών βιβλίων που απαιτούν αναθεώρηση και
των πολλών τύπων σχολείου –ολοήμερων και κλασικών- που λειτουργούν αυτή τη στιγμή και καλύπτουν τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών.
Η συζήτηση κατέληξε με την κοινή παραδοχή ότι η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να βρίσκεται στις κορυφαίες προτεραιότητές της κάθε κυβέρνησης, η οποία θα πρέπει να έχει ως στόχο τη βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, υπερασπίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της και στηρίζοντας έμπρακτα τους λειτουργούς της.

Μάξιμος-Μορφωτικών [800x600]

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: Η δημόσια παιδεία κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προασπίσουμε
Ανέδειξε προβλήματα και κακοδαιμονίες

«Συμμερίζομαι τις επιφυλάξεις των εκπροσώπων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του χώρου της έρευνας όσον αφορά την ουσία του διαλόγου για την παιδεία. Ο χρόνος θα δείξει αν επιβεβαιωθούν οι επιφυλάξεις ότι ο διάλογος είναι προσχηματικός, αποσπασματικός ή γίνεται απλά και μόνο προκειμένου να προσφέρει άλλοθι σε προειλημμένες αποφάσεις». Τα παραπάνω τόνισε ο Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μιλώντας στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της βουλής κατά τη διάρκεια συνεδρίασης στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και της έρευνας.
«Παρόλα αυτά» όπως είπε «εμείς προσερχόμαστε με καλή διάθεση στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία, γιατί πιστεύουμε ότι η δημόσια παιδεία, η δωρεάν παιδεία, είναι ένα όχημα κοινωνικής κινητικότητας. Η δημόσια παιδεία είναι αυτή που δίνει την δυνατότητα σε παιδιά φτωχών οικογενειών, σε παιδιά που προέρχονται από αδύναμα οικονομικά, κοινωνικά στρώματα να έχουν ευκαιρίες καλύτερης ζωής. Είναι ένα κοινωνικό αγαθό που πρέπει να προασπίσουμε και γι’ αυτό είμαστε εδώ να συμβάλλουμε με τις προτάσεις μας».
Ο κ. Χαρακόπουλος θέτοντας συγκεκριμένα ερωτήματα ανέδειξε βασικά προβλήματα και κακοδαιμονίες του εκπαιδευτικού συστήματος:
Με αφορμή τις κατά καιρούς διατυπωθείσες απόψεις για κατάργηση των εισαγωγικών εξετάσεων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αναρωτήθηκε «τι συνέπειες θα έχει στη λειτουργία των ανώτατων ιδρυμάτων η δυνατότητα να εγγράφονται όλοι όσοι το επιθυμούν στα πανεπιστήμια». Επιπλέον, έθεσε θέμα επανόδου της βάσης του δέκα για την εισαγωγή σε ΑΕΙ και ΤΕΙ ρωτώντας «αν η κατάργησή της συνέβαλε στην αναβάθμιση τους». Όπως χαρακτηριστικά είπε «σημείωσα με ενδιαφέρον το ζήτημα που έθεσαν εκπρόσωποι των ΤΕΙ, όσον αφορά την αρνητική αναλογία, που υπάρχει ανάμεσα στους εισακτέους και στους πτυχιούχους. Μήπως η κατάργηση της βάσης συνέβαλε προς αυτή την εξέλιξη;»
Αναφορικά με «το άρθρο 16 του Συντάγματος και την αναθεώρησή του, που τόσο μας έχει ταλανίσει στο παρελθόν» ο κ. Χαρακόπουλος έθεσε το ερώτημα αν «η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, η κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα συμβάλει στην ευγενή άμιλλα με το δημόσιο πανεπιστήμιο».
Επιπλέον, ζήτησε με βάση την εμπειρία από την πενταετία που πέρασε από την ψήφιση του νόμου του ν.4009, γνωστού ως «νόμου Διαμαντοπούλου» να αξιολογηθεί αν πέτυχε τους στόχους του ή χρειάζονται αλλαγές και διορθώσεις.
Ο Θεσσαλός πολιτικός έθεσε, επίσης, ζήτημα δημιουργία αγγλόφωνων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών για αλλοδαπούς φοιτητές σε ελληνικά ΑΕΙ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δίνεται αυτή η δυνατότητα, ώστε τα πανεπιστήμια να διεθνοποιηθούν και να αποκτήσουν έσοδα από τα δίδακτρα των φοιτητών εκτός χωρών ΕΕ», ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα τα ΑΕΙ να προσφέρουν εξ αποστάσεως προγράμματα σπουδών σε ξένες γλώσσες σε όλο τον κόσμο.
Αναφορικά με τις ενστάσεις για τη χρηματοδότηση των ΑΕΙ και ΤΕΙ την περίοδο της κρίσης σημείωσε ότι «παρήλθε η περίοδος των παχαίων αγελάδων και όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι δαπάνες για την παιδεία έχουν πέσει δραματικά», ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης να προτείνουν «και άλλους τρόπους ενίσχυσης των οικονομικών των ιδρυμάτων» και ζήτησε να πουν αν είναι «ικανοποιημένοι από την έως τώρα αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας» και «αν επιβάλλεται χωροταξική ανακατανομή των ΑΕΙ».

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ
Μάξιμος: Στις καλένδες ο Αχελώος;
4 συγκριμένα ερωτήματα για τις συνέπειες ακύρωσης του έργου

«Οι αναγκαιότητες που επιβάλουν την ολοκλήρωση του έργου του Αχελώου είναι συγκεκριμένες και δεν μπορούν να αγνοηθούν από την πολιτεία, οποιοσδήποτε και αν κυβερνά» τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτηση που υπέβαλε στους υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστο Σπίρτζη.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για την ακύρωση του έργου, θέτει τέσσερα συγκεκριμένα ερωτηματικά για τις συνέπειες της.
Στη ερώτηση σημειώνει τα εξής: «Για τον Αχελώο έχουν γραφτεί πολλά και έχουν ειπωθεί ακόμα περισσότερα. Αυτό, όμως, που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η κυβέρνηση παλινωδεί με αποτέλεσμα τη στασιμότητα και την αναβολή όλων των ωφελειών που θα προέκυπταν από το έργο.
Καταρχάς έχει ολοκληρωθεί σημαντικό μέρος των τεχνικών έργων. Ειδικά για το Υδροηλεκτρικό Έργο της Μεσοχώρας (φράγμα και Υδροηλεκτρικός Σταθμός) έχει σχεδόν ολοκληρωθεί το σύνολο των εργασιών, οπότε το να μην προχωρήσει η διαδικασία για τις ελάχιστες εναπομείνασες εκκρεμότητες και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι σαν να πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων ότι έχει γίνει μέχρι τώρα. Εκτός αν οι αρμόδιοι υπουργοί δεν επιθυμούν να παράγουμε φθηνή ενέργεια και να παραμείνουμε ουραγοί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αδυνατώντας να προσεγγίσουμε το στόχο της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας σε ποσοστό 20% της συνολικά παραγόμενης έως το 2020.
Επιπλέον, η ολοκλήρωση των έργων στη Συκιά, που προβλέπει και την μεταφορά νερού στο θεσσαλικό κάμπο, είναι θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για τον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Και αυτό γιατί η διαθεσιμότητα νερού, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ύπαρξη της αγροτικής δραστηριότητας –που αποτελεί τον πνεύμονα της τοπικής οικονομίας- άλλα και περιβαλλοντικά ωφέλιμη, συνεπικουρώντας στον εμπλουτισμό του υπόγειου υδροφορέα και στην περιβαλλοντική ισορροπία του Πηνειού και της νεοσυσταθείσας Κάρλας.
Το να μετατρέψουμε σε «γεφύρι της Άρτας» το έργο του Αχελώου είναι το μόνο εύκολο. Αυτό που χρειάζεται είναι να πάρουμε αποφάσεις που θα αξιοποιούν στο έπακρο ότι έχει γίνει μέχρι τώρα, χωρίς πισωγυρίσματα, με γνώμονα το καλό του τόπου. Κάθε μέρα που περνάει η χώρα ζημιώνεται ενεργειακά και χρόνο με το χρόνο το διαθέσιμο νερό στον κάμπο για τους αγρότες λιγοστεύει, ενώ έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια ευρώ για την κατασκευή του έργου».
Κατόπιν τούτων, ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1.Ισχύουν οι πρόσφατες ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για την ολοκλήρωση και λειτουργία του Υδροηλεκτρικού Έργου της Μεσοχώρας ώστε να παράγεται σύντομα ενέργεια; Αν ναι, ποιο το χρονοδιάγραμμα υπογραφής της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) η οποία σας έχει παραδοθεί από την ΔΕΗ;
2. Κατά των Σχεδίων Διαχείρισης Υδάτων, που έχουν εγκριθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, έχουν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας με σκοπό να μην υλοποιηθεί η μεταφορά 250 εκ. κυβικών νερού προς τη Θεσσαλία. Προτίθεστε να υποστηρίξετε τα υπάρχοντα Σχέδια Διαχείρισης νομικά στο ΣτΕ ή σκοπεύετε -όπως ο υπουργός Περιβάλλοντος δήλωσε- να τα αλλάξετε ώστε να μην υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς νερού προς τη Θεσσαλία;
3.Στην περίπτωση αλλαγής των Σχεδίων Διαχείρισης, υπάρχει κίνδυνος να «παγώσουν» όλα τα υδατικά έργα στη Θεσσαλία; Αν ναι, πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την έγκριση νέων και τι θα γίνει με τα υδατικά έργα που εκκρεμούν;
4.Αν δεν υποστηρίζετε την μεταφορά νερού από τον Αχελώο προς την Θεσσαλία, ποιες είναι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνετε για την αντιμετώπιση του προβλήματος της έλλειψης νερού στο θεσσαλικό κάμπο, πόσο θα στοιχίσουν αυτές και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμά τους; Υπάρχουν συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις;

Add Comment