Μπαργιώτας στη Βουλή: “Ούτε πρόγραμμα, ούτε παράλληλο είναι τελικά…”

μπαργιωτασ

«Παράλληλο Πρόγραμμα: νομοθετούμε προθέσεις»

Στηλιτεύοντας τη διαδικασία νομοθέτησης ξεκίνησε την εισήγησή του ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, στο νομοσχέδιο που επικράτησε να λέγεται Παράλληλο Πρόγραμμα. «Η επιμονή της Κυβέρνησης να κατεβάσει το ίδιο κείμενο είναι μια διαδικασία, η οποία ευτελίζει την διαδικασία του Κοινοβουλίου και υποβαθμίζει το διάλογο. Η επίσπευση γίνεται για επικοινωνιακός λόγους. Να λέμε για κάποιο «Παράλληλο Πρόγραμμα», που ούτε πρόγραμμα, ούτε παράλληλο είναι τελικά. Θα μπορούσατε να το ονομάσετε «Παράλληλο Πρόγραμμα – Version 2»» είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής.
Για την ουσία του νομοσχεδίου ο βουλευτής τόνισε «Το πρόβλημα στο νομοσχέδιο των οκτώ Υπουργείων είναι ότι δεν μπορεί κανείς να μιλήσει επί της αρχής, γιατί δεν έχει ούτε αρχή ούτε μέση ούτε τέλος, εκτός από το κομμάτι της υγείας, που απλώς δεν έχει φιλοσοφία. Είναι «μπαλώματα», για να στηριχθεί μια παράγκα, η οποία καταρρέει και αντί να ασχοληθούμε με το γεγονός ότι έχουμε δομικά προβλήματα στις κολόνες, προσπαθούμε να βάψουμε την μετόπη. Είναι συνονθύλευμα τροπολογιών, όπως είχε γράψει η εφημερίδα «Αυγή», ένας σωρός τροπολογιών, που περίσσεψαν από εκείνο το περίφημο νομοσχέδιο για τα βοσκοτόπια και συγκολλήθηκαν στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας. Δεν εκμεταλλευτήκατε τον χρόνο και το αποτέλεσμα είναι να νομοθετούμε προθέσεις, όπως στο παράδειγμα της λίστας χειρουργείων».
Για τις διατάξεις του Υπουργείου Υγείας ο κ. Μπαργιώτας υπογράμμισε «Μετά από ένα χρόνο αναμονής του νομοσχεδίου, όπου ακούγαμε για πλήρη ανασυγκρότηση του συστήματος υγείας με όρους δημοκρατικούς, είδαμε ένα νομοσχέδιο που δεν έχει καμία φιλοσοφία. Προσπαθεί να μπαλώσει ένα πολύ προβληματικό σύστημα υγείας και εισάγει μικροδιευθετήσεις και ρουσφέτια. Είναι ένα υπόδειγμα πρόχειρης νομοθέτησης και είπα γιατί. Για τη λίστα χειρουργείου λέει ότι «θα» κάνουμε μια λίστα και πολλά άλλα αφηρημένα. Ανά χειρουργό, ανά νοσοκομείο, ανά ΥΠΕ; Υπάρχουν διάφοροι τρόποι, χειρόγραφη, ποιος θα την κρατάει; Δεν χρειάζεται καν νομοθέτηση χρειάζεται μια εγκύκλιο στα νοσοκομεία με τεχνικές οδηγίες για το πως θα λειτουργήσουν. Και όλα αυτά τη στιγμή που οι ΜΕΘ είναι συμφορημένες και υπάρχουν κάθε μέρα πενήντα με εξήντα διασωληνωμένοι ασθενείς στο λεκανοπέδιο. Για τους ανασφάλιστους, αν κατάλαβα καλά οποιοσδήποτε έχει ΑΜΚΑ πηγαίνει στα νοσοκομεία, χωρίς κανένα άλλο κριτήριο. Έτσι, δίνεται ένα κίνητρο σε όλους τους αυτασφαλιζόμενους να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. Τους αυτασφαλίζετε σωστά, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να καλύψουμε τους ανθρώπους που είναι ανασφάλιστοι. Αυτός ο τρόπος όμως έτσι όπως γίνεται δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα στο πως θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα το σύστημα που έχουμε. Πρέπει να βάλουμε φίλτρα».

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Η κυβέρνηση πάει σε μια διαδικασία που θα παράξει νέες συμμαχίες του πολιτικού κατεστημένου με τα ιδιωτικά κανάλια»
Σε συζήτηση στον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1 και στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη » συμμετείχε ο βουλευτής Λάρισας με το Ποτάμι, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Μπαργιώτας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου για το ασφαλιστικό των αγροτών και τις κινητοποιήσεις τους, τόνισε ότι, «είχαμε κάνει ως Ποτάμι, κάποιες προτάσεις από την αρχή για το ασφαλιστικό των αγροτών, που δεν περιελάμβαναν ούτε το παράλογο αφορολόγητο που ζητάνε συγκεκριμένοι αγρότες, ούτε παρείχαν την πολιτική κάλυψη του κλεισίματος των δρόμων. Είχαμε επισημάνει όμως, ότι η σύμπτωση του ασφαλιστικού των αγροτών, της φορολογίας και κυρίως η αύξηση του κόστους παραγωγής, είναι τρία πράγματα τα οποία με τον τρόπο που προγραμματίζεται να εφαρμοστούν μέσα σε ένα εξάμηνο, δυσκολεύουν τους αγρότες. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή, ότι πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση για την αύξηση του κόστους παραγωγής, το οποίο είναι το σημαντικότερο και το πιο μεγάλο λάθος όσον αφορά την αγροτική παραγωγή, γιατί επιβαρύνει υπέρμετρα έναν από τους βραχίονες με τους οποίους θα περάσουμε στην ανάπτυξη». Συνεχίζοντας τόνισε ότι δεν υπάρχει εύκολη λύση στο ασφαλιστικό και ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι άδικη γιατί φορτώνει τα βάρη στους σημερινούς εργαζόμενους. «Στο σημείο που φτάσαμε, υπάρχουν μόνο επώδυνες λύσεις και πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση για δικαιότερο ασφαλιστικό χωρίς να κρύβουμε την αλήθεια από τον ελληνικό λαό. Δεν μπορούμε να έχουμε και την πίτα ολάκερη και τον σκύλο χορτάτο».
Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις με τις τηλεοπτικές άδειες, επεσήμανε την ανάγκη τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικό ραδιοτηλεοπτικός τομέας να λειτουργούν με διαφάνεια, κανόνες και ισονομία, «γιατί ανάλογα προβλήματα κακοδιαχείρισης με τα ιδιωτικά κανάλια είχε και η ΕΡΤ. Εδώ έχουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα, το οποίο έχει δύο πυλώνες, Ό ένας είναι ότι επιχειρείται να γίνει μια ρύθμιση της αγοράς από πάνω με συγκεκριμένους όρους και για ακόμα μια φορά σημαδεύοντας την τράπουλα. Το δεύτερο είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να κάνει την διαδικασία της αδειοδότησης, οποίος έχει σοβαρά συνταγματικά προβλήματα. Σχετικά με τον αριθμό των αδειών αυτό είναι από το Σύνταγμα δουλειά του ΕΣΡ και είναι δουλειά της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης να βρουν μια λύση στο πρόβλημα του ΕΣΡ. Δυστυχώς δεν υπάρχει κουλτούρα συνεργασίας σε κανένα επίπεδο και είναι κι άλλες ανεξάρτητες αρχές που πρέπει να λειτουργήσουν για το καλό της δημοκρατίας. Υπάρχει ένα μεγάλο συνταγματικό ζήτημα, αν η διαδικασία γίνει με αυτό τον τρόπο, κάποιος θα πρέπει να κληθεί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη, αν – και υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα αυτό το αν να γίνει πραγματικότητα – όλο αυτό καταπέσει μετά από μια προσφυγή στο ΣΤΕ και βρεθούν τα πάντα στον αέρα. Το βασικό πρόβλημα των ιδιωτικών καναλιών είναι ότι ξεκίνησαν με τον τρόπο που ξεκίνησαν και ήταν για πολλά χρόνια στον αέρα. Πάμε ξανά σε μια τέτοια διαδικασία, η οποία θα παράξει ενδεχομένως νέες συμμαχίες του πολιτικού κατεστημένου με τα ιδιωτικά κανάλια, δεν θα λύσει όμως το μεγάλο πρόβλημα που είναι η αυτονομία. Δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό που θέλουμε, έξω από τους κανόνες της δημοκρατίας».

Add Comment