Τους προστάτες των Γραμμάτων τίμησε η εκπαιδευτική κοινότητα Ελασσόνας

«Για να μη χάσει η παιδεία του έθνους μας ποτέ τον προορισμό της!»
Του Γιάννη Μουκίδη

ΤΡΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΕΣ 2016 (5)

«Να μιμηθούμε τους Τρείς Ιεράρχες. Οι τρεις προστάτες των Γραμμάτων ας πρεσβεύουν για την πνευματική πρόοδο του καθενός μας. Ας πρεσβεύουν για να μη χάσει η παιδεία του έθνους μας ποτέ τον προορισμό της!». Αυτό ήταν το μήνυμα του εορτασμού της μνήμης τους και στην Ελασσόνα, όπου η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα τίμησε τους Προστάτες των Γραμμάτων.
Στην αρχιερατική Θεία Λειτουργία με την καθιερωμένη Αρτοκλασία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας, την Παρασκευή(παραμονή της εορτής) χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν ο πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Πνευματικός, ο ιερέας π. Χρήστος Γεροφάκας και ο διάκονος π. Γεώργιος Σαπουνάς, πλαισιωμένοι από μαθητές με τις σημαίες των σχολείων τους.
Στον πανηγυρικό της ημέρας, ο εκπαιδευτικός – θεολόγος του Λυκείου Ελασσόνας κ. Γεώργ. Βαρσαμής, με ιδιαίτερα μεστό και περιεκτικό λόγο, αναφερόμενος στους τρεις επιφανείς Αγίους και θεολόγους που ξεχώρισαν για τη σοφία τους και την χριστιανική τους ζωή, «κατέθεσε» κείμενα των Αγίων, που τα μοιράστηκε με το εκκλησίασμα, για να γίνουν αφορμή για αυτοκριτική και γόνιμο προβληματισμό. Χαρακτηριστικό το «Αλφαβητάριον Παραινέσεων» του Γρηγορίου του Θεολόγου, που με ακροστιχίδα το αλφάβητο γράφει 24 σοφές υποδείξεις – παραινέσεις χρήσιμες για όλους και περισσότερο για τους νέους:
«Αρχή πάντων Θεό να λογαριάζεις. Βέβαιο στη ζωή τίποτα δεν είναι. Γονείς να τιμάς και φόβο Θεού να έχεις. Δίδαξε τον εαυτό σου να φωνάζει το δίκιο. Έργα και λόγια που αρέσουν στο Θεό, αυτά να κάνεις. Ζωή να ποθείς που δεν έχει τέλος. Ήττα του εαυτού σου από τους φίλους σου, νίκη είναι. Θνητός είσαι και μην πολύ υπερηφανεύεσαι. Ίχνη που σε παν στις πόρτες των σοφών ακολούθα. Και νου ομορφότερο απ΄ τη μορφή σου φτιάξε. Λόγια για το Θεό το στόμα σου ν΄ ανοίγουν. Μνήμη δε αυτού ποτέ μην παραλείψεις. Νηφάλιος να προσεύχεσαι στο Θεό κάθε μέρα. Ξένους να φιλοξενείς, ξένος του Θεού μη γίνεις. Ορμές από πάθη που την ψυχή σου τρώνε να συγκρατείς. Προσκόμματα να βρίσκεις συνετά το σώμα να ασφαλίζεις. Ραβδί που σε βαράει να είναι η συνείδηση σου. Σαφήνεια να έχεις τις ένθεες γραφές σα μελετάς. Τις λύπες των φτωχών ν΄ ανακουφίζεις. Υπεράνω του εαυτού σου βάλε με καλό τρόπο τους διπλανούς. Φίλους φρόντισε να έχεις παρά πλούτον πολύν. Χρυσάφι πιο λαμπρό οι φίλοι είναι. Ψέματα να τα μισείς, την αλήθεια ν΄ αγαπάς. Ω! αυτά παιδί μου αν τα φυλάξεις ενθέως θα σωθείς».
[wpg_thumb]
Ακολούθησε μικρό κείμενο του Ιωάννη του Χρυσοστόμου, που δικαιώνει απολύτως τον χαρακτηρισμό Χρυσόστομος για τον Ιωάννη, κείμενο που δείχνει με τι τρόπο είχε μέσα του ο Άγιος τον Χριστό.
Και ο εκπαιδευτικός – θεολόγος κ. Γεώργ. Βαρσαμής ολοκλήρωσε, με νόημα: «Η καλύτερη τιμή των Αγίων είναι η μίμηση των Αγίων. Οι τρεις προστάτες των Γραμμάτων, οι δικοί μας Άγιοι ας πρεσβεύουν για την πνευματική πρόοδο του καθενός μας. Ας πρεσβεύουν για να μη χάσει η παιδεία του έθνους μας ποτέ τον προορισμό της!».

Στις εκδηλώσεις της περασμένης Παρασκευής για την ξεχωριστή εκπαιδευτική πανήγυρη των Τριών Ιεραρχών, έδωσαν το «παρών»:
Ο αντιδήμαρχος κ. Αναστάσ. Γκατζιούρας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου – δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργ. Γιαννούλας, η σχολική σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Μαρία Παπαδοπούλου – Φαρμάκη. η διοίκηση των Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Επαρχ. Ελασσόνας, διευθυντές σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, απόμαχοι εκπαιδευτικοί, μαθητές, και φορείς της περιοχής.

Add Comment