Κοπή βασιλόπιτας της Λαογραφικής Εταιρείας με επίκαιρα μηνύματα

«Πολιτισμός και παραδόσεις οι στυλοβάτες της πατρίδας»
του Γιάννη Μουκίδη

ΦΩΤΟ - ΛΑΕΕ 2 [800x600]

«Όλοι μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας είναι οι στυλοβάτες της πατρίδος και του έθνους μας. Ο πολιτισμός και η διατήρηση της παράδοσης στις μέρες μας δεν αποτελεί, όπως πολύ πιστεύουν και ισχυρίζονται, πολυτέλεια, αλλά ανάγκη και προτεραιότητα για να βγούμε από την κρίση!». Αυτό επισημάνθηκε, ανάμεσα στα άλλα, στην πανηγυρική εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας του 2016 της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, στην αίθουσα του συλλόγου στην Ελασσόνα.
Ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, αφού ευλόγησε την εκδήλωση, ευχήθηκε πλούσια σε δραστηριότητες χρονιά, τονίζοντας παράλληλα πως η τοπική Εκκλησία παρακολουθεί πάντοτε και χαίρεται για τις αξιόλογες πρωτοβουλίες των συλλόγων της περιοχής, που προβάλλουν την παράδοση και τον πολιτισμό μας και την ίδια την Ελασσόνα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. «Σε μια δύσκολη εποχή, μία εποχή κρίσης, όπως η σημερινή που βιώνουμε, η περιοχή μας χρειάζεται τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις δημιουργικές ανησυχίες όλων των συλλόγων της. Όλοι μας δεν πρέπει ποτέ να ξεχνάμε πως ο πολιτισμός και οι παραδόσεις μας, η ιστορία μας είναι οι στυλοβάτες της πατρίδος και του έθνους μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρίτων.

[wpg_thumb]
Πλούσιος ο απολογισμός του 2015
Στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας κ. Ιωάννης Σαμώτας, πλαισιωμένος από τα μέλη της διοίκησης, αρχικά ευχήθηκε σε όλους υγεία και τα καλύτερα για το 2016, και έκανε τον απολογισμό της χρονιάς που πέρασε, επικεντρώνοντας στα παρακάτω:
Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στα ήθη, έθιμα, παραδόσεις, από την έναρξη της Σαρακοστής μέχρι το ξεπροβόδισμα της Πασχαλιάς / Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ERASMUS +(40 νέοι από 8 χώρες της Ε.Ε. καταρτίστηκαν στην Ελασσόνα στις τεχνικές διαχείρισης φιλοξενία νέων) / 2 εθελοντικές αιμοδοσίες της τράπεζας αίματος «Μιχάλης Πιτένης» / Συμμετοχή σε Διεθνές φεστιβάλ στην πόλη Νις της Σερβίας(16-21 Ιουλίου) / Διοργάνωση του 3ου Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή» στην Ελασσόνα(τον περασμένο Αύγουστο) / παρουσίαση μουσικοχορευτικής παράστασης «τι καλά το λέει το αηδόνι» / Συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ευρωπαϊκή Μνήμη», με αφιέρωμα στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με Αφηγηματική Θεατρική παράσταση(συμμετείχαν 7 χώρες) / καθιερωμένες Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και η εκδήλωση Αγάπης και Αλληλεγγύης «…στου Ολύμπου την αυλή, Θάματα και καρκαντζέλια», εφέτος για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Ελασσόνας.
Για το 2016, προγραμματίζονται εκδηλώσεις και δράσεις για τον ερχόμενο Μάρτιο, το καλοκαίρι και τον Αύγουστο(το 4ο Φεστιβάλ Παράδοσης Πολιτισμού & Τεχνών «…στου Ολύμπου την αυλή») καθώς και πιθανές συμμετοχές της Λαογραφικής Εταιρίας σε διεθνή παραδοσιακά φεστιβάλ και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Χαρακτηριστικά, τα λόγια του προέδρου της Λαογραφικής Ελασσόνας κ. Σαμώτα: «Πιστεύουμε ότι μέσα από τον πολιτισμό θα αρχίσει η ανάκαμψη της κοινωνίας μας. Ο πολιτισμός για τους Έλληνες, για την Ελλάδα έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα αγαθά του πολιτισμού αποτελούν το αντίβαρο γνώσης και δημιουργίας απέναντι στην απαξίωση. Η Λαογραφική – Αρχαιολογική Εταιρία Ελασσόνας, μέσα από τις δράσεις της προσπαθεί να δώσει διέξοδο και προοπτική. Πατώντας σε γερές βάσεις (τους νέους ανθρώπους) και με σαφή πολιτική, πρόγραμμα, στρατηγική και στόχους θέλει να πάει τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας, όσο πιο μακριά μπορεί».
Στην καθιερωμένη εκδήλωση της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ. Διον. Μπαλούκας και κ. Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δ.Σ. – πρ. δήμαρχος κ. Γεώργ. Πασχόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ. Αναστ. Γκατζιούρας, Νικ. Γκουτζουρέλας, Γ. Γιαννούλας, Ι. Νάνος, Γ. Πετσέτας, η πρόεδρος του Τ. διαμερίσματος Ελασσόνας κ. Ασπ. Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρ. δήμαρχος Ελασσόνας κ. Πέτρος Χατζήνας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μέλη και φίλοι του Ελασσονίτικου συλλόγου, γονείς, κ.ά.

Add Comment