Μάξιμος για εξαγωγές στη Ρωσία, κλοπή στην Πινακοθήκη και Συριακό

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΑΓΡ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ: «Τοπίο στην ομίχλη» οι εξαγωγές στη Ρωσία
Χωρίς… προνόμια τα τουρκικά φρούτα στην ΕΕ;

«Μακάρι να μην υπάρχει ειλημμένη συμφωνία για προνομιακή μεταχείριση τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ΕΕ. Ωστόσο, ομιχλώδες φαίνεται να παραμένει το τοπίο των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, καθώς, παρά τις αισιόδοξες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, συνεχίζουν να υφίστανται οι απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί λόγω των κυρώσεων της ΕΕ, προς ζημία των Ελλήνων αγροτών». Τα παραπάνω τονίζει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη σε σχετική ερώτησή του.
Ειδικότερα, όσον αφορά στα τουρκικά προϊόντα, η απάντηση του αρμόδιου υπουργού αναφέρει ότι «στη συνημμένη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας που έγινε με αφορμή την προαναφερόμενη συνάντηση, δεν υπάρχει αναφορά περί προνομιακής μεταχείρισης των τουρκικών φρούτων και λαχανικών στην ευρωπαϊκή αγορά». Επίσης, σχετικά με τους ελέγχους που έγιναν κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015 για την ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο υπολειμμάτων (MRLs), σημειώνονται ανά έτος ότι το 2013 «πραγματοποιήθηκαν σε 59 δείγματα φρούτων και λαχανικών προέλευσης Τουρκίας, εκ των οποίων σε 2 δείγματα ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο υπολειμμάτων, σε 13 δείγματα ανιχνεύθηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων εντός των ανώτατων επιτρεπτών ορίων υπολειμμάτων». Το 2014 αναλύσεις «πραγματοποιήθηκαν σε 68 δείγματα φρούτων και λαχανικών προέλευσης όπου σε κανένα δείγμα δεν ανιχνεύτηκαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων πάνω από το ανώτατο επιτρεπτό όριο». Τέλος για το 2015 «δεν υπάρχουν ακόμη άμεσα διαθέσιμα στοιχεία».
Όσον αφορά στην απαγόρευση εισαγωγών οπωροκηπευτικών από την ΕΕ στη Ρωσία, σημειώνεται ότι στην παρούσα χρονική στιγμή και έως τις 30 Ιουνίου του 2016 θα βρίσκεται σε ισχύ ο Καν.(EE) 1369/2015, ο οποίος προβλέπει για τη χώρα μας μέγιστες ποσότητες οπωροκηπευτικών που δύναται να αποσυρθούν ανά ομάδα προϊόντων σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

ΠΡΟΪΟΝΤΑ
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ
(σε τόνους)
ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΑΠΕΣΥΡΘΗ
(έως 30.11.15 – ΟΠΕΚΕΠΕ)
Μήλα και αχλάδια
2.500
276
Δαμάσκηνα, επιτραπέζια σταφύλια
και ακτινίδια
16.300
1.183 (ακτινίδια)
Ντομάτες, καρότα, γλυκοπιπεριές,
αγγούρια, αγγουράκια
1.350

Πορτοκάλια, κλημεντίνες,
μανταρίνια και λεμόνια
7.950
825 (πορτοκάλια, κλημεντίνες)
Ροδάκινα και νεκταρίνια
20.900
8.122

Επίσης, στην απάντηση αναφέρεται ότι «η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ συναντήθηκε στις 20-11-2015 με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και τον Υφυπουργό Γεωργίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, όπου συζήτησαν για τα θέματα που αφορούν στον αγροτικό τομέα και ειδικότερα στην αγροτική οικονομία των δύο χωρών». Και «η ρωσική αντιπροσωπεία αναφερόμενη στο εμπάργκο:
Υποστήριξε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο, ανάλογα με τις εξελίξεις σχετικά με τις κυρώσεις της ΕΕ, να τροποποιηθούν το επόμενο διάστημα οι κατάλογοι των προϊόντων που βρίσκονται υπό περιορισμό και, συνεπώς, να ανοίξει ο δρόμος για κάποια τουλάχιστον ελληνικά προϊόντα.
Επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο να έχει προηγηθεί κάθε δυνατή διαδικασία ελέγχου των ελληνικών επιχειρήσεων εκ μέρους των ρωσικών υπηρεσιών, ώστε, μόλις τελειώσει το εμπάργκο, να ξεκινήσουν άμεσα οι εξαγωγές προϊόντων
Δεσμεύτηκε ότι, σύντομα, η ρωσική πλευρά θα κάνει πιο συγκεκριμένη την πρόταση για έναν μηχανισμό μεταποίησης ελληνικών προϊόντων επί ρωσικού εδάφους είτε από κοινές ελληνορωσικές εταιρείες είτε από αμιγώς ρωσικές, μηχανισμό που θα μπορούσε να επιτρέψει την εξαγωγή ελληνικών προϊόντων στη Ρωσία παρά το εμπάργκο».
Η απάντηση καταλήγει με τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική πλευρά «είναι, ήδη, απολύτως έτοιμη να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που θα δημιουργηθεί σε μια πιθανή τροποποίηση του καταλόγου των υπό περιορισμό προϊόντων, αλλά και για την άμεση αύξηση της εξαγωγικής δραστηριότητας στη Ρωσία στα προϊόντα που δεν υπόκεινται σήμερα σε περιορισμούς».

ΚΑΤΕΘΕΣΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΤΣΙΓΡΑ

Παρέμβαση Μάξιμου για κλοπή στην Πινακοθήκη

Ερωτήματα για κενά φύλαξης και ασφάλιση εκθεμάτων

Να ενισχυθεί η Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Κατσίγρα Λάρισας με επαρκές προσωπικό φύλαξης, αλλά και με εξειδικευμένο προσωπικό για τη συντήρηση και προβολή των εκθεμάτων της, καθώς επίσης να ασφαλιστούν τα εκθέματα και οι συλλογές που φιλοξενεί, ζητεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτησή του στους υπουργούς Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Αφορμή για την ερώτηση στάθηκαν δημοσιεύματα, που επιβεβαιώθηκαν «από σχετικές δηλώσεις του Δημάρχου Λαρισαίων και Προέδρου της Πινακοθήκης κ. Απόστολου Καλογιάννη» ότι «κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου 16-17 Ιανουαρίου εκλάπη από την εν λόγω Συλλογή ένα από τα έργα του ζωγράφου Θεόφραστου Τριανταφυλλίδη (Σμύρνη 1881-Αθήνα 1955) με το τίτλο «Γυναίκες στην Αυλή», έργο σημαντικής αισθητικής αξίας, το οποίο εκτίθετο στον α΄ όροφο της Πινακοθήκης» ενώ σημειώνεται ότι «το Σάββατο 16 Ιανουαρίου στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης παρετίθετο δεξίωση, με δεκάδες παρευρισκομένους».
Ο Θεσσαλός πολιτικός τονίζει στο κείμενο της ερώτησής του ότι «η Δημοτική Πινακοθήκη-Μουσείο Κατσίγρα της Λάρισας έχει τη τύχη να φιλοξενεί μια από τις σημαντικότερες συλλογές στην Ελλάδα, αυτή του γιατρού Γ. Ι. Κατσίγρα. Συγκεκριμένα, η συλλογή αποτελείται από 150 έργα του 19ου και 20ού αιώνα, καθώς και τα έπιπλα του Ερρίκου Σλήμαν». Και συνεχίζει αναφέροντας πως «το συγκεκριμένο συμβάν προκάλεσε δικαιολογημένα αισθήματα λύπης και αγανάκτησης στους πολίτες της Λάρισας, καθώς τα εκθέματα της Πινακοθήκης αποτελούν έναν κοινό πολιτιστικό θησαυρό, κόσμημα της πόλης, που θα έπρεπε να φυλάσσεται ως κόρη οφθαλμού».
Ο Χαρακόπουλος υπογραμμίζει ότι «η κλοπή του πίνακα κατέδειξε, δυστυχώς, μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, στα οποία η Πολιτεία οφείλει να σκύψει με ενδιαφέρον και να δώσει τις δέουσες λύσεις:
Στην ανάγκη φύλαξης του κτιρίου με επαρκές προσωπικό, ώστε να ελέγχει συνεχώς τους εκθεσιακούς χώρους.
Στην κάλυψη των ελλείψεων σε εξειδικευμένο αλλά και βοηθητικό προσωπικό το οποίο να εξυπηρετεί την ομαλή λειτουργία της Πινακοθήκης και τη διεξαγωγή των ξεναγήσεων.
Στην ασφάλιση της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης καθώς, όπως έγινε γνωστό μετά την πρόσφατη κλοπή, είναι ανασφάλιστη»!

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΦΕΔΡΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ:

Το Συριακό Ζήτημα επηρεάζει άμεσα την Ελλάδα!

«Το Συριακό Ζήτημα δεν είναι μόνο επίκαιρο. Επηρεάζει έμμεσα και άμεσα και την Ελλάδα λόγω του Ισλαμικού Κράτους, των προσφυγικών ροών και των γεωπολιτικών ανακατατάξεων». Τα παραπάνω αναφέρει σε μήνυμά του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον πρόεδρο κ. Βερέμη και τον Γ. Γραμματέα κ. Κουφοδήμο του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Λάρισας, με αφορμή την εκδήλωση για το «Συριακό Ζήτημα».
Στο μήνυμά του ο κ. Χαρακόπουλος -που είναι μέλος του Συνδέσμου- αφού ευχαριστεί για την πρόσκληση και ενημερώνει ότι «λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων αδυνατεί να βρεθεί ανάμεσα σε φίλους», συγχαίρει για την πρωτοβουλία, «διότι το Συριακό Ζήτημα δεν είναι μόνο επίκαιρο. Επηρεάζει έμμεσα και άμεσα και την Ελλάδα». Ο Θεσσαλός πολιτικός και ιστορικός ερευνητής σημειώνει ότι: «η ανάπτυξη του Ισλαμικού Κράτους, εν μέσω του πολύχρονου εμφυλίου πολέμου της Συρίας συνιστά σοβαρή απειλή όχι μόνον για τους πολίτες της περιοχής αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα και ιδιαιτέρως για την Ευρώπη. Οι τρομοκρατικές ενέργειες με θύματα ανυποψίαστους ανθρώπους στο Παρίσι, συνιστούν αναμφισβήτητη απόδειξη της επικινδυνότητας που συνιστά ο ακραίος ισλαμισμός και οι φανατικοί τζιχαντιστές για τον ευρωπαϊκό κόσμο.
Επιπλέον, η παράταση του άγριου πολέμου στη Συρία αποτελεί τη βασικότερη αιτία της μαζικής μετανάστευσης εκατοντάδων χιλιάδων ανέστιων προσφύγων. Η Ελλάδα στο σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης γίνεται ο χώρος όπου καθημερινά, μέσω των διακινητών ανθρώπινων ψυχών, μεταφέρονται πρόσφυγες και μετανάστες. Οι ροές αυτές και η έλλειψη αλληλεγγύης εκ μέρους της Ευρώπης, όπως αποδεικνύεται από την ύψωση των φραχτών, την απρόθυμη αποδοχή μιας ισορροπημένης κατανομής των προσφύγων, και οι απειλές για κατάργηση της ζώνης Σένγκεν, φέρνουν την πατρίδα μας σε ένα επικίνδυνο σημείο για την ίδια την κυριαρχία της.
Τέλος, ο ανταγωνισμός παγκόσμιων και περιφερειακών δυνάμεων έχει επιπτώσεις και στα ελληνικά συμφέροντα σε Κύπρο και Αιγαίο και για το λόγο αυτό πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί».

Add Comment