«6η Οκτωβρίου 1912: Δεύτερη Αγία Λαύρα της ιστορίας μας»

ΓΙΟΡΤΑΣΤΗΚΕ Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Του Γιάννη Μουκίδη

Ξεχωριστός ο εφετινός εορτασμός της 99ης επετείου της απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό(6η Οκτωβρίου 1912), που κορυφώθηκε χθες, με την παρουσία πέντε μητροπολιτών – επισκόπων, των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της Θεσσαλίας και του νομού Λάρισας, του κλήρου και εκατοντάδων κατοίκων.
Στις πανηγυρικές θρησκευτικές τελετές συγχοροστάτησαν, λαμπρύνοντας με την παρουσία τους τα «Ελευθέρια» της Ελασσόνας, οι σεβασμ. μητροπολίτες – επίσκοποι Θεουπόλεως(Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως) κ. Παντελεήμων, Αυλώνος κ. Δημήτριος, Ρεντίνης κ. Σεραφείμ, Θερμών κ. Δημήτριος(Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως), Ελασσόνος κ. Βασίλειος.
Χθες το πρωί, ανήμερα 6η Οκτωβρίου, αρχικά τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας η επίσημη πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία, συγχοροστατούντων των πέντε μητροπολιτών. Στη  συνέχεια, αρχές και κόσμος κατευθύνθηκαν στο χώρο της κεντρικής πλατείας, όπου βρίσκεται το Ηρώο των πεσόντων. Εκεί, εψάλη επιμνημόσυνη δέηση, και αναγνώστηκε από αξιωματικό του Στρατού  το πολεμικό ανακοινωθέν της 6ης Οκτωβρίου 1912, που είχε εκδώσει τότε η 1η Μεραρχία.


Ο εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ελασσόνας κ. Χρήστος Δημητριάδης, στον πανηγυρικό της ημέρας, ανάμεσα στα άλλα, χαρακτήρισε την 6η Οκτωβρίου 1912 ως μεγάλη ημέρα – ορόσημο για την Ελλάδα, μια επέτειο – φάρο στην ιστορία της χώρας μας, μια δεύτερη «Αγία Λαύρα» του ξεσηκωμού του έθνους. Παράλληλα, αναφέρθηκε, με έμφαση, στο πανεπαρχιακό αίτημα της Ελασσόνας για καθιέρωση της 6ης Οκτωβρίου ως εθνική γιορτή, με αφορμή και την 100ετία από την απελευθέρωση της Ελασσόνας, που θα γιορταστεί τον Οκτώβρη του 2012.
«Καταθέτοντας» στο ακροατήριο μαρτυρίες εκείνης της εποχής, ο εκπαιδευτικός – ομιλητής ολοκλήρωσε: «Ως έθνος και ως λαός αντλούμε δύναμη και κουράγιο να πορευθούμε στο μέλλον. Οι Έλληνες όταν είναι ενωμένοι, μεγαλουργούν και προχωρούν μπροστά…».
Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και ανακρούστηκε ο Εθνικός Ύμνος. Τιμές απέδωσαν η Μπάντα της 1ης Στρατιάς, και άγημα Στρατού.
Στη συνέχεια, στην κεντρική οδό 6ης Οκτωβρίου, αναπτύχθηκε η παρέλαση, όπου μετείχαν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας (με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης, τα Δημοτικά Σχολεία, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια.
Στο τέλος, ο Δήμος Ελασσόνας δεξιώθηκε αρχές και κοινό στους χώρους της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελασσόνας, στο Πνευματικό Κέντρο.

ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Στις εφετινές πανηγυρικές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παρευρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Γεν. Γραμματέας Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Ανάπτυξης – Ανταγωνιστικότητας – Ναυτιλίας κ. Γεώργ. Χατζηκωνσταντίνου, ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων η βουλευτής Λάρισας κ. Βάσω Αλεξανδρίδου, ο βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρ. Λιάπης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Μαμάρα, Παιδής, Γρηγορίου, οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Πασχόπουλος και Τυρνάβου κ. Μαλάκος, ο πρώην βουλευτής κ. Β. Αγοράστης, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων – Κοινοτήτων Θεσσαλίας δήμαρχος κ. Ρ. Κομήτσας, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο επιτελάρχης στρατηγός κ. Αναγνωστόπουλος, εκ μέρους του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας(Α.Τ.Α) ο Α΄ Κλαδάρχης κ. Τσιούρτας, ο αναπληρωτής γενικός αστυνομικός διευθυντής περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Αλαμάνας, ο διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας κ. Μπέης, αξιωματικοί της ΤΑΞΥΠ, διοικητές μονάδων και σχηματισμών, ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής, η πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Νέλλη Καφέ, αντιδήμαρχοι, δημοτ. σύμβουλοι, αιρετοί Δήμων της Θεσσαλίας και του νομού Κοζάνης, η διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Πράντζου, διευθυντές υπηρεσιών από την ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας, εκπαιδευτικοί, ο πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Π.Ο.Ε. κ. Πάτσης, και εκπρόσωποι φορέων – συλλόγων, μαθητές και εκατοντάδες κόσμου(που χάρηκαν για τα καλά την χθεσινή ημέρα, που …θύμιζε καλοκαίρι), από την Ελασσόνα και την ευρύτερη περιοχή της.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ…ΧΩΡΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ!
Στα αξιοσημείωτα του φετινού εορτασμού της επετείου απελευθέρωσης της Ελασσόνας, καταγράφεται η παντελής απουσία στρατιωτικών τμημάτων από την καθιερωμένη παρέλαση!(…είχε ξανασυμβεί και το 2009), κάτι που ξάφνιασε τον κόσμο, προκαλώντας εμφανή δυσαρέσκεια και ποικίλα σχόλια. Εδώ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι λίγο πριν την παρέλαση, άγημα Στρατού καθώς και η Μπάντα της 1ης Στρατιάς απέδωσαν τιμές κανονικά, και η παρουσία τους στην παρέλαση που ακολούθησε ήταν αναμενόμενη, κάτι, που τελικά…δεν έγινε.

Add Comment