Γιορτάστηκε η 99η επέτειος της Μάχης Σαρανταπόρου

«Ζωή σημαίνει αγάπη, αγώνας, εργασία, προσφορά…!»

Του Γιάννη Μουκίδη

Με την καθιερωμένη επισημότητα γιορτάστηκε και εφέτος, στην τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου»(επί της εθνικής οδού Ελασσόνας – Κοζάνης), η εξαιρετικής σημασίας για την ιστορία του Ελληνικού έθνους νίκη των «Στενών» του Σαρανταπόρου. «Οικοδεσπότης» της καθιερωμένης εκδήλωσης μνήμης, εφέτος, ο Καλλικρατικός ενιαίος Δήμος Ελασσόνας.
Στο χώρο μπροστά από το επιβλητικό Μνημείο, τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση για τους 223 ήρωες – νεκρούς της ιστορικής μάχης του 1912(αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και στρατιώτες), όπου συλλειτούργησαν ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι. Μητρόπολης Ελασσόνας – αρχιμανδρίτης π. Χαρίτων Τούμπας και οι ιερείς των γύρω ενοριών της περιοχής.
Ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Λυκουδίου κ. Αθαν. Μιχάλης, στην εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, με μεστό και περιεκτικό λόγο, παρουσίασε τη νικηφόρα μάχη – ορόσημο στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος, που άνοιξε διάπλατα το δρόμο για διπλασιασμό των συνόρων. «Τέτοιες κορυφαίες στιγμές πρέπει να μένουν βαθιά ριζωμένες στο μυαλό και στην ψυχή του Έλληνα. Προσθέτουν θάρρος, αυτοπεποίθηση και ψυχή…», τόνισε, ανάμεσα στα άλλα, ο εκπαιδευτικός – ομιλητής, και, με νόημα, ολοκλήρωσε:
«Σήμερα η πατρίδα μας έχει ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη για την βοήθεια μας. Πρέπει να ορθώσουμε το ανάστημα μας και να πούμε: Είμαστε εδώ, να πολεμήσουμε και να ελευθερωθούμε και πάλι, να πάρουμε την θέση που μας αρμόζει στην ιστορία. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται πρώτα να σώσουμε την ψυχή μας. Χάσαμε τον δρόμο μας τα τελευταία χρόνια. Μας ενδιαφέρει μόνο το κέρδος, το χρήμα, τα υλικά αγαθά. Καιρός λοιπόν να ανασυνταχθούμε, να δούμε ότι ζωή σημαίνει αγάπη, αγώνας, εργασία, προσφορά. Το οφείλουμε στην ιστορία της Ελλάδας, το οφείλουμε στους νεκρούς της Μάχης του Σαρανταπόρου…».
Ακολούθησε από αξιωματικό του Στρατού το καθιερωμένο προσκλητήριο νεκρών, που συνοδεύτηκε από ταυτόχρονη ρίψη τιμητικών πυροβολισμών. Η εκδήλωση μνήμης και τιμής έκλεισε με κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο της μάχης του Σαρανταπόρου από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές και τις σχολικές μονάδες, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου. Τιμές απέδωσε άγημα στρατού και η μπάντα της 1ης Στρατιάς.
Στη συνέχεια, επίσημοι και κόσμος ξεναγήθηκαν στους χώρους και στα εκθέματα του παρακείμενου καλαίσθητου στρατιωτικού Μουσείου και παρακολούθησαν, μέσα από ηχογραφημένα αποσπάσματα και φωτεινό χάρτη, στιγμές της μεγάλης νικηφόρου μάχης. Στο τέλος, ο δήμος Ελασσόνας  παρέθεσε δεξίωση.


Στην χθεσινή εκδήλωση μνήμης και τιμής στην ιστορική τοποθεσία «Χάνι Χατζηγώγου» παραβρέθηκαν:
Ως εκπρόσωπος του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστού η περιφερειακή σύμβουλος – πρώην έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο γεν. διευθυντής της Περιφέρειας Θεσσαλίας κ. Κων. Μέγας, οι δήμαρχοι Ελασσόνας κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Σερβίων – Βελβεντού κ. Βασ. Κωνσταντόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Φ. Τζιόκας, Αθαν. Καλιακούδας, Γ. Παπαδόπουλος, ο πρόεδρος της ΑΕΝΟΛ – πρώην δήμαρχος Σαρανταπόρου κ. Θεόδ. Μηνάς, δημοτ. σύμβουλοι, εκ μέρους της 1ης Στρατιάς ο διευθυντής Β΄ Κλάδου κ. Κυριάκος, εκ μέρους του Α.Τ.Α. ο ταξίαρχος Β΄ Κλάδου κ. Αστρινίδης, εκπρόσωπος  του Αστυνομικού Διευθυντή Θεσσαλίας, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Ελασσόνας κ. Κων. Ασαλουμίδης(ως εκπρόσωπος του  περιφερειάρχη Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας), ανώτεροι αξιωματικοί του Στρατού, της Αεροπορίας, της Αστυνομίας, διοικητές μονάδων, εκ μέρους του Παραρτήματος Λάρισας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού ο αντιπρόεδρος – ταξίαρχος ε.α. κ. Ν. Χυτούδης, διευθυντές υπηρεσιών και εκπρόσωποι φορέων, έφεδροι αξιωματικοί, αντιστασιακοί, εκπαιδευτικοί, μαθητές και πλήθος κόσμου από όλα τα όμορα δημοτικά διαμερίσματα.

Add Comment