Μάξιμος: “Στα “κοράκια” η υποθηκευμένη αγροτική γη!”

ΜΑΞΙΜΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΘΑΚΗ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Αυτοί που, και πριν λίγο καιρό, με περισσή ευκολία κατηγορούσαν τους πολιτικούς τους αντιπάλους ως υπηρέτες των τραπεζών σήμερα, χωρίς αιδώ, παραδίδουν τα κόκκινα δάνεια στα ‘‘κοράκια’’ και στους ‘‘γύπες’’ των αμοιβαίων επιθετικών κεφαλαίων ή distress funds. Και μέσα σε αυτά που απειλούνται να περάσουν στα νύχια των αρπακτικών είναι και τα δάνεια και τα υποθηκευμένα κτήματα και οι περιουσίες των Ελλήνων αγροτών». Τα παραπάνω τονίζει μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργού Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη, σε ερώτηση που κατέθεσε με συναδέλφους του για τον κίνδυνο ξεπουλήματος της αγροτικής γης σε «distress funds».
Ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει ότι «οι ασαφείς καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού μας προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη ανησυχία. Κι επειδή η 15η Φεβρουαρίου, η ημερομηνία που τα δάνεια περνούν στην εποπτεία εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων, είναι κοντά, η αγωνία των αγροτών κτυπά ‘‘κόκκινο’’.
Ελπίζουμε ότι, η κυβέρνηση θα αναλογιστεί το μέγεθος των συνεπειών από τις αποφάσεις της και θα ανακρούσει πρύμναν».
Η απάντηση του κ. Σταθάκη έχει ως εξής: «Με την ψήφιση του νόμου «Διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, Μισθολογικές ρυθμίσεις και άλλες επείγουσες διατάξεις εφαρμογής της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» καθορίζεται το ρυθμιστικό πλαίσιο ίδρυσης και λειτουργίας των επιχειρήσεων διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Πρόκειται για τη δημιουργία μιας δευτερογενούς αγοράς με αμοιβαίο όφελος για τα πιστωτικά ιδρύματα και τους δανειολήπτες. Παράλληλα, θεσπίζεται ένα αυστηρό πλαίσιο εποπτείας των εταιρειών διαχείρισης και μεταβίβασης των απαιτήσεων και η υποχρέωση τους να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών, ώστε να διασφαλίζεται ότι σε κάθε περίπτωση δεν θα χειροτερεύει η νομική ή πραγματική θέση του οφειλέτη μόνο λόγω της μεταβίβασης της οφειλής του ή της ανάθεσης της προς διαχείριση.
Εξαιρούνται μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου 2016 όλες οι απαιτήσεις από καταναλωτικές δανειακές συμβάσεις, δανειακές συμβάσεις με υποθήκη ή προσημείωση υποθήκης πρώτης κατοικίας, δάνεια και πιστώσεις χορηγούμενες σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις όπως αυτές ορίζονται από τη σύσταση 2003/361/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και τα δάνεια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Μέχρι τότε θα εξεταστεί η λειτουργία του εφαρμοστικού πλαισίου και στη συνέχεια θα ακολουθήσει νέα διαπραγμάτευση. Στόχος της Κυβέρνησης είναι να απομειωθούν κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθώς αποτελούν μεγάλο πρόβλημα και για τις τράπεζες. Θα επιδιωχθεί να εντοπιστούν επιμέρους ομάδες, με ανάγκη υψηλότατου δείκτη προστασίας, αλλά και τρόποι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χωρίς επιπτώσεις στο παραγωγικό σύστημα».

ΖΗΤΑ Ο Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΜΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ: Κίνητρα για επέκταση της χρήσης πλαστικού χρήματος

Θα φέρει αύξηση δημοσίων εσόδων και μείωση φοροδιαφυγής

«Η ελληνική οικονομία για να μπορέσει να ξεφύγει από τον βάλτο της ύφεσης χρειάζεται αποφάσεις ριζοσπαστικές και γενναίες, που θα δίνουν λύσεις στις χρόνιες παθογένειες που υπονομεύουν τις πραγματικές παραγωγικές μας δυνατότητες. Η παροχή κινήτρων για την ευρεία επέκταση της χρήσης του πλαστικού χρήματος, μπορεί να δώσει απαντήσεις τόσο στα μειωμένα δημόσια έσοδα όσο και στο φαινόμενο της φοροδιαφυγής. Ελπίζουμε ότι η κυβέρνηση θα ξεπεράσει την παροιμιώδη, πλέον, ανεπάρκεια και αβελτηρία της και θα δράσει άμεσα προς την ορθή κατεύθυνση». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή σχετική ερώτηση που κατέθεσε με άλλους βουλευτές του κόμματος.
Στην ερώτηση -με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο- που απευθύνεται στους υπουργούς Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Οικονομίας, κ. Γεώργιο Σταθάκη αναφέρεται ότι «η Ελλάδα είναι προτελευταία στην Ευρώπη, σε σχέση με τις συναλλαγές που πραγματοποιεί ένας κάτοχος πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, με 7 συναλλαγές σε ετήσια βάση, όταν ο μέσος όρος της ευρωζώνης είναι 76 συναλλαγές σε ετήσια βάση. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με προχειρότητα το ζήτημα της επέκτασης των συναλλαγών με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες, αλλά και με πλήρη άγνοια των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν πολίτες και επιχειρήσεις. Απαιτούνται κίνητρα και για τις δύο πλευρές των συναλλασσόμενων».
Για το λόγο αυτό οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να μάθουν από τους αρμόδιους υπουργούς:
«Με ποιο τρόπο θα συνδεθεί το αφορολόγητο με την χρήση πλαστικού χρήματος και ποια είδη αγορών και συναλλαγών των πολιτών θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σε ποιο ύψος και σε ποιο ποσοστό. Επίσης, αν υιοθετηθούν βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες και περιλαμβάνουν ακόμα και επιστροφή χρημάτων για συναλλαγές που έγιναν με πλαστικό χρήμα μέχρι του ποσού των 1.000 ευρώ και με εισοδηματικά κριτήρια.
Ποια θα είναι τα φορολογικά κίνητρα που θα δοθούν στις επιχειρήσεις για την υιοθέτηση ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Ποιες πρωτοβουλίες θα ληφθούν σε σχέση με την Τράπεζα της Ελλάδος για την προσαρμογή του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στην ευρωπαϊκή οδηγία για την μείωση των προμηθειών στις διατραπεζικές συναλλαγές από το 3% που μπορεί να φτάσει σήμερα σε ποσοστό 0,5%, προκειμένου να διευκολυνθεί η χρήση πλαστικού χρήματος και να μην υπάρχουν υπέρογκες χρεώσεις για πολίτες και επιχειρήσεις.
Τι θα γίνει με όσους επιχειρηματίες και επιχειρήσεις έχουν οφειλές στο Δημόσιο ή είναι στον ‘‘Τειρεσία’’ και αποφεύγουν ή δεν μπορούν να εγκαταστήσουν συσκευές για διατραπεζικές συναλλαγές. Αν θα θεσμοθετηθεί το ακατάσχετο του συγκεκριμένου λογαριασμού στον οποίο θα γίνονται οι διατραπεζικές συναλλαγές με παράλληλη, όμως, υποχρέωση επιχειρηματιών και επιχείρησης να καταβάλλουν μέσα από αυτό το λογαριασμό τις υποχρεώσεις τους σε Εφορία, Ασφαλιστικά Ταμεία, πληρωμές προμηθευτών, μισθοδοσίας, λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
Αν θα θεσμοθετηθεί η υποχρέωση όλων των φορέων του δημοσίου να δέχονται ηλεκτρονικά παράβολα.
Αν υπάρχει σχεδιασμός για την επέκταση των ψηφιακών πληρωμών στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα -είναι χαρακτηριστικό ότι στη Δανία, το ⅓ των πολιτών πραγματοποιεί ψηφιακές συναλλαγές, ακόμα και με εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα.
Αν εξετάζεται η δυνατότητα δωρεάν παροχής των συσκευών POS σε εμπόρους και επιχειρηματίες, με πόρους της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020, κάτι που θα αποτελέσει και ένα επιπλέον κίνητρο για την εγκατάστασή τους».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥ: Στο σκοτάδι οι αμοιβές στελεχών στα ΕΛΠΕ!

Τι έγιναν οι διακηρύξεις ΣΥΡΙΖΑ για τα Golden Boys;

«Αλγεινή εντύπωση προκαλεί ο απαξιωτικός τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την εύλογη ερώτηση βουλευτών για το τι πραγματικά συμβαίνει με τις αμοιβές των στελεχών της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.». Φθάνουν στο σημείο να θεωρούν την απάντησή τους ως χάρη και όχι ως υποχρέωση, καλυπτόμενοι πίσω από νομικές διατάξεις, αγνοώντας παντελώς το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών. Αλήθεια τι έγιναν οι διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα golden boys;».
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση που έλαβε από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο, σε ερώτηση που είχε καταθέσει με συναδέλφους του.
Το σχετικό έγγραφο της «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.», που παραθέτει ως απάντηση ο αρμόδιος υπουργός, αναφέρει χαρακτηριστικά: «…φρονούμε ότι δεν απαιτείται η παροχή απαντήσεων ή εξηγήσεων από την ‘‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.’’ επί ερωτήσεων κοινοβουλευτικού ελέγχου, οι οποίες δεν αφορούν ευθέως θέματα του Ν.2190/1920 περί «Ανωνύμων Εταιρειών» ή και του Ν.3016/2002 περί «Εταιρικής Διακυβέρνησης». Η δε πληροφόρηση που ζητείται στα πλαίσια της προαναφερομένης ερωτήσεως, η οποία αφορά στο μισθολογικό κόστος της Εταιρείας μας, κείται εκτός του ανωτέρω πλαισίου εποπτείας του Ομίλου της ‘‘ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.’’».
Στην απάντηση, το υπουργείο Οικονομικών και τα «Ελληνικά Πετρέλαια» επιβεβαιώνουν στην πραγματικότητα ότι τον Ιούνιο του 2015 είχε αποφασιστεί κατά τη Γενική Συνέλευση του ομίλου των ΕΛ.ΠΕ. να αυξηθούν οι ετήσιες αποδοχές του Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ κατά 110.000 ευρώ ετησίως, δηλαδή από 170.000 ευρώ στα 280.000 ευρώ, από τις οποίες στη συνέχεια, λόγω της γενικής κατακραυγής, ο Πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. αναγκάστηκε να παραιτηθεί.
Ερωτηματικά προκαλεί, επίσης, το γεγονός ότι σύμφωνα με την απάντηση «η Ειδική Επιτροπή Αμοιβών και Σχεδιασμού Διαδοχής του Δ.Σ. επανεξετάζει το ύφος των αμοιβών των μελών νου Δ.Σ. και των στελεχών Διευθυντικού επιπέδου σε σχέση με τις εκάστοτε διαμορφούμενες συνθήκες, τόσο εντός του Ομίλου όσο και γενικότερα στην αγορά, και εισηγείται σχετικές προσαρμογές». Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση πάρθηκε την ώρα που οδεύαμε στο κλείσιμο των τραπεζών!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην απάντηση δεν αναφέρονται τα ακριβή ποσά της αμοιβής του Εκτελεστικού Προέδρου του Δ.Σ., του Διευθύνοντος Συμβούλου καθώς και των Ανώτερων και Ανώτατων Διευθυντικών στελεχών, όπως σαφώς ζητούσε η ερώτηση. Παρατίθενται μόνον ποσοστά διαφοροποίησης με ευρωπαϊκά στάνταρτ. Συγκεκριμένα αναγράφεται ότι «από τη σύγκριση των αμοιβών αντίστοιχων στελεχών στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική Αγορά (CEO/Executives) για το έτος 2015, προκύπτει ότι οι διαφοροποιήσεις σε σχέση με την τιμή διαμέσου είναι για μεν τους Γενικούς Διευθυντές της ΕΛΠΕ -40% για δε τους Ανώτερους Διευθυντές της ΕΛΠΕ -22%», οπότε, σύμφωνα με τους συντάκτες της απάντησης «τα επίπεδα αμοιβών των στελεχών και εργαζομένων στην ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ και τις θυγατρικές της κρίνονται απολύτως εύλογα ώστε να προσελκύουν και να διατηρούν στην υπηρεσία των εν λόγω εταιρειών εξειδικευμένους εργαζομένους, υψηλού επιπέδου».

Add Comment