Λαμπρός εορτασμός των Εισοδείων της Θεοτόκου στην Ελασσόνα

«Δύσκολο και υπεύθυνο το έργο των γονέων στην εποχή μας»
Του Γιάννη Μουκίδη

Εορτασμός Εισοδείων Θεοτόκου Ελασσόνα 2015 (3)

Με μηνύματα για την σωστή αγωγή και ανατροφή που καλούνται οι σημερινοί γονείς να δώσουν στα παιδιά τους αλλά και με θρησκευτική λαμπρότητα και με μεγάλη συμμετοχή πιστών η Ελασσόνα γιόρτασε την Θεομητορική Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, στον φερώνυμο Ιερό Ναό της συνοικίας Αμπελοκήπων(«Βαροσίου»), στην παλαιότερη ενορία της πόλης.
Tο πρωί του περασμένου Σαββάτου, ανήμερα της εορτής, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων και συλλειτούργησαν: ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης π. Ισαάκ Τσαπόγλου, ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μονής Σπαρμού Ολύμπου π. Χριστόφορος Παπανικολάου, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου και οι ιερείς των ενοριών της πόλης και της περιοχής με τον «οικοδεσπότη» εφημέριο του εορτάζοντος ναού π. Ευάγγελο Γκανάτσιο. Τόσο την παραμονή(στον Εσπερινό), όσο και ανήμερα της μεγάλης εορτής είχε δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, από τη μεγάλη προσέλευση των πιστών, που με ευλάβεια προσκύνησαν την ανθοστόλιστη Εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου.
Χαρακτηριστικό το Θείο Κήρυγμα του μητροπολίτη Ελασσώνος: «Τιμούμε το πρόσωπο της Παναγίας, τιμούμε την κάθε μητέρα και γυναίκα που έφερε στον κόσμο παιδιά και τα προσέφερε στο ναό. Οι γονείς της Θεοτόκου απέκτησαν τον θησαυρό τους σε μεγάλη ηλικία. Χαιρόμαστε σήμερα που βλέπουμε στην εκκλησία μικρά παιδιά με τους γονείς τους. Αξιέπαινοι οι γονείς που φέρνουν τα παιδιά τους στην εκκλησία από μικρή ηλικία. Δεν αρκεί αυτό. Οι γονείς έχουν μεγαλύτερη ευθύνη να δώσουν αγωγή και εις προς Χριστόν μόρφωσιν, με νουθεσία και αγωγή Κυρίου. Ευτυχία είναι να βλέπουμε τα παιδιά μας να προκόβουν, να γίνονται σωστοί άνθρωποι, να έχουν εσωτερική ευγένεια, ανθρωπιά, καλοσύνη. Μακαρίζουμε την αιτία και αιτία είναι οι γονείς. Σημαντική η ευθύνη των γονέων στην ανατροφή και αγωγή των παιδιών τους, στις δύσκολες και ταραγμένες εποχές που ζούμε. Η κοινωνία και η πολιτεία είναι οι ίδιοι οι γονείς. Είμαστε συγκλονισμένοι από αυτά που συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Αυτοί οι άνθρωποι που βρήκαν τόσο φθόνο και μίσος για να σκοτώσουν ανθρώπους; Το έργο των γονέων είναι δύσκολο και υπεύθυνο…».
Λίγο μετά τις 10.30 το πρωί, έγινε η καθιερωμένη Λιτάνευση της Ιερής Εικόνας των Εισοδίων(την υποβάσταζαν τιμητικά άνδρες του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ελασσόνας). Η Ιερή Πομπή, αφού πέρασε από τους γύρω από την πλατεία Αμπελοκήπων(«Βαροσίου») δρόμους, επανήλθε στον πανηγυρίζοντα Ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας(με τη διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Τσιαβέ), οι ιεροψάλτες, ο κλήρος, οι αρχές της περιοχής και ο κόσμος.
Αμέσως μετά, όπως τηρείται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, ο κλήρος, οι αρχές και οι πιστοί κατευθύνθηκαν στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, εκεί που δεσπόζει η προτομή του αείμνηστου Νεομάρτυρα αρχιμανδρίτη Νεοφύτου Σάρρου(εκτελέστηκε από τους Γερμανούς, τον Σεπτέμβριο του 1943), όπου και τελέστηκε η καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη του εκτελεσθέντος κληρικού – ήρωα και όλων των θυμάτων της κατοχής.
[wpg_thumb]
Στις εφετινές εκδηλώσεις της Ελασσόνας παραβρέθηκαν: ο βουλευτής κ. Γεώργ. Κατσιαντώνης, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Ευφρ. Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Ανέστ. Σερετίδης, Αστ. Στούπας, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αναστ. Γκατζιούρας, η πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Ασπασία Χατζηβασίλη – Βαλιώτη, ο πρ. βουλευτής κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος, άνδρες του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης Ελασσόνας, μέλη της διοίκησης του Μορφωτικού Συλλόγου Βαροσίου και του Φιλοπτώχου της ενορίας, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, καθώς και εκατοντάδες κάτοικοι του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment