Τα «Χάλκινα της Γουμένισσας» …στην Ελασσόνα!

ΒΡΑΔΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΣΤΟ «ΔΙΑΣ ΠΑΛΛΑΣ»

Του Γιάννη Μουκίδη

Μια ξεχωριστή βραδιά με Μακεδονικούς ήχους και όχι μόνο, θα είναι αυτή της ερχόμενης Παρασκευής 7 Οκτωβρίου, στην Ελασσόνα.
Στην σάλα του «ΔΙΑΣ ΠΑΛΛΑΣ», στις 10 μ.μ., θα εμφανιστούν τα «Χάλκινα της Γουμένισσας, με την ιδιαίτερα γνωστή «μπάντα των Ασαρτζήδων».
Παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Ασαρτζής – κλαρίνο, Γιώργος Ξανθούλης – ακορντεόν, Δημήτρης Ασαρτζής – κρουστά, Θανάσης Βέλκος – κορνέτα, Χρήστος Ασαρτζής – κορνέτα.

Λίγα λόγια για τα χάλκινα της Γουμένισσας:
Η Γουμένισσα έχει τη δική της «γειτονιά» των μουσικών. Διακόσιοι, και πλέον λαϊκοί οργανοπαίκτες συνθέτουν μια ξεχωριστή εικόνα και φτιάχνουν, εδώ και πολλά χρόνια, την δική τους ιστορία. Μια παράδοση που περνάει από γενεά σε γενεά. Τα μουσικά όργανα τους είναι κυρίως πνευστά,  αλλά δεν λείπουν και οι άλλες κατηγορίες. Στο πέρασμα του χρόνου όμως, μια κατηγορία μουσικών οργάνων ξεχώρισε από τα υπόλοιπα, κι έγινε γνωστή στο πανελλήνιο με την ονομασία «χάλκινα» και ειδικότερα «Χάλκινα της Γουμένισσας». Διάφορες συγκυρίες βοήθησαν στην ανάδειξη τους, αλλά το κυριότερο όπλο της αναγνώρισής τους, ήταν το πηγαίο ταλέντο των μουσικών που τα ανάδειξαν. Τα «χάλκινα» έχουν ταξιδέψει στην Αμερική, την Αυστραλία και σχεδόν σε όλες τις γωνιές της Ευρώπης, δίδοντας συναυλίες με μεγάλη επιτυχία, συνοδεύοντας χορευτικά συγκροτήματα σε διεθνή φεστιβάλ, η και παίρνοντας μέρος σε κοινωνικές εκδηλώσεις(γάμοι, πανηγύρια, κ.ά.). Ο τρόπος που παίζονται οι διάφοροι παραδοσιακοί και μη σκοποί είναι ξεχωριστός, ιδιότυπος. Η μελωδία των χάλκινων αγγίζει …την ψυχή του ακροατή, δημιουργώντας μέσα του μια γλυκιά αναστάτωση, ίσως ένα ιδιότυπο κύμα «χαρμολύπης».
Η τιμή εισόδου ορίστηκε στα 10 ευρώ, ενώ για κρατήσεις οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφ. 24930 29515 .

Add Comment