Μπαργιώτας για υπερωρίες γιατρών και διευθυντές υπουργείου Υγείας

μπαργιωτασ

Στις 23/12/2015 εκδόθηκε από το 9ο Τμήμα του ΔΕΕ η απόφαση στην υπόθεση Επιτροπή κατά Ελλάδας (EL- Ιατροί- Ανώτατος εβδομαδιαίος χρόνος εργασίας- Ελάχιστος χρόνος ανάπαυσης, C-180/14). Σύμφωνα με το διατακτικό «Η Ελληνική Δημοκρατία, παραλείποντας να εφαρμόσει εβδομαδιαία διάρκεια εργασίας μη υπερβαίνουσα, κατά μέσο όρο, τις 48 ώρες και παραλείποντας να διασφαλίσει ελάχιστο ημερήσιο χρόνο αναπαύσεως ή ισοδύναμη περίοδο αντισταθμιστικής αναπαύσεως που να διαδέχεται άμεσα τον χρόνο εργασίας τον οποίο η περίοδος αυτή θεωρείται ότι αντισταθμίζει, παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από τα άρθρα 3 και 6 της οδηγίας 2003/88/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 4ης Νοεμβρίου 2003, σχετικά με ορισμένα στοιχεία της οργάνωσης του χρόνου εργασίας». Το Υπουργείο οφείλει να συμμορφωθεί άμεσα με την απόφαση του ΔΕΕ, άλλως η Ελλάδα απειλείται με επιβολή υψηλότατου προστίμου, πέραν της διαπόμπευσης.
Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας κάνει λόγο για «μεταβατική περίοδο έμπρακτης και βιώσιμης εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών» σε μια απάντηση ευχολόγιο. Το Ποτάμι με επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Λάρισας, κ. Κώστα Μπαργιώτα, ρωτά: Θα υπάρξει άμεσα απαρέγκλιτη εφαρμογή της οδηγίας 2003/88; Γιατί στην ανακοίνωση κάνετε λόγο για «εύλογη μεταβατική περίοδο έμπρακτης και βιώσιμης εφαρμογής των ευρωπαϊκών οδηγιών για τον εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας»; Πότε θα ολοκληρωθούν οι προσλήψεις δυνάμει των προκηρύξεων 4Κ/2015 και 5Κ/2015; Θα υπάρξουν νέες προσλήψεις εντός του 2016; Δεσμεύεστε ότι, λόγω έλλειψης κονδυλίων, το Υπουργείο Υγείας δεν θα προκρίνει τη λύση των ατομικών συμβάσεων; Δεδομένης της έλλειψης προσωπικού και της ανορθολογικής και άνισης διαμόρφωσης των προγραμμάτων εφημεριών με βάση οριζόντιες περικοπές, σκοπεύετε να παρέμβετε στον τρόπο διαμόρφωσης των προγραμμάτων εφημέρευσης και, εάν ναι, με τι στόχους και ποια κριτήρια;

«Οι εκκαθαρίσεις στο Υπουργείο Υγείας καλά κρατούν…»

Το θέμα αναδεικνύει με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού και υπεύθυνος του τομέα Υγείας του κόμματος, κ. Κώστας Μπαργιώτας. Σύμφωνα με υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου Υγείας ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Π. Πολάκης, φέρεται να έχει υπογράψει στις 31 Δεκεμβρίου 2015 απόφαση με την οποία «καρατομούνται» όλοι οι Διευθυντές του Υπουργείου. Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για μετακινήσεις πέντε τμηματαρχών και ισάριθμων Προϊσταμένων Διευθύνσεων. Για κριτήρια και αξιολόγηση, ούτε λόγος. Οι κομματικές περγαμηνές αρκούν. Εντύπωση, μάλιστα, προκαλεί το γεγονός ότι η απόφαση δεν έχει αναρτηθεί στη διαύγεια, όπως επιτάσσει ο ν. 3861/2010.
Τη στιγμή που στο Μνημόνιο 3 (ν. 4336/2015, ΦΕΚ Α’ 94/14-08-2015) εμπεριέχεται η ρητή απαίτηση των δανειστών –αυτονόητη σε κάθε ευνομούμενο κράτος- για «αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται μια συστηματική προσπάθεια εγκαθίδρυσης σκληρού κομματικού κράτους στον ευαίσθητο χώρο της υγείας. Φαίνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί απαρέγκλιτα την τακτική των μικροπολιτικών διευθετήσεων και της τακτοποίησης ημετέρων των προκατόχων της. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το σίριαλ του «ξηλώματος» των Διοικητών Νοσοκομείων που προηγήθηκε.

Add Comment