Μάξιμος: Στον αέρα 36 χιλ. αιτήσεις του “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ: Εκτός νυμφώνος 36 χιλ. δικαιούχοι του “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”
Απώλεια ζεστού χρήματος σε καιρούς οικονομικής άπνοιας!

«Η αβελτηρία και η άγνοια της κυβέρνησης της “πρώτης φορά αριστερά” κτύπησαν και το “Εξοικονομώ κατ’ οίκον”, ένα πρόγραμμα το οποίο τα προηγούμενα χρόνια είχε ενισχύσει σημαντικά με κοινοτικά κονδύλια δεκάδες χιλιάδες δικαιούχων. Δυστυχώς, για το 2015 οι εγκρίσεις συμμετοχής έπεσαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα σχεδόν 36 χιλιάδες αιτήσεις να μείνουν στον αέρα, γεγονός που στοίχισε ακριβά με απώλεια “ζεστού χρήματος” σε καιρούς οικονομικής άπνοιας». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σχολιάζοντας την απάντηση του υπουργoύ Οικονομίας κ. Γιώργου Σταθάκη, σε ερώτησή του για το «πάγωμα» του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».
Στην απάντησή του ο αρμόδιος υπουργός παραδέχεται ότι λόγω καθυστερήσεων, για το 2015 εντάχθηκαν στο πρόγραμμα μόλις 527 ενδιαφερόμενοι, ενώ μένουν… εκτός νυμφώνος 35.715 αιτούντες. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «λόγω στενότητας των προθεσμιών ολοκλήρωσης του Προγράμματος, δεν υπάρχουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για να πραγματοποιηθούν νέες υπαγωγές και να προλάβουν τα έργα αυτά να υλοποιηθούν εντός της Προγραμματικής Περιόδου 2007-2013». Και προσθέτει ότι «το ύψος των πόρων που διατίθενται για την χρηματοδότηση του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον, ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 548.200.000 ευρώ. Το εν λόγω ποσό επιμερίζεται αρχικά σε 241.000.000 ευρώ για τη σύσταση του Ταμείου και σε 307.200.000 ευρώ για το πρόγραμμα της άμεσης ενίσχυσης των νοικοκυριών και των ενεργειακών επιθεωρήσεων.
Σύμφωνα με τον Οδηγό Εφαρμογής του Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον η επιλεξιμότητα δαπανών λήγει την 31.12.2015. Ως εκ τούτου και δεδομένης της εξάντλησης των διαθέσιμων πόρων που αφορούν το Πρόγραμμα Άμεσης Ενίσχυσης (μη επιστρεπτέες ενισχύσεις) δεν υπάρχει η δυνατότητα νέων υπαγωγών. […] Τα αιτήματα ένταξης, εκτός προϋπολογισμού, στο Πρόγραμμα Εξοικονόμηση κατ’ οίκον με ημερομηνία 17/11/2015 ανέρχονται περίπου σε 35.715, για τα οποία απαιτούνται 61,32 εκ. ευρώ για να καλυφθούν δάνεια, επιδοτούμενοι τόκοι και έξοδα φακέλου και 297,13 εκ. ευρώ για να καλυφθούν επιχορηγήσεις, κόστος πιστοποιητικών και συμβούλου έργου, υπό του όρους του ισχύοντος Προγράμματος Εξοικονόμηση κατ’ οίκον. Κατά τη διάρκεια του 2015 εντάχθηκαν συνολικά 527 ωφελούμενοι από απελευθέρωση προηγούμενων δεσμευμένων κονδυλίων, η οποία προήλθε είτε από απεντάξεις ωφελουμένων λόγω μη ολοκλήρωσης των έργων είτε από υπαναχωρήσεις ωφελουμένων».
Συνοπτικά τα ποσοτικά στοιχεία σχετικά με την πορεία του έργου έχουν ως εξής:
αιτησεισ
86.703
υπαγωγές
50.041
τελ. εκταμιεύσεις
44.490
αιτησεισ σε εκκρεμοτητα
35.715
Σχετικά με την υλοποίηση του νέου Προγράμματος (2014-20) στην απάντηση του κ. Σταθάκη αναφέρεται ότι «οι σχετικοί πόροι, για την υλοποίηση του νέου Προγράμματος ανέρχονται σε περίπου 248 εκ. ευρώ δημόσιας δαπάνης» ενώ εξετάζονται «τα κριτήρια συμπερίληψης των υπαρχουσών αιτήσεων των νοικοκυριών, για τις οποίες εκκρεμεί η ένταξη τους, στο νέο Πρόγραμμα».
 

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ: Υποστελέχωση του δημοσίου ελέω… επαναπροσλήψεων!

«Σε παραδοχή της υποστελέχωσης των νευραλγικών θέσεων του δημοσίου τομέα προέβη στην ουσία η κυβέρνηση, καθώς από τις 11.000 προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που προβλέπονταν για το 2015 οι 7.500 καλύφθηκαν από τις επαναπροσλήψεις χωρίς τον οποιονδήποτε προγραμματισμό, εξυπηρετώντας το δίχως άλλο συγκεκριμένες μικροκομματικές σκοπιμότητες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». Τα παραπάνω επισημαίνει σε δήλωσή του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας τις απαντήσεις που έλαβε σε ερώτηση που είχε συνυπογράψει με άλλους βουλευτές της παράταξης.
Στις απαντήσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη και του υφυπουργού κ. Ιωάννη Μπαλάφα σημειώνονται τα εξής:
«Όσον αφορά στην ενίσχυση με προσωπικό των Υπουργείων Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, η Επιτροπή της ΠΥΣ 33/206, όπως ισχύει, έχει εγκρίνει κατά το έτος 2015, την κίνηση των διαδικασιών πρόσληψης προσωπικού και την έκδοση αποφάσεων κατανομής ως εξής :
Α. Υπουργείο Υγείας :
Εγκρίσεις
• 2.440 άτομα ως μόνιμο προσωπικό, μεταξύ των οποίων Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό
Καταvoμές
• 42 Ιατροί
• 186 άτομα, κατηγορίας ΔΕ στο Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ),
Β. Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων:
Εγκρίσεις
Έκτακτο προσωπικό
• 20.083 Εκπαιδευτικοί (Αναπληρωτές και Ωρομίσθιοι) για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση
• 801 άτομα, Διδακτικό προσωπικό για ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ
Κατανομές
• 281 άτομα, Διδακτικό προσωπικό για ΑΕΙ, ΤΕΙ και ΑΣΠΑΙΤΕ
II. Ο αριθμός των εγκρίσεων με απόφαση της Επιτροπής της ΠΥΣ 33/2006, όπως ισχύει για πρόσληψη προσωπικού Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου και Συμβάσεων Μίσθωσης έργου, που επιβαρύνει τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανέρχεται σε 14.452 άτομα.
III. Όταν διαπιστώνεται αρμοδίως έλλειψη προσωπικού, υποστελέχωση κλπ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των Υπηρεσιών αυτών σε προσωπικό, είναι εφικτή η στελέχωση αυτών με αποσπάσεις προσωπικού από άλλες Υπηρεσίες ή με μετάταξη προσωπικού κατόπιν Πρόσκλησης -Ανακοίνωσης από το φορέα υποδοχής με τη διαδικασία που προβλέπεται στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (ν. 3528/2007, άρθρα 68 και 71, αντίστοιχα).
Όσον αφορά στις Υπηρεσίες που αναφέρονται στο τρίτο υποερώτημα, σημειώνεται ότι, […] μετατάχθηκαν 142 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί, βάσει των από 25.11.2014 νέων οριστικών πινάκων διάθεσης του Α.Σ.Ε.Π., σε υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (Δ.Ο.Υ. και ΤΕΛΩΝΕΙΑ) του Υπουργείου Οικονομικών, όπως επίσης, […] μετατάχθηκαν 30 πρώην δημοτικοί αστυνομικοί στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.
Το αρμόδιο υπουργείο ιδιαίτερα για το προσωπικό των ΟΤΑ αναφέρει ότι «Για το 2015 […] ο αριθμός των διατιθέμενων εγκρίσεων έχει σχεδόν εξαντληθεί, […] εγκρίθηκαν 826 συμβάσεις ορισμένου χρόνου και 189 συμβάσεις μίσθωσης έργου στους Ο.Τ.Α. της χώρας (εξ αυτών ανακλήθηκαν εν συνεχεία 15 εγκρίσεις), ενώ έχει προωθηθεί η έγκριση άλλων 32 συμβάσεων στους Ο.Τ.Α».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ: Ο ελληνισμός έχει αποθέματα να “γυρίσει την πατρίδα”

«Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα και στις δυσκολότερες καταστάσεις. Ας το επιβεβαιώσουμε και αυτή τη φορά. Ο ελληνισμός έχει αποθέματα για να “γυρίσει την παρτίδα”. Η αλλαγή πορείας, όμως, θα απαιτήσει επιμονή, σοβαρότητα και συλλογική προσπάθεια». Τα παραπάνω τονίζει, μεταξύ άλλων, σε μήνυμά του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή την έλευση του νέου έτους.

Αναλυτικά το μήνυμα του Θεσσαλού πολιτικού έχει ως εξής:
«Το 2015 σημαδεύτηκε από αρνητικές εξελίξεις σε όλους σχεδόν τους τομείς: στην οικονομία, την κοινωνία, την πολιτική, τη διεθνή θέση της χώρας. Η ανεύθυνη δημαγωγία των λαϊκιστών, που κατάφερε να παραπλανήσει πολλούς συμπολίτες μας, γύρισε τους δείχτες του ρολογιού προς τα πίσω. Αντί για ανάπτυξη, βουλιάζουμε πάλι στην ύφεση. Αντί για αύξηση των επενδύσεων, καταγράφεται μαζική φυγή επιχειρήσεων. Αντί για 13η, “ψαλίδι” στις συντάξεις, αντί για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, λιγότερες δόσεις για την πληρωμή του και σπίτια υπό τη δαμόκλειο σπάθη της κατάσχεσης.
Οι… περήφανοι διαπραγματευτές αφού έκλεισαν τις τράπεζες μετά τις ξεπούλησαν για λίγα ψιχία, ενώ τα capital controls συνεχίζουν να μας ταλαιπωρούν. Με το τρίτο και φαρμακερό “Μνημόνιο της Αριστεράς” μια σειρά από σκληρά μέτρα πλήττουν βάναυσα και άδικα τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις.
Ο ιδιωτικός τομέας και η αγροτική παραγωγή έχουν μπει στο στόχαστρο μιας κυβέρνησης που προκρίνει τον κρατισμό και την κομματοκρατία. Η εκπαίδευση παραδίδεται σε κομματικά παραμάγαζα και αφαιρούνται από τα βιβλία μεγάλα γεγονότα της εθνικής μας ιστορίας.
Όλοι γνωρίζουμε ότι και το 2016 θα είναι μια χρονιά δύσκολη. Φέγγει όμως ακόμη ακτίνα αισιοδοξίας. Οι ψευδαισθήσεις των μαθητευόμενων μάγων έχουν πια καταρρεύσει. Η Ελλάδα παραμένει στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο ρεαλισμός και η λογική σκέψη κερδίζουν έδαφος μέσα στην κοινωνία. Οι δυνάμεις της δημιουργίας και της προόδου είναι ακόμη ισχυρές. Η οικονομία μπορεί να κερδίσει το στοίχημα των μεταρρυθμίσεων.
Ο ελληνισμός έχει αποθέματα για να “γυρίσει την παρτίδα”. Η αλλαγή πορείας, όμως, θα απαιτήσει επιμονή, σοβαρότητα και συλλογική προσπάθεια. Το παρελθόν έχει αποδείξει ότι μπορούμε να τα βγάζουμε πέρα και στις δυσκολότερες καταστάσεις. Ας το επιβεβαιώσουμε και αυτή τη φορά».

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ: Απαράδεκτη η κατάργηση υποτροφιών ΙΚΥ σε αριστούχους φοιτητές

Τα χρήματα επαρκούν μόνον για μισθοδοσία υπαλλήλων του!

«Η περικοπή των υποτροφιών στους άριστους φοιτητές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συνιστά μια πράξη απαράδεκτη, που αποδεικνύει ότι οι δηλώσεις για τη αριστεία του προηγούμενου υπουργού Παιδείας της “πρώτης φοράς αριστερά” δεν ήταν ατόπημα της στιγμής. Δυστυχώς, οι σημερινοί κυβερνώντες προτάσσουν άλλες προτεραιότητες με στενά κομματική οπτική». Τα παραπάνω δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας την απάντηση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας κ. Αθανασίας Αναγνωστοπούλου, σχετικά με τις περικοπές των παρεχόμενων προς τους φοιτητές υποτροφιών από το ΙΚΥ.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαρακόπουλος στην ερώτησή του είχε επισημάνει ότι «η μη χορήγηση υποτροφιών σε αριστούχους καταφέρεται εναντίον της ίδιας της αξίας της αριστείας, αφαιρεί το κίνητρο για υψηλότερες επιδόσεις από μαθητές και φοιτητές και οδηγεί σε μια ισοπεδωτική αντίληψη στην εκπαιδευτική διαδικασία».
Στην απάντησή της η αρμόδια υπουργός αναφέρει πως «στον προϋπολογισμό του ΙΚΥ για το έτος 2015 δεν εγράφησαν πιστώσεις για την προκήρυξη Προγραμμάτων Υποτροφιών και βραβείων σε φοιτητές Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι. που διακρίθηκαν στις εξετάσεις Εισαγωγής στα Ιδρύματα της Τριτοβάθμιας Εκπ/σης κατά τα έτη 2013, 2014 και 2015 και για την επίδοση τους στα εξάμηνα σπουδών για τα ακαδημαϊκά έτη 2012-13, 2013-14, 2014-15. Η μη εγγραφή σχετικών πιστώσεων οφείλεται στο ότι το κόστος των ανωτέρω προγραμμάτων υπερβαίνει τα 13.000.000 Ευρώ, ενώ η εγκεκριμένη επιχορήγηση του Ιδρύματος για το έτος 2015 ανέρχεται σε 2.156.446 Ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες μισθοδοσίας και λειτουργικές δαπάνες».
Αντ’ αυτών το υπουργείο, όπως αποκαλύπτει η απάντηση αναμένει κάποια χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και άλλους πόρους, που ακόμη βρίσκεται σε διαδικασία έγκρισης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται «έχουν δρομολογηθεί οι κατάλληλες ενέργειες για την ένταξη και χρηματοδότηση των προγραμμάτων χορήγησης υποτροφιών για μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές στο πλαίσιο του  ΕΣΠΑ,  με αναδρομική ένταξη των προγραμμάτων από το ακαδ. έτος 2007-2008». Ενώ «περαιτέρω, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρωπίνου Δυναμικού Εκπ/ση & Δια Βίου Μάθηση» 2014-2020, το ΙΚΥ κατέθεσε συνολικά 8 προτάσεις για υποτροφίες προπτυχιακών σπουδών, μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών καθώς και άλλες δράσεις, ως προς τις οποίες η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη».
Στην απάντηση περιλαμβάνονται, επίσης, οι υποτροφίες από τα κληροδοτήματα, τα οποία βεβαίως προϋπήρχαν και εξάλλου δεν μπορούν να καλύψουν σε καμία περίπτωση το τεράστιο χάσμα που προκαλεί η παύση των υποτροφιών από το ίδιο το ΙΚΥ.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Πότε θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί για την παράκαμψη Νίκαιας;

Ποιο είναι το πλάτος των αγροτικών παράδρομων;

«Πότε θα εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι από το υπουργείο Περιβάλλοντος ώστε να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο το έργο παρεμβάσεων στο δρόμο Λάρισας-Φαρσάλων, αν έχει προκύψει πρόβλημα στη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου και ποιο είναι το πλάτος των αγροτικών παράδρομων» ζητά να πληροφορηθεί ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με ερώτηση στον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη. Όπως αναφέρει ο Θεσσαλός πολιτικός «στη Νίκαια, έδρα του Δήμου Κιλελέρ, παραμένει εδώ και χρόνια άλυτο το σοβαρό πρόβλημα της διέλευσης οχημάτων μεγάλου όγκου, μέσα από τον οικισμό, καθώς η κεντρική της οδική αρτηρία είναι ταυτόχρονα και ο δρόμος που ενώνει τη Λάρισα με τα Φάρσαλα. Έτσι, η κίνηση των οχημάτων είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ πολλά βαρέα οχήματα για να αποφύγουν τα διόδια διέρχονται από το κέντρο της Νίκαιας, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να βιώνουν καθημερινά τον κίνδυνο πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες από την επιβάρυνση του αστικού περιβάλλοντος με καυσαέρια και εκτεταμένη ηχορύπανση». Μάλιστα, παρατίθεται η πληροφορία ότι «για την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος υπήρξαν διαμαρτυρίες κατοίκων της Νίκαιας, (εφημερίδα «Ελευθερία» στις 04.11.2015), αλλά και των χωριών που βρίσκονται κατά μήκος της επαρχιακής οδού Λάρισας-Φαρσάλων». Καθίσταται λοιπόν προφανές πως «οριστική αντιμετώπιση του ζητήματος θα υπάρξει όταν κατασκευαστεί ο δρόμος Λάρισα-Φάρσαλα με παράκαμψη της Νίκαιας. Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Θανάσης Νασιακόπουλος “έχουν εγκριθεί οι περιβαλλοντικοί όροι από το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Θεσσαλίας και επίκειται οριστικοποίηση των όρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας”».
Ωστόσο, όπως τονίζει ο κ. Χαρακόπουλος «σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου κ. Ευάγγελου Μητρούσια (ΕΡΤ-23.11.2015) για την υλοποίηση του νέου οδικού δικτύου αναζητούνται πόροι ύψους 62 εκατομμυρίων ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της μελέτης που φέρνει στη δημοσιότητα, “οι παρεμβάσεις θα γίνουν συνολικά σε μήκος 32 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 16 θα αφορούν τη νέα χάραξη και τα άλλα 16 χιλιόμετρα παρεμβάσεις στο ήδη υφιστάμενο οδικό δίκτυο. Η νέα χάραξη προβλέπει ο δρόμος να περνά έξω από τη Νίκαια, από τη δεξιά της πλευρά, καθώς πορευόμαστε από Λάρισα προς Φάρσαλα”.
Παράλληλα, όμως, αν και υπάρχει πρόβλεψη για αγροτικούς παράδρομους σημειώνεται ότι “δεν κρίνονται ικανοποιητικοί σε ότι αφορά το πλάτος τους” και είναι επιβεβλημένη “η αναπροσαρμογή της μελέτης, προκειμένου να είναι περισσότερο λειτουργικοί”».

Add Comment