Μπαργιώτας: Ανικανότητα, προχειρότητα, συνέχιση της κοροϊδίας ή όλα αυτά μαζί;

μπαργιωτασ

«Το περιβόητο «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, γραμμένο στο πόδι, με δεκάδες ασάφειες και διευθετήσεις ρουσφετιών, μαζεύτηκε τελικά άρον-άρον, επειδή δεν πήρε την άδεια από τους συνομιλητές της κυβέρνησης. Άλλη μια «σκληρή διαπραγμάτευση» έληξε άδοξα, με τους ΣΥΡΙΖΑΝ.ΕΛ να συνεχίζουν να πουλούν το παραμύθι «εμείς θέλουμε, αλλά δεν μας αφήνουν». Το Ποτάμι δήλωσε από την πρώτη στιγμή ότι σε αυτό το θέατρο δε συμμετέχει, γι’ αυτό και αποχώρησε από τη Βουλή. Η χώρα έχει όντως ανάγκη από μια σειρά τολμηρές μεταρρυθμίσεις, που θα υπερβαίνουν το μνημόνιο. Αυτές όμως δεν μπορούν να γίνουν από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που ζουν σε παράλληλο οπισθοδρομικό σύμπαν».

Αποχώρηση του Ποταμιού από συζήτηση νομοσχεδίου

Μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού, βουλευτής Λάρισας και υπεύθυνος του τομέα υγείας του κόμματος, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Ένα συνονθύλευμα τροπολογιών που περίσσεψε από τις βοσκήσιμες γαίες, ένα ημιτελές νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τροπολογίες και προσθήκες από οκτώ Υπουργεία επιχειρήθηκε σήμερα να περάσουν από τη Βουλή με συνοπτικές διαδικασίες, κατά παράβαση του Κανονισμού, ουσιαστικά χωρίς έκθεση του Λογιστηρίου του Κράτους, αλλά κυρίως –για ακόμη μία φορά- χωρίς ουσιαστικό διάλογο και χωρίς κοινοβουλευτικές, ουσιαστικές διαδικασίες. Έντεκα μήνες τώρα ψηφίζουμε κατ’ επείγοντα και η χώρα κυβερνιέται με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και κάθε φορά που περνάει ένα νομοσχέδιο της σύμβασης με τους εταίρους μας πρέπει να περνάει και ένα επικοινωνιακό νομοσχέδιο με ατελείς συνήθως και μη πραγματοποιήσιμες υποσχέσεις. Αυτή η διαδικασία πρέπει να σταματήσει εδώ. Η κοινοβουλευτική διαδικασία πρέπει να γυρίσει στην ομαλότητα και οι συζητήσεις πρέπει να είναι ουσιαστικές και σύμφωνα με τον Κανονισμό, αλλά και την ουσία των πραγμάτων. Αποχωρήσαμε από τη διαδικασία της Επιτροπής ακριβώς γιατί επιχειρήθηκε ουσιαστικά να συμπιεστεί σε μη πραγματικό χρόνο μια συζήτηση εκατοντάδων τροπολογιών που και ουσία έχουν και αυθαίρετες είναι –πολλές φορές- και ατελείς».

«Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση: ώρα μηδέν»

Το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου (2013) προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι έως τις 31/12/2015 (δηλαδή σε είκοσι ημέρες) θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Σήμερα παραμένουν ανοιχτά τρία ψυχιατρεία: ΨΝΑ «Δαφνί», Δρομοκαΐτειο, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, παρόλο που θα έπρεπε να είχαν κλείσει έως τις 30 Ιουνίου 2015. Το θέμα αναδεικνύει με ερώτηση & Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας.
Όπως αναφέρει, για να επιτευχθεί το κλείσιμο των ψυχιατρείων και να ολοκληρωθεί η απο-ασυλοποίηση, θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ψυχιατρικών μονάδων εντός των γενικών νοσοκομείων, κάτι που δεν έχει προχωρήσει. Στις 04/06/2015 σε απάντηση επίκαιρης ερώτησης ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κ. Ξανθός, έκανε λόγο για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου. Ωστόσο, έκτοτε τίποτα δεν έγινε. Την ίδια στιγμή, η κατάσταση στα τρία εναπομείναντα ψυχιατρικά νοσοκομεία είναι απελπιστική. Ο χρόνος εκπνέει και ο κίνδυνος να μη λάβει η Ελλάδα ξανά χρηματοδότηση για την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, επειδή δεν τηρεί τα συμπεφωνημένα, είναι ορατός.
Το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό: σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία κλεισίματος των τριών ψυχιατρείων; Θα έχει ολοκληρωθεί έως 31/12/2015; Υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση του Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Andor-Λυκουρέντζου; Εάν ναι, ποια ήταν η πρόταση του Υπουργείου Υγείας; Υπάρχει νέα συμφωνία; Ποια είναι η σύνθεση της επιτροπής που συστάθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Υγείας, για να καθορίσει την πολιτική στην Ψυχική Υγεία εφεξής; Πόσες μονάδες και ποιες έχουν υλοποιηθεί, προκειμένου να υπάρξει μια συγκροτημένη στρατηγική αποασυλοποίησης; Πόσες και ποιες απομένουν; Ποιος είναι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για τη δημιουργία των νέων δομών και το μετασχηματισμό των υφιστάμενων; Πόσοι είναι οι χρόνιοι ασθενείς των οποίων εκκρεμεί η μετακίνηση σε δομές αποασυλοποίησης; Πως θα αντιμετωπιστεί η υποστελέχωση των μονάδων στις οποίες θα μετακινηθούν οι χρόνιοι ασθενείς; Έχει εκπονηθεί συγκεκριμένο σχέδιο κατανομής υπηρεσιών ανά τομέα ψυχικής υγείας, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες του πληθυσμού ανά την επικράτεια; Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία σύστασης των τομεακών επιτροπών; Επίσης, ζητά το πόρισμα της προσφάτως συσταθείσας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας που θα καθορίσει την πολιτική στην Ψυχική Υγεία εφεξής.

Add Comment