Η Ελασσόνα γιορτάζει την 99η Επέτειο Απελευθέρωσης

Ο Δήμος Ελασσόνας ενιαία φέτος, σαν νεοσύστατος Καλλικρατικός Δήμος, γιορτάζει την 99η Επέτειο Απελευθέρωσης της πόλης και της επαρχίας Ελασσόνας από τον τουρκικό ζυγό.

Η 6η Οκτωβρίου είναι μια  μεγάλη μέρα της ιστορίας της Χώρας μας, μια επέτειος λαμπρή, που ζωντανεύει τις ιστορικές στιγμές εκείνων των ημερών, τότε που ο Ελληνικός στρατός  μετέφερε το μήνυμα της ελευθερίας στην υποδουλωμένη Ελλάδα.
Η 6η του Οκτώβρη του 1912 ήταν η αρχή νικηφόρων πολεμικών αγώνων για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον τουρκικό ζυγό.
Την 5η Οκτωβρίου 1912, η Ελλάδα, η Σερβία και η Βουλγαρία, μετά το Μαυροβούνιο, που είχε προηγηθεί από την 20η Σεπτεμβρίου 1912, κήρυξαν κι αυτές τον πόλεμο κατά της Τουρκίας. Έτσι άρχισε ο Α’ Βαλκανικός Πόλεμος.

Η  Μάχη του  Σαρανταπόρου υπήρξε η πρώτη αποφασιστική και κρίσιμη μάχη του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου. Η νικηφόρα έκβασή της άνοιξε το δρόμο του Ελληνικού Στρατού προς τη Δυτική και Κεντρική Μακεδονία,  ανύψωσε το ηθικό του Ελληνικού Στρατού και αποτέλεσε το έναυσμα για την απελευθέρωση στη συνέχεια της υπόλοιπης Ελλάδας ανοίγοντας το δρόμο για το διπλασιασμό των συνόρων.

Ο Δήμος Ελασσόνας καλεί τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εορταστικές εκδηλώσεις σύμφωνα με το πρόγραμμα που επισυνάπτεται και να δώσουν με την παρουσία τους ξεχωριστή αίγλη στην 99η Επέτειο  της Απελευθέρωσης.

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ελασσόνας και ο Δήμος Ελασσόνας στα πλαίσια του εορταστικών εκδηλώσεων «Ελευθέρια 2011»,  για την 99η επέτειο  από την απελευθέρωση της πόλης της Ελασσόνας από τον Τούρκικο ζυγό, διοργανώνει εκδήλωση  με τη συμμετοχή χορευτικών συγκροτημάτων της περιοχής της Ελασσόνας.
Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου στις      6:00 μμ  στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας και θα συμμετέχουν τα χορευτικά συγκροτήματα της Ένωσης Ποντίων Επαρχίας Ελασσόνας, του Εξωραϊστικού Συλλόγου Λιβαδίου, της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων,  του Συλλόγου Γυναικών Τσαριτσάνης και τα χορευτικά τμήματα του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment