Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις από τη Λαογραφική Ελασσόνας

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, πιστή στο Χριστουγεννιάτικο ραντεβού της με τα παιδιά, ετοιμάζει 2 εκδηλώσεις αφιερωμένες σ’ αυτά. Συγκεκριμένα:

ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 το απόγευμα πραγματοποιείται η Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης και Αλληλεγγύης στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Β. Φαρμάκη».

Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης και Αλληλεγγύης
ΚΥΡΙΑΚΗ 13 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
ΑΙΘΟΥΣΑ ΘΕΑΤΡΟΥ «ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΦΑΡΜΑΚΗ»
ΩΡΑ: 7.00 μ.μ.
«… στου Ολύμπου την αυλή, Θάματα και Καρκαντσέλια»
Παραδοσιακή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με κάλαντα από όλη την Ελλάδα
Αφήγηση Παραμυθιών, ευχές και παινέματα
& «Ο Άγιος Βασίλης σε κρίση» μία μικρή Παράσταση
από το Θεατρικό Τμήμα του Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων

Του Χριστού χριστόψωμα
τα φώτα τηγανίτες
τα παραμύθια γέμισαν
το νου και την καρδιά μας
καλικαντζάροι φτάσανε 
να φάνε τα φαγιά μας
μα οι τηγανίτες κύλησαν 
να βρουν την αφεντιά μας.

Η Λαογραφική Αρχαιολογική Εταιρεία Ελασσόνας, πιστή ακόμα μια φορά στην Παράδοση, σας προσκαλεί όλους να τραγουδήσουμε και να χαρούμε παραδοσιακά κάλαντα, ιστορίες, παραδόσεις, ευχές και παινέματα από όλες τις γωνιές της Ελλάδας, την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7.00 μ.μ..
Μαζί μας θα είναι τα μέλη του “Εργαστηρίου Παραδοσιακής & Λαϊκής Μουσικής «Μελωδία»” με πάνω από 20 παραδοσιακά όργανα, όπου μαζί με τα παιδιά των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου μας, θα μας ταξιδέψουν με μουσική και μελωδικές φωνές, σε όλη την Ελλάδα.
Το Εργαστήρι Παραδοσιακής και Λαϊκής Μουσικής Μελωδία δημιουργήθηκε μέσα από την αγάπη και το μεράκι των ιδρυτών για τη μουσική κουλτούρα και λαϊκό πολιτισμό αυτού του τόπου. Η δημιουργία του έχει ως κύριο άξονα τη συστηματική έρευνα και ενασχόληση των μαθητών με τη μουσική παράδοση της Ελλάδας, τα παραδοσιακά όργανα, καθώς και με την μελέτη των πολιτισμικών χαρακτηριστικών αυτής της μουσικής. Η παράδοση και η λαϊκή κουλτούρα είναι από τα πιο βασικά γνωρίσματα που διαθέτει ένας πλούσιος πολιτισμός, όπως η Ελλάδα, και η συστηματική και σωστά δομημένη μελέτη αυτών των γνωρισμάτων είναι αφετηρία για τη ¨μουσική¨ διαδρομή του εργαστηρίου μας. Οι δάσκαλοι οι οποίοι αποτελούν το διδακτικό προσωπικό είναι άτομα με ειδικότητα στην παραδοσιακή μουσική μέσα από τριτοβάθμια ιδρύματα, με παιδαγωγική κατάρτιση και επάρκεια, με συμμετοχές σε σεμινάρια της Ελλάδας και του εξωτερικού, με πολυετή πείρα στην διδασκαλία της μουσικής και ιδιαιτέρως ενεργά στην μουσική και πολιτιστική ζωή του τόπου μας.
Καλικάντζαροι και μικρά ξωτικά ανατρέπουν τις ζωές των ανθρώπων, κάνουν ένα σωρό σκανταλιές, μα κάνουν και καλοσύνες. Εκπλήξεις, ανατροπές, παιχνίδια, ξεγελάσματα κι ένα σωρό γλυκίσματα πλέκονται και ξεπλέκονται μέσα στα παραμύθια μαζί με μουσικές και κάλαντα.

… και ξαφνικά εμφανίζεται ο Άγιος Βασίλης, ο οποίος βρίσκεται σε «κρίση», και τα παιδιά του θεατρικού τμήματος του «Μορφωτικού Συλλόγου Αραδοσιβίων», θα τον βοηθήσουν να φέρει το έργο του σε πέρας.

Η εκδήλωση εκτός από ψυχαγωγική, είναι και μια εκδήλωση ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ προς συνανθρώπους μας (όπως κάνουμε κάθε χρόνο) και αφού τις προηγούμενες χρονιές ενισχύσαμε το Ειδικό Σχολείο Γαλανόβρυσης και το Ορφανοτροφείο Βόλου και το «ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΙΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΝΕΟΠΛΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΣΘΕΝΕΙΑ – Η ΦΛΟΓΑ», φέτος θέλουμε να ενισχύσουμε (όπως μπορεί ο καθένας), το «Κοινωνικό Παντοπωλείο Ελασσόνας».

Ελάτε όλοι την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου και ώρα 7.00 μ.μ. στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασιλείου Φαρμάκη», στην Χριστουγεννιάτικη Γιορτή Αγάπης και Αλληλεγγύης της ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ που είναι υπό την αιγίδα της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας και την υποστήριξη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «ΜΕΝΤΟΡΕΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.».

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2015
Την Παρασκευή 18 Δεκεμβρίου και ώρα 4.00 το απόγευμα, στολίζουμε το «Δέντρο των Ευχών» στην Κεντρική Πλατεία Ελασσόνας. Μια μοναδική πρωτοβουλία που λαμβάνει χώρα τα τελευταία 4 χρόνια και ενθουσιάζει τους μικρούς μας φίλους. Τα παιδιά των εικαστικών τμημάτων της Λαογραφικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Ελασσόνας, ετοίμασαν μοναδικές κατασκευές που θα τις τοποθετήσουν στο «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο των Ευχών» που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία, με μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης.
Στη συνέχεια όλα τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να πάρουν μέρος στο εικαστικό εργαστήριο που θα στηθεί στην κεντρική πλατεία από την υπεύθυνη εικαστικό της Λ.Α.Ε.Ε. και με τη συνεργασία της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού του Δήμου Ελασσόνας.

Add Comment