Ημερίδα για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελασσόνας διοργάνωσε το Κ.Π.Ε.

GAN_6263f [800x600]

Με στόχο την ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ σχολείου και φορέων πολιτιστικής κληρονομιάς, η Ημερίδα “Ανακαλύπτοντας τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της επαρχίας Ελασσόνας” είχε ως βασικό στόχο την ευαισθητοποίηση των εκπαιδευτικών σε θέματα τοπικής ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από τη σύνδεσή τους με τα γνωστικά πεδία του σχολείου και την ενίσχυση της συνεργασίας τους με τους αρμόδιους για την προστασία των αρχαιοτήτων φορείς.
Όσο αφορά στο πρόγραμμα, η Ημερίδα ξεκίνησε με παρουσιάσεις και εισηγήσεις στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Κισσάβου Ελασσόνας. Ο Υπεύθυνος του Κέντρου κ. Γκανάτσιος Ανδρέας στον χαιρετισμό του συνέδεσε τα προγράμματα του Κέντρου με το σκοπό της Ημερίδας, έπειτα η κ. Παπαδοπούλου Μαρία, Σχολ. Συμβ. 6ης Περιφ. Π.Ε. Λάρισας, έδωσε το μεθοδολογικό πλαίσιο προσέγγισης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς βασισμένο στα ΔΕΠΠΣ και τα Α.Π.Σ. Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν από τις κ. Σδρόλια Σταυρουλα Αν. ,Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Λάρισας, και την κ. Άννα Γιαλούρη, προϊσταμένη του τμήματος Βυζαντινών χώρων της Εφορίας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, διαχρονικά οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής σε συνάρτηση με τη δυνατότητα ένταξής τους σε πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές, καθώς επίσης και οι εκπαιδευτικές δράσεις και τα προγράμματα των δύο Εφοριών Αρχαιοτήτων.
Τέλος, οι Υπεύθυνες Σχολικών Δραστ. Π.Ε. και Δ.Ε. Λάρισας κ.Χατζημίχου Κων. και Οικονομάκη Αργ. μίλησαν για τις τρεις φάσεις στην οργάνωση μιας επίσκεψης σε ένα Αρχαιολογικό χώρο: πριν την επίσκεψη, που γίνεται στο σχολείο, την κυρίως επίσκεψη στο χώρο και άλλη μια μετά την επίσκεψη. Τονίστηκε πως ο/η εκπαιδευτικός πρέπει να επισκεφθεί το χώρο και να γνωρίσει τα εκθέματα για να μπορέσει να οργανώσει την επίσκεψη καλύτερα. Στο πλαίσιο αυτό μεταβήκαμε στο Τελωνείο της Ελασσόνας και στα μνημεία του Πυθίου και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Πυθίου Απόλλωνα και στον ναό της Παναγίας, όπου ξεναγηθήκαμε από την κα. Ασημίνα Τσιάκα, αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας.
[wpg_thumb]
Η ημερίδα εντάσσεται στο Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης &Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων με φορέα – ιδρυτή τη Δ/νση Π.Ε. Λάρισας και έχει ως θέμα: «Περιβάλλον, Παράδοση, Εκπαίδευση. Ερευνώντας το παρελθόν του τόπου μου, ενεργοποιούμαι για το μέλλον του» μέσα από το οποίο οι μαθητές θα γνωρίσουν και θα προβάλλουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και μνημεία του τόπου τους. Προωθείται η εξοικείωση των μαθητών με τους χώρους πολιτιστικής, αρχαιολογικής, φυσικής και περιβαλλοντικής κληρονομιάς.
Αξίζει να σημειωθεί η σημαντική βοήθεια στο συγκεκριμένο σεμινάριο τόσο από την τοπική εκκλησία και ιδιαίτερα από το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ελασσόνας κ. Χαρίτωνα, όσο κι από εκλεγμένους και στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης Ελασσόνας, όπως το Δήμαρχο Ελασόνας κ. Ευαγγέλου και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κα. Καρκαβανίδου που ανταποκρίθηκαν άμεσα στη διοργάνωση.

Add Comment