Πρωτοφανής στα δημοτικά χρονικά η αγωγή σε δημοτικό σύμβουλο

ΑΡΘΡΟ ΓΝΩΜΗΣ

δικαστηριο

Πρωτοφανής για τα τοπικά χρονικά είναι η δικαστική αγωγή που κατέθεσε ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.ΕΛ. κατά δημοτικού συμβούλου, για ερώτηση που απηύθυνε στη δημοτική αρχή σχετικά με υπέρογκους τηλεφωνικούς λογαριασμούς της δημοτικής επιχείρησης σε αριθμούς υψηλής χρέωσης ή αλλιώς “ροζ τηλέφωνα”.

Ήδη από την αρχή της θητείας της δημοτικής αρχής η αντιπολίτευση Βαρνά προκαλούσε “πονοκέφαλο” στο Δήμαρχο Ελασσόνας Ν. Ευαγγέλου. Θες η κακή προσωπική σχέση, θες η απειρία στη διαχείριση της αντιπολίτευσης, η αντίδραση Ευαγγέλου στην κριτική Βαρνά έδειχνε τότε μάλλον υπερβολική. Από τις πρώτες κιόλας εβδομάδες η αντιπολίτευση Βαρνά έμοιαζε να μην αναγνωρίζει κανένα χρόνο προσαρμογής στη νέα δημοτική αρχή, εκμεταλλευόμενη ίσως τις δημόσιες δηλώσεις Ευαγγέλου ότι δεν επιθυμεί καμία περίοδο χάριτος.

Βέβαια, οι ερωτήσεις, επερωτήσεις και παρεμβάσεις Βαρνά έθεταν πάντα στο “τραπέζι” ζητήματα λειτουργίας και διαχείρισης του δήμου, που αποτελούσαν χωρίς αμφιβολία ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος και συζήτησης.

Ωστόσο, η δημοτική αρχή Ευαγγέλου έδειχνε να εκλαμβάνει την κριτική ως μέρος μιας “εσωκομματικής” βεντέτας και οι απαντήσεις της είχαν κυρίως τόνο προσωπικής αντιπαράθεσης, στοχοποιώντας τα κίνητρα Βαρνά. Θα μπορούσε κάποιος να σκεφτεί ότι η αντιπολίτευση Βαρνά ήταν μάλλον άστοχη τότε, ειδικά σε μία δημοτική αρχή μόλις μερικών μηνών.

Σήμερα, όμως, ένα χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της δημοτικής αρχής, η κριτική της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τον ίδιο τρόπο. Οι εκλογές έγιναν πριν ενάμιση χρόνο, η δημοτική αρχή έχει πάρει δεκάδες αποφάσεις από το Σεπτέμβρη του 2014 και έχει ευθύνη τόσο για όσα έχει κάνει, αλλά και για όσα δεν έκανε ακόμη. Σε κάθε περίπτωση έχει πλέον υποχρέωση να δίνει απαντήσεις επί της ουσίας…

Απεναντίας, η δημοτική αρχή μοιάζει να υιοθετεί μία νέα επιθετική τακτική. Πολλοί θα πουν ότι η αγωγή Καραγκόγκου εντάσσεται σε αυτή ακριβώς την τακτική. Άλλωστε είναι αφελές να σκεφτεί κανείς ότι η αγωγή του προέδρου της ΔΕΥΑΕΛ δεν έχει την έγκριση Ευαγγέλου, αφού σχεδόν την προανήγγειλε ο ίδιος στο δημοτικό συμβούλιο της περασμένης βδομάδας.

Δυστυχώς για τη διοίκηση Ευαγγέλου, το θέμα των “ροζ τηλεφώνων” σκανδάλισε τη συντηρητική τοπική κοινωνία και αποτέλεσε τη “λυδία λίθο” της ανοχής των συμβούλων και των ψηφοφόρων του. Δεν μοιάζει καθόλου απίθανο να ζητήθηκε από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΕΛ εξαρχής να καταθέσει την παραίτησή του, διαφορετικά να καταθέσει μήνυση ή αγωγή για την “ροζ” υπόθεση.

Άθελά του λοιπόν ο κ. Βαρνάς μπορεί να βοήθησε να παρθεί μία σχεδόν ανώδυνη απόφαση για τις διοικήσεις Ευαγγέλου-Καραγκόγκου. Βρισκόμενος ο ίδιος ο Βαρνάς σε μία μόνιμη σύγκρουση με τη διοίκηση Ευαγγέλου στο δήμο και τη διοίκηση Καραγκόγκου στη ΔΕΥΑΕΛ, δεν ήταν δύσκολο να εκμεταλλευτούν μία τέτοια ευκαιρία όπως ήταν η ερώτηση Βαρνά για τα “ροζ τηλέφωνα”. Έτσι ο Καραγκόγκος θα εξασφάλιζε την παραμονή του στη θέση του προέδρου και η διοίκηση Ευαγγέλου θα έριχνε όλο το βάρος στην “κακή” αντιπολίτευση. Πάλι καλά να πεις που δεν του χρέωσαν και τα τηλέφωνα…

Εν προκειμένω, η αγωγή Καραγκόγκου μάλλον άργησε κάμποσες μέρες και ευχόμαστε να μην αποτελεί μία προσπάθεια φίμωσης της αντιπολίτευσης στα καυτά θέματα της ΔΕΥΑΕΛ. Σύμφωνα και με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ Φ. Καραγκόγκος ισχυρίζεται ότι ο Βασ. Βαρνάς προσέβαλε την τιμή και την υπόληψή του ερωτώντας αν τα “ροζ” τηλέφωνα έγιναν από την προσωπική γραμμή του προέδρου. Τι να πει κανείς… Πολύ εύθικτος ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ, όταν μάλιστα κατέχει δημόσιο αξίωμα και θα έπρεπε να ξέρει ότι δεν υπάρχει ερώτηση που να θίγει την ιδιωτική του ζωή ή την προσωπική του αξιοπρέπεια, όταν αφορά ενημέρωση για ορισμένη πολιτική και οικονομική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τη λογική Καραγκόγκου, δημοτικός σύμβουλος που πιθανόν ρωτήσει αύριο γιατί ο Δήμαρχος πήγε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο σε γάμο φίλου του, θα πρέπει να του κάνει αγωγή ο Ευαγγέλου, γιατί προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή του. Δε θέλει όμως πολύ να νομίζουν κάποιοι ότι θα βρίσκονται στο απυρόβλητο τόσο για την άσκηση διοίκησης όσο και για την προσωπική τους στάση απέναντι σε θέματα της υπηρεσίας.

Η αγωγή Καραγκόγκου, πέρα από το νομικό της μέρος που δεν ενδιαφέρει εδώ, έχει έναν ανησυχητικό αντίκτυπο σε τοπικό επίπεδο. Είναι η κλιμάκωση των τοπικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, αφού για πρώτη φορά στα δημοτικά χρονικά κατατίθεται αγωγή αιρετού σε βάρος δημοτικού συμβούλου. Δεύτερον, αυτό που η κοινή λογική θα υπαγόρευε, δηλαδή να καλέσει ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΕΛ τον δημοτικό σύμβουλο στο γραφείο του και να τον ενημερώσει προσωπικά και με κάθε λεπτομέρεια, δε φαίνεται να εντάσσεται στη λογική της διοίκησης Καραγκόγκου, ούτε φυσικά στην τακτική Ευαγγέλου, που ίσως προτιμούσε μία παραίτηση του προέδρου “για καλό και για κακό”.

Όσον αφορά δε την ουσία της υποθέσεως των “ροζ” τηλεφώνων, θα περίμενε κανείς εκτός από την αγωγή Καραγκόγκου, να παρουσιαστεί και το πόρισμα της έρευνας ανεξάρτητου πραγματογνώμονα για τις κλήσεις, αλλά και μία πειθαρχική έρευνα για τυχόν ευθύνες της υπηρεσίας, αλλά αυτά μάλλον θα αργήσουμε πολύ να τα δούμε…

Προς το παρόν κάνουμε μία αγωγή, αφού υπάρχει ο εύκολος στόχος, και με τον καιρό θα ξεχαστεί και αυτό…

Add Comment