Μάξιμος: Πότε θα πληρωθούν ενιαία ενίσχυση, αγροτικό πετρέλαιο και εκκρεμείς οφειλές σε αγρότες;

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΡΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι αγρότες που βρίσκονται κυριολεκτικά “χαμένοι” μέσα στον κυκεώνα ανακοινώσεων και δημοσιευμάτων που δεν επαληθεύονται είναι εύλογα εξοργισμένοι. Η προσφιλής τακτική της κυβέρνησης να αθετεί τις εξαγγελίες της με σωρεία διαρροών και σεναρίων πρέπει να σταματήσει».
Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο οποίος με ερώτησή του προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου και Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο ζητά να πληροφορηθεί πότε θα καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση, η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου αλλά και εκκρεμότητες που αφορούν οφειλές προς τους αγρότες.
Στην ερώτηση του ο Θεσσαλός πολιτικός σημειώνει τα εξής:
«Από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου που διανύουμε, το τοπίο σχετικά με την καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του 2015 έγκαιρα, παρέμενε θολό. Παρά το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έπρεπε να τηρηθεί προκειμένου να γίνουν όλα όσα έπρεπε για το 2015 με την εφαρμογή της Νέας Κ.Α.Π και παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο καιρός όπου συνήθως πληρωνόταν η ενιαία ενίσχυση παρήλθε.
Πέραν τούτων, οι εξαγγελίες από κυβερνητικά χείλη για την ημερομηνία πληρωμής παραμένουν ασαφείς, όπως ασαφείς και μη εκπληρωμένες ήταν και οι εξαγγελίες για την διεκπεραίωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στις 6 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘‘Ελευθερία’’ της Λάρισας με τίτλο ‘‘Σενάριο για πληρωμή επιδοτήσεων μετά την 1η Δεκεμβρίου’’ στις 5-11-2015, κατά το σχεδιασμό στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επικρατεί το σενάριο για πληρωμή του 90% της ενιαίας ενίσχυσης την πρώτη μέρα του Δεκεμβρίου, σε σχέση με την πληρωμή του 70% της ενιαίας μέχρι την 30η Νοεμβρίου. Ο αρμόδιος υπουργός δηλώνει στην ΕΡΑ ότι έως τις 15 Δεκεμβρίου θα καλυφθούν όλες οι εκκρεμότητες και η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Επίσης, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Αποστολάκης δηλώνει ότι ο σχεδιασμός του Οργανισμού είναι να καταβληθεί το 90% στις αρχές Δεκεμβρίου και η εξόφληση να γίνει το Φεβρουάριο του 2016.
Με βάση τους ισχύοντες κοινοτικούς κανονισμούς, η προκαταβολή, έως και 70%, της ενιαίας ενίσχυσης για το 2015, μπορεί να δοθεί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2015 εφόσον έχουν εκδοθεί τα προσωρινά δικαιώματα αγροτών και κτηνοτρόφων. Για να εκδοθούν όμως τα τελευταία, θα πρέπει να τελειώσει άμεσα το θέμα με τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, το οποίο υποτίθεται ότι θα τελείωνε αρχικά το Μάιο, έπειτα τον Αύγουστο και ‘‘εντός των ημερών’’, σύμφωνα με τις προγραμματικές δηλώσεις στις 6 Οκτωβρίου. Εάν παρέλθει η ημερομηνία της 30ης Νοεμβρίου, δεν υπάρχει προκαταβολή και η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης μπορεί να γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου του επομένου έτους και εφόσον έχουν εκδοθεί τα οριστικά δικαιώματα, γεγονός που προϋποθέτει την ύπαρξη περιόδου ενστάσεων επί των προσωρινών δικαιωμάτων.
Επιπλέον, γεωργοί και κτηνοτρόφοι δεν έχουν πληρωθεί μέχρι σήμερα την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου του 2015, ενώ υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες πληρωμών του 2013 και του 2014 σε μεγάλη μερίδα αυτών».
Κατόπιν τούτων ο κ. Χαρακόπουλος ρωτά τους αρμόδιους υπουργούς:
1.Ισχύει το σενάριο που επικαλείται το δημοσίευμα περί καταβολής του 90% της ενιαίας ενίσχυσης την 1η Δεκεμβρίου; Αν ναι, πως θα γίνει αυτό εφόσον με βάση την κοινοτική νομοθεσία, είναι απαραίτητη η έκδοση οριστικών δικαιωμάτων –επί της ουσίας η έκδοση των προσωρινών, η υποβολή ενστάσεων και η έκδοση των οριστικών– σε 20 ημέρες από σήμερα, τη στιγμή που δεν έχει καν τελειώσει το θέμα με τα διαχειριστικά σχέδια βοσκοτόπων;
2.Υπάρχει πιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών για εκκρεμότητες της περιόδου 2012-2014 (εξισωτική αποζημίωση 2013 και 2014, βιολογική κτηνοτροφία του 2012, 2013 και 2014, βιολογική γεωργία 2013 και 2014) και αν ναι, ποιο είναι αυτό;
3.Πότε θα ολοκληρωθεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες;

Add Comment