Ενημέρωση από την Αντιπεριφέρεια Λάρισας

« Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι εκδηλώσεις της Αντιπεριφέρειας Λάρισας για την οστεοπόρωση σε Λάρισα και Αγιά» 23-9-2011

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν τόσο στην πόλη της Λάρισας όσο και στην Αγιά οι εκδηλώσεις για την οστεοπόρωση που πραγματοποίησε η Αντιπεριφέρεια Λάρισας σε συνεργασία με τον Ελληνικό Σύλλογο Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση και τον Ιατρικό Σύλλογο Λάρισας. και περιελάμβαναν τόσο δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας όσο και ενημερωτικές ομιλίες.
Πλήθος συμπολιτών μας σε Λάρισα και Αγιά έσπευσαν να εξετασθούν αλλά και  να ενημερωθούν πάνω στα νεότερα δεδομένα γύρω από την οστεοπόρωση, την πρόληψη και τη διατροφή.

Η ενημερωτική εκδήλωση στην Λάρισα πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένους επιστήμονες το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2011 στην αίθουσα του αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου, ενώ προηγουμένως είχαν πραγματοποιηθεί δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε πάνω από 220 άτομα.
Η ίδια εκδήλωση έγινε και στην Αγιά για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, όπου κι εκεί προσφέρθηκαν πάνω από 180 μετρήσεις.

Το πάνελ των ομιλητών αποτελούνταν από τον κ. Γιάννη Πάκα, Ρευματολόγο-Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, την κ. Καλλιόπη Βαρδάκα, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο και την κ. Τατιάνα Δρακοπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση.

Οι ομιλητές παρουσίασαν στον κόσμο τις προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η οστεοπόρωση ως χρόνια νόσος και έδωσαν χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους παρευρισκομένους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πάκας εξήγησε αναλυτικά στο κοινό το τι είναι η οστεοπόρωση, ποιους αφορά και έδωσε πληροφορίες για την πρόληψη της νόσου. Ακόμη, μίλησε για τις μεθόδους εξέτασης που ακολουθούνται για να ανιχνευθεί η οστεοπόρωση και για τους τρόπους θεραπείας.

Η κ. Βαρδάκα αναφέρθηκε στη αξία της ισορροπημένης διατροφής αλλά και στις τροφές οι οποίες είναι πλούσιες σε ασβέστιο με πρώτα τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επίσης, επεσήμανε την σημασία της σωστής διατροφής από την παιδική ηλικία, η οποία αποτελεί και την καλύτερη πρόληψη.

Τέλος, η κ. Δρακοπούλου παρουσίασε σημαντικά στοιχεία από την έρευνα που έκανε ο Σύλλογος για την Ελλάδα, το πολύπλευρο έργο του καθώς και την κατάκτηση του πρώτου βραβείου, στο Παγκόσμιο Συνέδριο για τους Συλλόγους Οστεοπόρωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μαϊάμι των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μετά το τέλος της ομιλίας ακολούθησε διάλογος μεταξύ των ομιλητών και των συμμετεχόντων, πράγμα το οποίο έδωσε την ευκαιρία στους τελευταίους να συνομιλήσουν με το επιστημονικό πάνελ και να εκθέσουν  τα ερωτήματά τους. Τέλος, οι επιστήμονες αλλά και η οργανωτική επιτροπή έδωσαν την υπόσχεση να επαναλάβουν ακόμη μεγαλύτερες δράσεις και στο μέλλον.

Οι εκδηλώσεις της Περιφέρειας Θεσσαλίας και του Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση θα συνεχιστούν και τον Νοέμβριο στις περιοχές Ελασσόνα, Τύρναβος και Φάρσαλα.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Ελασσόνα, 4-5 Νοεμβρίου
Τύρναβος, 6 Νοεμβρίου
Φάρσαλα, 11-12 Νοεμβρίου

23-9-2011

Θέμα: «Καθορισμός του χειμερινού  Ωραρίου Λειτουργίας Πρατηρίων Υγρών Καυσίμων»

Καθορίστηκε  με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας κ. Ρένας Καραλαριώτου το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας που θα ισχύει από 1/10/2011 έως 30/04/2012.

Το χειμερινό ωράριο λειτουργίας των πρατηρίων υγρών καυσίμων , λαμβάνοντας υπόψη και τις  ανάγκες εξυπηρέτησης του καταναλωτικού κοινού, έχει ως εξής :
Ημερήσιο ωράριο λειτουργίας: 6 πμ. – 9 μμ
Υποχρεωτική διανυκτέρευση:  9 μ.μ. – 11 μ.μ.  – προαιρετικά έως τις 6 π.μ.

Οι σχετικοί πίνακες θα είναι αναρτημένοι όλο το παραπάνω χρονικό διάστημα στον πίνακα ανακοινώσεων της Περιφέρειας (Δ/νση Ανάπτυξης, Α΄ πτέρυγα, ισόγειο) καθώς και στην Εφημερίδα της Υπηρεσίας (www.thessaly.gov.gr).

(  23-9-2011 )

Θέμα: «   Συνάντηση υπό την αντιπεριφερειάρχη Λάρισας  κ. Ρένα Καραλαριώτου για κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου στη Νίκαια»

Συνάντηση  με αντικείμενο την κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου στη Νίκαια είχε  στο γραφείο της η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου με το δήμαρχο Νίκαιας κ. Ρίζο Κομήτσα, τον αναπληρωτή Διοικητή της Ενιαίας Διοίκησης των Νοσοκομείων Λάρισας κ. Κ. Καραμπάτσα, τον Διευθυντή Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας κ. Χρ. Λυτροκάπη και τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών του Γ.Ν.Λ. κ. Αθαν. Παπακωνσταντίνου.
Ο κ. Κομήτσας ζήτησε από την αντιπεριφερειάρχη να αναλάβει (μέσω της   Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας) τις αρμοδιότητες του Φορέα Υλοποίησης (μελέτη, δημοπράτηση, επίβλεψη)  προκειμένου  η σχετική πρόταση  να περιληφθεί στο ΕΣΠΑ.
Από την πλευρά της η κ. Καραλαριώτου συμφώνησε να αναλάβει η Αντιπεριφέρεια Λάρισας ως φορέας υλοποίησης του έργου και επεσήμανε: «Έργα που αφορούν στον τομέα της υγείας είναι πάντοτε σημαντικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, η αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Λάρισας θα διερευνήσει την ωριμότητα της πράξης και εφόσον πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια, θα εξετασθεί η δυνατότητα ένταξής του στο ΕΣΠΑ. Θα υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στην Περιφέρεια, την 5η ΥΠΕ και τον Δήμο Νίκαιας, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο. Η  πρόσκληση από την Περιφέρεια για την κατασκευή του έργου είναι ανοικτή».

(  23-9-2011 )

Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΡΕΝΑ ΚΑΡΑΛΑΡΙΩΤΟΥ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΕΙ:
Διαβούλευση για την χερσαία περιοχή του Ολύμπου

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της χερσαίας περιοχής του όρους Ολύμπου ως «Εθνικού Πάρκου», το οποίο αναρτήθηκε στο Διαδικτυακό Τόπο Διαβουλεύσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 και θα είναι ανοιχτό για σχόλια στη διεύθυνση http://www.opengov.gr/minenv/?p=2664 μέχρι την 13 Οκτωβρίου 2011.
Για την συντονισμένη και αποτελεσματικότερη παρουσία των φίλων του Ολύμπου, στο διαδικτυακό διάλογο, η Αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου καλεί εκπροσώπους φορέων και απλούς πολίτες να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της διαβούλευσης από την παραπάνω ιστοσελίδα και να καταθέσουν τις προτάσεις τους στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Αντιπεριφέρειας Λάρισας antiper.lar@thessaly.gov.gr , καθώς και η Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας προτίθεται να συμμετέχει στη διαβούλευση με συγκεκριμένες προτάσεις για την ορθολογική διαχείριση του Ολύμπου.
Στόχος του υπό διαβούλευση σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος είναι η προστασία και  η διατήρηση  της φύσης και του τοπίου, μέσω της ορθολογικής διαχείρισης, ως φυσικής κληρονομιάς και πολύτιμου εθνικού φυσικού πόρου τόσο στην περιοχή του ήδη θεσμοθετημένου από το 1938 Εθνικού Δρυμού Ολύμπου όσο και στην ευρύτερη περιοχή, η οποία διακρίνεται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική, αισθητική, επιστημονική, και γεωμορφολογική της αξία και ιδιαίτερα για τη διατήρηση του τοπίου, της άγριας ορνιθοπανίδας, και της χλωρίδας στη χώρα μας.
O Όλυμπος, το μυθικό βουνό, αποτελεί το υψηλότερο και επιβλητικότερο βουνό της χώρας μας και χαρακτηρίζεται από τεράστια οικολογική, αισθητική και ιστορική αξία. Στο μυθικό αυτό βουνό παρατηρείται μεγάλη συγκέντρωση σπάνιων οικοτόπων και ειδών χλωρίδας και πανίδας, καθιστώντας την μια από τις περιοχές με την σημαντικότερη βιολογική ποικιλότητα  στην Ευρώπη.
Η προστατευόμενη περιοχή του Ολύμπου καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του βουνού, συμπεριλαμβανομένων των κύριων κορυφών που κυριαρχούν και χαρακτηρίζονται ως ένας από τους πιο αξιόλογους γεωλογικούς σχηματισμούς της Ελλάδας. Η προς θεσμοθέτηση περιοχή περιλαμβάνει τη Ζώνη Ειδικής Διατήρησης (ΖΕΔ) και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ). Επίσης, ο Όλυμπος είναι μία από τις δύο περιοχές της Χώρας μας ( η δεύτερη είναι το φαράγγι της Σαμαριάς στην Κρήτη) που αναγνωρίζεται ως μέρος του Διεθνούς Δικτύου των Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας της UNESCO (MAB).
Το σύνολο της προστατευόμενης περιοχής, βάσει του Ν. 1650/86 «για την προστασία του περιβάλλοντος» όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με το Ν. 3937/2011 «διατήρηση της βιοποικιλότητας και άλλες διατάξεις» προτείνεται για χαρακτηρισμό ως «ΕΘΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ – ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ  ΟΛΥΜΠΟΥ».

Add Comment