Δραστηριότητα Διώτη – ΣΥΝ

ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ Η ΗΡΩ ΔΙΩΤΗ

«Να συνδράμει τους κοινωνικούς αγώνες η Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Τρέχοντα αλλά και πάγια ζητήματα του διευρυμένου δήμου Κιλελέρ, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν κατά τη διάρκεια συνάντησής τους, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη μαζί με τον γραμματέα και το μέλος της ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ Νίκο Παπαδόπουλο και Βασίλη Μακατό, με το δήμαρχο κ. Ρίζο Κομήτσα, στο δημαρχείο στη Νίκαια, με ιδιαίτερη έμφαση στα αγροτικά θέματα αλλά και διεκδικήσεις του δήμου.
Τη συνάντηση απασχόλησαν τόσο το καθεστώς μειωμένης χρηματοδότησης των ΟΤΑ από την κυβέρνηση, εν αντιθέσει με την αύξηση των αρμοδιοτήτων τους, όπως στην περίπτωση των σχολείων, όπου ο δήμαρχος τόνισε ότι η συντήρηση των μονάδων θα είναι προβληματική, καθώς ελάχιστα χρήματα έχουν εγκριθεί για το δήμο Κιλελέρ, μολονότι έχει στην ευθύνη του πολλά σχολεία. πρόβλημα, όπως επεσήμανε ο δήμαρχος, έχει δημιουργηθεί και με τη μεταφορά των μαθητών, λόγω περιορισμένων πόρων.

Η συζήτηση περιστράφηκε επίσης γύρω από ζητήματα πρωτογενούς παραγωγής, καθώς ο δήμος Κιλελέρ είναι από τους μεγαλύτερους αγροτικούς δήμους του ν. Λάρισας. Ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις ζημιές που υπέστησαν και φέτος οι δημότες-βαμβακοκαλλιεργητές από το πράσινο σκουλήκι, αλλά και στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την καταβολή των δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, λόγω προβλημάτων στην τηλεπισκόπηση, κινδυνεύοντας ακόμη και με την απώλεια μεγάλων χρηματικών ποσών, χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Επίσης, ο δήμαρχος επανέλαβε το αίτημα για δημιουργία Κέντρου Υγείας (ιατρείου) στη Νίκαια, καθώς και για αποκατάσταση της ΠΕΟ Λάρισας-Βόλου καθώς και των παραδρόμων της Εθνικής που περνούν δίπλα από τις περιοχές του δήμου. Τέλος, αναφορά έγινε και στο θέμα της αποκομιδής και διαχείρισης των απορριμμάτων.
Μετά τη συνάντηση, η βουλευτής έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η φετινή ΔΕΘ και οι ανακοινώσεις του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών σήμαναν το τέλος και των τελευταίων ψηγμάτων του κοινωνικού κράτους. Η ομολογία αποτυχίας τους, η ανακοίνωση νέων μέτρων επί δικαίων και αδίκων με τον έκτακτο φόρο στα ακίνητα, η παραδοχή ότι η χώρα δεν έχει άλλη επιλογή από το να βουλιάξει στην ανεργία, εξοργίζουν την κοινωνία, που έχει κάνει ιώβειο υπομονή μέχρι σήμερα, αλλά δεν αντέχει άλλο.
Ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης βρίσκεται έρμαιο των αδιέξοδων πολιτικών που ακολουθεί η κυβέρνηση, οι δήμοι παραπαίουν από την οικονομική και τη διοικητική ασφυξία και οι αιρετοί στην ουσία μετατρέπονται σε διεκπεραιωτές των γραφειοκρατικών λειτουργιών, ενώ οι υπηρεσίες τους υπολειτουργούν –αφού για προσλήψεις, δε γίνεται ούτε λόγος-.
Σήμερα, και υπό αυτές τις συνθήκες, καθίσταται πιο αναγκαίο από ποτέ, η Τ.Α. να αναλάβει ουσιαστικό ρόλο και να συνδράμει στους κοινωνικούς αγώνες, για ένα καλύτερο μέλλον, κυρίως για τους νέους ανθρώπους».

ΕΝΟΨΕΙ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΔΟΕ ΣΤΙΣ 22/9

Συνάντηση Η. Διώτη με εκπαιδευτικούς ΠΕ της Λάρισας

Στην κοινή διαπίστωση ότι η φετινή σχολική χρονιά είναι χειρότερη μετά από αυτή του ’50 αλλά και στην ανάγκη συμπόρευσης των εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας με αυτούς της Δευτεροβάθμιας, τους συλλόγους και τις ενώσεις γονέων, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους αλλά και τους φοιτητές, κατέληξαν ο πρόεδρος και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λάρισας «Κ. Κούμας» και η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, με αφορμή την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους κι ενόψει της 24ωρης απεργιακής κινητοποιήσεις που έχει προγραμματίσει η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος στις 22 Σεπτεμβρίου.
Ο πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Δημήτρης Παπαποστόλου και οι υπόλοιποι συνδικαλιστές κατηγόρησαν το Υπουργείο Παιδείας για «ανευθυνότητα και έλλειψη σχεδιασμού», καθώς όπως ανέφεραν στη Λάρισα έχουν έρθει μόλις 15 τίτλοι βιβλίων –ενώ σε περιοχές όπως τα Φάρσαλα κανένας- και η διανομή τους αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 15/11, ενώ τα κενά φέτος είναι τα περισσότερα από ποτέ. Έθεσαν ακόμη το ζήτημα της μεγάλης καθυστέρησης στην ανακοίνωση των αποσπάσεων και στη μη διενέργεια β’ φάσης τους μέχρι τώρα, με αποτέλεσμα λειτουργικά κενά να καλυφθούν με αναπληρωτές, ενώ υπήρχαν πολλές ακόμη αιτήσεις αποσπάσεων. Ακόμη, έβαλαν ζήτημα για την αργοπορία στη συγκρότηση των σχολικών επιτροπών καθώς και για χρήματα που δόθηκαν τέλη Μαρτίου από το ΥπΠΔΒΜΘ αλλά ακόμη δεν έχουν φτάσει στα σχολεία, ενώ χαρακτηριστικά ανέφεραν ότι με την περσινή μείωση κατά 40% των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, αυτά πλέον αδυνατούν να λειτουργήσουν σωστά. Τέλος, ο κ. Παπαποστόλου αναφέρθηκε και στο ενιαίο μισθολόγιο, εκτιμώντας ότι από την εφαρμογή του θα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση προς τα κάτω των μισθών των εκπαιδευτικών.
«Υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη κοινής δράσης όλων των εμπλεκομένων στον χώρο της εκπαίδευσης, ώστε το ΥπΠΔΒΜΘ και η κυβέρνηση να λάβουν τα μηνύματα» ανέφερε μεταξύ άλλων η βουλευτής, και τόνισε: «Η κυβέρνηση, άλλωστε, επιβεβαίωσε στην πράξη ότι είναι ανίκανη να εξασφαλίσει τις πιο θεμελιώδεις προϋποθέσεις για την ομαλή λειτουργία των σχολείων, που θεωρούνται αυτονόητες για κάθε σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα. Βέβαια, δεν είναι παράπλευρη παράλειψη, αλλά συνειδητή πολιτική απόφαση, την οποία όμως, διεκδικητικοί και κοινοί αγώνες στον χώρο της Παιδείας μπορούν να ανατρέψουν στην πράξη».
Στη συνάντηση παρέστησαν εκ του Δ.Σ. του Κ. Κούμα οι κκ. Γ. Νάστος, Α. Κοντός, Α. Χριστοδούλου, ο αιρετός του ΠΥΣΠΕ Λάρισας κ. Δ. Δραγανιδάκης, καθώς και το μέλος του ΣΥΝ, εκπαιδευτικός ΔΕ κ. Παναγιώτης Ρεμπάπης.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
-Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

20.09.2011

ΘΕΜΑ: Προμήθεια Ηλεκτρονικών Υπολογιστών από γιατρούς του ΙΚΑ

Σύμφωνα με  την υπ’ αρ. Γ 55/858/14-9-2011 εξαιρετικώς επείγουσα εγκύκλιο του ΙΚΑ «περί προμήθειας ηλεκτρονικών υπολογιστών από γιατρούς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ»,  που αφορά μονίμους και αορίστου χρόνου ιατρούς, μέχρι 30 Σεπτεμβρίου μπορούν οι γιατροί αυτοί να αγοράσουν φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή μέχρι 600 ευρώ, με χρήματα που θα πάρουν από το ΙΚΑ. Επιπλέον ο φορητός υπολογιστής μετά την εξόφληση της απόδειξης αγοράς θα περνά στην κυριότητα των γιατρών.
Αυτό συμβαίνει διότι όπως η ίδια η εγκύκλιος λέει, το σύνολο των μονάδων Υγείας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ εντάσσεσαι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση από τον Οκτώβριο του 2011, όπως έχει υπογραφεί στο μνημόνιο.
Επειδή στην εποχή της οικονομικής κρίσης και με πρόσχημα το μνημόνιο περικόπτονται στοιχειώδεις πρόνοιες στον τομέα υγείας
Επειδή σύμφωνα με την κυβερνητική πολιτική, «λεφτά δεν υπάρχουν» για μια σειρά ζωτικούς τομείς, όπως παιδεία, υγεία

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Με το δεδομένο ότι θα ήταν πολύ πιο φτηνό και σύννομο να γίνει διαγωνισμός, για την προμήθεια ΗΥ, για ποιο λόγο προχωρά το ΙΚΑ σε αυτό το μέτρο, που επιβαρύνει πολύ τα οικονομικά του;
2.Για ποιο λόγο θα περνούν στην κυριότητα των γιατρών οι υπολογιστές που έχουν αγοραστεί με χρήματα του ΙΚΑ και των ασφαλισμένων του;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Μιχάλης Κριτσωτάκης

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ 361 ΠΑΠ

Επίσκεψη Η. Διώτη στο Κυψελοχώρι δήμου Τεμπών

Με τους κατοίκους του Κυψελοχωρίου δήμου Τεμπών, σχετικά με το θέμα που έχει προκύψει με την 361 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών του Ελληνικού στρατού και την ανησυχία που έχει καταλάβει την τοπική κοινωνία, από φήμες για καταστροφή πυρομαχικών στο στρατόπεδο, που βρίσκεται πολύ κοντά σε κατοικημένη περιοχή αλλά και σε καλλιέργειες, βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη.
Η βουλευτής συναντήθηκε με την Επιτροπή Κατοίκων Κυψελοχωρίου και μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, με τους οποίους συζήτησαν την έντονη κινητικότητα που παρατηρείται το τελευταίο δεκαπενθήμερο γύρω από και μέσα στην 361 ΠΑΠ, η οποία έχει προκαλέσει την ανησυχία τόσο των κατοίκων και του Τ.Σ. όσο και οικολογικών συλλόγων της περιοχής, προκαλώντας την παρέμβαση της δημοτικής αρχής Τεμπών και της Αντιπεριφέρειας Λάρισας προς το αρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ αναμένεται την Τετάρτη 21/9 να γίνει επίδειξη καταστροφής πυρομαχικών στο στρατόπεδο και έλεγχος από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Αντιπεριφέρειας.
Μετά την επίσκεψή της, η βουλευτής τόνισε: «Δυο είναι τα κυρίαρχα ζητήματα που προκύπτουν κατά τη γνώμη μας: Το πρώτο είναι η αναξιοπιστία του Υπουργείου, που πριν από 2 βδομάδες διαβεβαίωνε δημοσίως ότι δεν θα γίνει καμία καταστροφή πυρομαχικών, ενώ λίγες μέρες μετά ακύρωνε την αυτοψία της αντιπεριφέρειας Λάρισας στο στρατόπεδο, καλώντας την να παραβρεθεί  σε επίδειξη καταστροφής τους. Και το δεύτερο, και ιδιαίτερα σοβαρό, είναι ότι εξακολουθεί μια Πολιτεία, όπως και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, να λαμβάνει αποφάσεις εν κρυπτώ, χωρίς την ενημέρωση των πολιτών και αγνοώντας την τοπική κοινωνία, που αγωνία για την υγεία και το περιβάλλον της περιοχής και αγωνίζεται για αυτά. Από την πλευρά μας θα ζητήσουμε και θεσμικά απαντήσεις, αλλά θα είμαστε  και αλληλέγγυοι με τους κατοίκους που διεκδικούν υγιές και ασφαλές περιβάλλον για να ζουν».

ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΚΑΤΑΤΕΘΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Ερώτηση Διώτη – Δρίτσα για την απενεργοποίηση πυρομαχικών στην 361 ΠΑΠ

Το θέμα της απενεργοποίησης πυρομαχικών στην 361 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών- στρατόπεδο Ζώγα, που βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από την πλατεία του Κυψελοχωρίου Δήμου Τεμπών, φέρνουν με ερώτησή τους προς τη Βουλή οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη (Λάρισας) και Θοδωρής Δρίτσας (Α’ Πειραιώς και Νησιών), ζητώντας συγκεκριμένες διευκρινίσεις σχετικά με την επιχείρηση, αλλά και αντίγραφα εγγράφων που σχετίζονται με αυτή.
Κάνοντας μία αναδρομή στα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων, καθώς και στη στάση που κράτησαν η τοπική κοινωνία, η οικεία Δημοτική Αρχή και η Αντιπεριφέρεια Λάρισας στο θέμα, ανέφεραν ότι τη μέρα που θα γινόταν η επίδειξη από το Στρατό και ο έλεγχος από μικρό κλιμάκιο της Περ/κης Ενότητας Λάρισας, σε συγκεντρωμένους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, ο διοικητής της 1ης Στρατιάς διαβεβαίωσε ότι «δεν πρόκειται για καταστροφή πυρομαχικών και ανατίναξη εκρηκτικών αλλά για “απενεργοποίηση ληγμένων βλημάτων”, με “βιομηχανική, υπερσύγχρονη μέθοδο, που εφαρμόζει τοπική εταιρία που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα”, η οποία επιτυχώς εφήρμοσε την ίδια μέθοδο και στην 694 ΠΑΠ Ελασσόνας. Στο ερώτημα των κατοίκων σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών, ο διοικητής υποστήριξε ότι η ΠΑΠ είναι “λειτουργούσα αποθήκη του Στρατού”, άρα πιθανόν να επαναληφθούν παρόμοιες εργασίες και στο μέλλον».
«Τα λεγόμενα του διοικητή σχετικά με το ρόλο και τη δράση της τοπικής βιομηχανίας στην Ελασσόνα και συνεπακόλουθα στο Κυψελοχώρι, έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν ο τ. Υπουργός Άμυνας, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας για την 694 ΠΑΠ, ότι “δεν υπήρξε ανάθεση έργου στη συγκεκριμένη εταιρία, αλλά παραχώρηση στο Σ.Ξ. για χρήση του μηχανήματος καταστροφής άχρηστων πυρομαχικών, που διαθέτει τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά ISO”» επισημαίνουν οι βουλευτές και αναφέρουν ότι «η τοπική κοινωνία νιώθει να εμπαίζεται, όταν τη μία εβδομάδα το ΥΕΘΑ ισχυρίζεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καταστροφή ή ανακύκλωση πυρομαχικών στο στρατόπεδο 361 ΠΑΠ και την επομένη ο Στρατός, με επιδείξεις, προσπαθεί να καταδείξει τη μη επικινδυνότητα των εργασιών».
Για όλα τα παραπάνω, οι βουλευτές ζήτησαν να ενημερωθούν από τον Υπουργό Π. Μπεγλίτη «βάσει ποιού διαγωνισμού ανάθεσης δόθηκε και σε ποια εταιρία η καταστροφή των πυρομαχικών. Σε περίπτωση που πρόκειται για παραχώρηση στο Σ.Ξ. για χρήση του μηχανήματος καταστροφής άχρηστων πυρομαχικών, βάσει ποιάς σύμβασης έγινε αυτή και πόσο στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο. Βάσει ποιας περιβαλλοντικής μελέτης θα πραγματοποιηθεί η απενεργοποίηση; Με ποια μέθοδο θα πραγματοποιηθεί και για ποιο λόγο δεν ανέλαβε τις σχετικές εργασίας ο Στρατός, ώστε να μειώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τη συνεργασία με την τοπική βιομηχανία; Για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν οι εργασίες καταστροφής πυρομαχικών στην 361 ΠΑΠ; Έχει προϋπάρξει ανά είδος ομαδοποίηση των πυρομαχικών που είναι προς απενεργοποίηση, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων τους και ποιος θα αναλάβει τη διαχείρισή τους; Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η 361 ΠΑΠ ως χώρος απενεργοποίησης των πυρομαχικών; Υπήρχε η δυνατότητα να εκτελεστούν οι εργασίες σε άλλη ΠΑΠ, απομακρυσμένη από κατοικημένη περιοχή; Εάν ναι, γιατί δεν προτάχθηκε αυτή η λύση;». Τέλος, οι βουλευτές ζήτησαν να κατατεθούν στη Βουλή «αντίγραφο της σύμβασης ανάθεσης του έργου –εάν πρόκειται για διαγωνισμό ανάθεσης- ή της σύμβασης παραχώρησης του μηχανήματος με την εταιρία και της περιβαλλοντικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιηθεί η απενεργοποίηση».

Η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή (για ενημέρωσή σας) είναι η ακόλουθη:

ΕΡΩΤΗΣΗ και ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Προς τον Υπουργό
-Εθνικής Άμυνας
22/09/2011

ΘΕΜΑ: Απενεργοποίηση πυρομαχικών στην 361 Προκεχωρημένη Αποθήκη Πυρομαχικών στο Κυψελοχώρι Δήμου Τεμπών

Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι του Κυψελοχωρίου Δήμου Τεμπών, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει έντονη δραστηριότητα του Ελληνικού Στρατού γύρω από αλλά και εντός της 361 Προκεχωρημένης Αποθήκης Πυρομαχικών- στρατόπεδο Ζώγα, που βρίσκεται μόλις 800 μέτρα από την πλατεία του χωριού.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκίνησαν κινήσεις μεγάλων στρατιωτικών οχημάτων αλλά και φορτηγών ΔΧ με πυρομαχικά, συνοδεία αστυνομικής δύναμης, στο στρατόπεδο Ζώγα, κυκλοφόρησε η είδηση ότι πρόκειται εντός των επομένων ημερών να πραγματοποιηθεί εκεί καταστροφή πυρομαχικών, από συγκεκριμένη τοπική εταιρία που δραστηριοποιείται σε θέματα αμυντικής τεχνολογίας. Κι όλα αυτά, εν αγνοία της Δημοτικής Αρχής Τεμπών, του Τοπικού Συμβουλίου Κυψελοχωρίου, της τοπικής κοινωνίας και της Αντιπεριφέρειας Λάρισας.
Ο δήμος και η αντιπεριφέρεια, ακολούθως, ζήτησαν ενημέρωση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, λαμβάνοντας την απάντηση ότι ουδεμία καταστροφή πυρομαχικών πρόκειται να λάβει χώρα και ότι δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας. Η Αντιπεριφέρεια προγραμμάτισε έλεγχο με μικτό κλιμάκιο των Διευθύνσεων Περιβάλλοντος και Δημόσιας Υγείας, όμως ο προγραμματισμένος έλεγχος αναβλήθηκε για 21/09/2011 διότι με έγγραφο που εστάλη από την 1η Στρατιά ζητούνταν η αναβολή της διενέργειας ελέγχου, προκειμένου να γίνει και επίδειξη καταστροφής πυρομαχικών, ώστε να διαπιστωθεί, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, ότι κατά τη συγκεκριμένη  διαδικασία «δε γίνεται έκρηξη, δε γίνεται έκλυση αερίων και κατά συνέπεια δεν επιβαρύνεται το περιβάλλον και δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της πέριξ περιοχής».
Την ημέρα του ελέγχου, όπου παραβρέθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή και δύο ειδικοί πραγματογνώμονες για να παρακολουθήσουν την επίδειξη, οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την 361 ΠΑΠ, όπου υποστήριξαν μεταξύ άλλων, ότι οι εργασίες αφορούν στα πυρομαχικά που επρόκειτο να απενεργοποιηθούν στην 694 ΠΑΠ Ελασσόνας, όμως η καταστροφή διακόπηκε μετά από διαμαρτυρίες της εκεί τοπικής κοινωνίας.
Ο διοικητής της 1ης Στρατιάς ανέλαβε να ενημερώσει τους πολίτες ότι δεν πρόκειται για καταστροφή πυρομαχικών και ανατίναξη εκρηκτικών αλλά για «απενεργοποίηση ληγμένων βλημάτων», με «βιομηχανική, υπερσύγχρονη μέθοδο, που εφαρμόζει τοπική εταιρία που δραστηριοποιείται σε αυτόν τον τομέα», η οποία επιτυχώς εφήρμοσε την ίδια μέθοδο και στην 694 ΠΑΠ Ελασσόνας. Στο ερώτημα των κατοίκων σχετικά με τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών, ο διοικητής υποστήριξε ότι η ΠΑΠ είναι «λειτουργούσα αποθήκη του Στρατού», άρα πιθανόν να επαναληφθούν παρόμοιες εργασίες και στο μέλλον.
Επειδή τα λεγόμενα του διοικητή της 1ης Στρατιάς σχετικά με το ρόλο και τη δράση της τοπικής βιομηχανίας στην Ελασσόνα και συνεπακόλουθα στο Κυψελοχώρι, έρχονται σε αντίθεση με όσα ισχυριζόταν ο τ. Υπουργός Άμυνας, απαντώντας (αρ. πρωτ. Φ.900α/8274/11480-14.01.2011) σε σχετική ερώτησή μας για την 694 ΠΑΠ (αρ. πρωτ. 8315/24.12.2010), ότι «δεν υπήρξε ανάθεση έργου στη συγκεκριμένη εταιρία, αλλά παραχώρηση στο Σ.Ξ. για χρήση του μηχανήματος καταστροφής άχρηστων πυρομαχικών, που διαθέτει τα προβλεπόμενα πιστοποιητικά ISO».
Επειδή η τοπική κοινωνία νιώθει να εμπαίζεται, όταν τη μία εβδομάδα το ΥΕΘΑ ισχυρίζεται ότι «δεν πρόκειται να υπάρξει καμία καταστροφή ή ανακύκλωση πυρομαχικών στο στρατόπεδο 361 ΠΑΠ» (εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας, αρ. φύλλου 31.433, 07.09.2011) και την επομένη ο Στρατός, με επιδείξεις, προσπαθεί να καταδείξει τη μη επικινδυνότητα των εργασιών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Βάσει ποιού διαγωνισμού ανάθεσης δόθηκε και σε ποια εταιρία η καταστροφή των πυρομαχικών;
2.Σε περίπτωση που πρόκειται για παραχώρηση στο Σ.Ξ. για χρήση του μηχανήματος καταστροφής άχρηστων πυρομαχικών, βάσει ποιάς σύμβασης έγινε αυτή και πόσο στοίχισε στο ελληνικό Δημόσιο;
3.Βάσει ποιας περιβαλλοντικής μελέτης θα πραγματοποιηθεί η απενεργοποίηση των πυρομαχικών;
4.Με ποια μέθοδο θα πραγματοποιηθεί η απενεργοποίηση των πυρομαχικών και για ποιο λόγο δεν ανέλαβε τις σχετικές εργασίας ο Στρατός, ώστε να μειώσει τις δαπάνες που προκύπτουν από τη συνεργασία με την τοπική βιομηχανία;
5.Για πόσο χρονικό διάστημα θα διαρκέσουν οι εργασίες καταστροφής πυρομαχικών στην 361 ΠΑΠ-Στρατόπεδο Ζώγα;
6.Έχει προϋπάρξει ανά είδος ομαδοποίηση των πυρομαχικών που είναι προς απενεργοποίηση, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη μέθοδος διαχείρισης των αποβλήτων τους;
7.Ποιος θα αναλάβει την διαχείριση των αποβλήτων που θα προκύψουν από την καταστροφή των πυρομαχικών;
8.Με ποια κριτήρια επιλέχτηκε η 361 ΠΑΠ ως χώρος απενεργοποίησης των πυρομαχικών; Υπήρχε η δυνατότητα να εκτελεστούν οι εργασίες σε άλλη ΠΑΠ, απομακρυσμένη από κατοικημένη περιοχή; Εάν ναι, γιατί δεν προτάχθηκε αυτή η λύση;

Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων

Παρακαλούμε, τέλος, όπως μας καταθέσετε τα ακόλουθα έγγραφα:

i.Αντίγραφο της σύμβασης ανάθεσης του έργου –εάν πρόκειται για διαγωνισμό ανάθεσης- ή της σύμβασης παραχώρησης του μηχανήματος με την εταιρία και
ii.Αντίγραφο της περιβαλλοντικής μελέτης, σύμφωνα με την οποία θα πραγματοποιηθεί η απενεργοποίηση

Οι ερωτώντες και αιτούμενοι βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου
Στοιχεία για την απορροφητικότητα κοινοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Νίκο Χουντή.

Στοιχεία για την απορροφητικότητα του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδα και Ηπείρου, δίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε απάντησή της στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Χουντή.

Πιο συγκεκριμένα, ο Επίτροπος της ΕΕ κ. Χάν, αρμόδιος για θέματα Περιφερειακής Ανάπτυξης, παρουσιάζει στοιχεία που δείχνουν ότι η απορρόφηση στο σύνολο του προγράμματος βρίσκεται στο 34.5%. Όπως σημειώνει στην απάντησή του ο Επίτροπος, το ΠΕΠ Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Ηπείρου, παρουσιάζει έναν ικανοποιητικό βαθμό απορρόφησης συγκρινόμενο «με τα υπόλοιπα ελληνικά προγράμματα» (που μέχρι στιγμής έχουν πολύ κακές επιδόσεις).

Ο Επίτροπος κ.Χάν, στην απάντησή του, τονίζει ότι οι «Οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση οφείλονται κυρίως στην επαχθή διοικητική και νομοθετική διαδικασία (αναθέσεις δημοσίων έργων, απαλλοτριώσεις, εκχωρήσεις αδειών κλπ) και στους περιορισμένους κρατικούς πόρους. Για το λόγο αυτό, οι άξονες που παρουσιάζουν τα περισσότερο προβλήματα είναι εκείνοι που αφορούν τις κρατικές υποδομές. Όπως προβλέπεται στο ελληνικό μνημόνιο συνεργασίας, οι εθνικές αρχές καταβάλλουν προσπάθειες για να απλουστεύσουν τις διαδικασίες και να επισπεύσουν την υλοποίηση των παρεμβάσεων της ΕΕ. Εκ παραλλήλου, η ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού συνδρομής της ΕΕ σε 85% αναμένεται να διευκολύνει τις πληρωμές». Καταλήγοντας στην απάντησή του ο κ. Χάν, σημειώνει ότι «Οι ελληνικές αρχές ζήτησαν από την Επιτροπή να επανεξετάσει τα προγράμματα (συμπεριλαμβανομένου του έργου «Θεσσαλία-Ηπειρωτική Ελλάδα και Ήπειρος») προκειμένου να αυξηθεί το ποσοστό της συνδρομής της ΕΕ σε 85%. Η Επιτροπή εξετάζει προς το παρόν το αίτημα αυτό».

Ο Επίτροπος στην απάντησή του επισυνάπτει πίνακα με την πορεία του ΠΕΠ από τον οποίο προκύπτει ότι στον Άξονα Υποδομές και Υπηρεσίες Προσπελασιμότητας, η Θεσσαλία εμφανίζει απορρόφηση 19.55%, η Στερεά Ελλάδα 38.04% και η Ήπειρος 16.25%, ενώ στον Άξονα Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής, η Θεσσαλία εμφανίζει απορρόφηση 21.48%, η Στερεά Ελλάδα 49.65% και η Ήπειρος 23.28%.

Ακολουθούν ο Πίνακας Προόδου Υλοποίησης του ΠΕΠ Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Ηπείρου και το σχετικό διάγραμμα.

22/09/2011                                        Το Γραφείο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΚΙΝΗΣΗ (17.09.2011)

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Συνάντηση Η. Διώτη με τη Συντεχνία Αρτοποιών ν. Λάρισας

Με τον πρόεδρο κ. Φαίδωνα Ζαμπούρα και μέλη του Δ.Σ. της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας θα συναντηθεί το απόγευμα της Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, με επίκεντρο τα προβλήματα του κλάδου αλλά και με αφορμή την υλοποίηση του 31ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Αρτοποιών που διοργανώνεται στη Λάρισα από 1η έως 3 Οκτωβρίου, από την Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ (20.09.2011)

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΧΝΙΑ ΑΡΤΟΠΟΙΩΝ

Η. Διώτη: “Προστατέψτε το ψωμί ως αγαθό πρώτης ανάγκης”

Με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Μιχάλη Μούσιο, καθώς και τον πρόεδρο  της Συντεχνίας Αρτοποιών ν. Λάρισας κ. Φαίδωνα Ζαμπούρα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συναντήθηκε το βράδυ της Δευτέρας η βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη, ενόψει του 31ου Πανελληνίου Συνεδρίου Αρτοποιών που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα.
Στο πλαίσιο της συνάντησης οι αρτοποιοί εξέπεμψαν σήμα κινδύνου για τη βιοτεχνική αρτοποιία, η οποία όπως και όλες οι υπόλοιπες ΜμΕ βάλλεται από την υψηλή φορολογία, αλλά και τις πιέσεις των μεγάλων αρτοβιομηχανιών, ενώ εθίγησαν ζητήματα όπως το άνοιγμα του επαγγέλματος του αρτοποιού, το bake off καθώς και το θέμα των «θερμών γωνιών».
Οι κκ. Μούσιος και Ζαμπούρας υποστήριξαν ότι είναι φαιδρό να θεωρείται το επάγγελμά τους «κλειστό», ζητώντας την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που θα τους εξαιρεί από το άρθρο 14 του Ν. 3526/2007 και επισημαίνοντας ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση εμμείνει στη θέση της, υπάρχει κίνδυνος το κόστους του ψωμιού, που στην Ελλάδα είναι έως και 40% χαμηλότερο από τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., να εκτοξευθεί από το 0,90 € που είναι σήμερα, στα 5 ή και στα 6 ευρώ. Επίσης, ανέφεραν ότι το κλείσιμο των μικρών βιοτεχνιών αρτοποιίας θα σημάνει την πλήρη κατάρρευση, καθώς μαζί τους θα συμπαρασύρουν πάνω από 150.000 άμεσα και έμμεσα απασχολούμενους, καθώς και μία μεγάλη σειρά επαγγελμάτων και που σχετίζονται με την αρτοτεχνία. Τέλος, προανήγγειλαν τη συνεργασία που έχουν ξεκινήσει με τους εγχώριους αρτοβιομηχάνους για την πιστοποίηση ελληνικών αλεύρων, συζητώντας παράλληλα για το ενδεχόμενο της συμβολαιακής γεωργίας.
«Το ψωμί είναι ίσως το βασικότερο αγαθό πρώτης ανάγκης, ενώ στη σημερινή εποχή της οικονομικής ύφεσης, το διατροφικό θέμα είναι το κρισιμότερο» τόνισε μεταξύ άλλων η βουλευτής, συμφωνώντας με άποψη που διατυπώθηκε ότι τα περισσότερα διατροφικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών συνδέονται με μεγάλες βιομηχανίες τροφίμων. Επεσήμανε επίσης τους κινδύνους που εμπεριέχει για τους παραγωγούς η συμβολαιακή γεωργία και προσέθεσε ότι τόσο αυτή όσο και οι διαδικασίες πιστοποίησης προϊόντων δεν μπορούν ποτέ να είναι 100% αξιόπιστες, εάν δεν υπάρχει ένας ισχυρός δημόσιος φορέας που να θέτει όρια, να ελέγχει και να εποπτεύει τις διαδικασίες. Τέλος, προέτρεψε τους αρτοποιούς να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα και να συγκρατούν το κόστος, κυρίως σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, «ώστε να υπάρχει μία πάγια και ισχυρή συμμαχία με τους καταναλωτές, ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις κυβερνητικές πιέσεις και αυθαιρεσίες».

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό
Εθνικής Άμυνας
21/09/2011
ΘΕΜΑ: Στρατιωτική θητεία και αντιρρησίες συνείδησης

Από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο η Ελλάδα κι άλλες πέντε (Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Κύπρος, Φινλανδία) εξακολουθούν να διατηρούν την υποχρεωτική στράτευση. Και μόνο στην Ελλάδα εξετάζονται σενάρια αύξησης της θητείας, αντί για σχέδια μείωσης και κατάργησής της.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αναγνωρίσει ρητά ότι το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην στρατιωτική θητεία προστατεύεται από το Άρθρο 9 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ελευθερία σκέψης, συνείδησης και θρησκείας). Επίσης το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης στην στρατιωτική θητεία αναγνωρίζεται ρητά στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Άρθρο 10.2).
Η Ελλάδα, όμως εξακολουθεί να αποτυγχάνει να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της. Η Ελλάδα συνεχίζει να διατηρεί το θεσμό υπό στρατιωτική αρχή, να δικάζει τους αντιρρησίες συνείδησης σε στρατοδικεία και μάλιστα επανειλημμένα για την ίδια πράξη, να εξετάζει τους ιδεολογικούς αντιρρησίες συνείδησης από επιτροπή που ουσιαστικά ελέγχει φρονήματα, να έχει εναλλακτική υπηρεσία τιμωρητικού χαρακτήρα για τη συντριπτική πλειονότητα των στρατεύσιμων, και να μην παρέχει επαρκή και έγκαιρη πληροφόρηση για το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και τον τρόπο απόκτησης της ιδιότητας του αντιρρησία συνείδησης.
Η Ελλάδα επίσης, με τις επανειλημμένες διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης, παραβιάζει, εκτός των άλλων, και το Άρθρο 14.7 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, το οποίο ορίζει ότι «κανένας δεν πρέπει να δικάζεται ή να τιμωρείται ξανά για αδίκημα για το οποίο έχει τελεσίδικα καταδικαστεί ή αθωωθεί σύμφωνα με το δίκαιο και τον κώδικα ποινικής δικονομίας κάθε χώρας». Όσον αφορά τη φυλάκιση των αντιρρησιών συνείδησης, η Ομάδα Εργασίας του Ο.Η.Ε. για την Αυθαίρετη Κράτηση έχει κρίνει ότι συνιστά μια μορφή αυθαίρετης κράτησης.
Επειδή στην εποχή της κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία είναι απαράδεκτο να αυξάνονται οι στρατιωτικές δαπάνες και να εξαντλούνται άνθρωποι οικονομικά, κοινωνικά, και προσωπικά μόνο και μόνο για λόγους συνείδησης

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.Με βάση ποια τεκμηριωμένη ανάλυση, αντικειμενικά κριτήρια και υπαρκτές ανάγκες εξετάζεται η πιθανότητα αύξησης της στρατιωτικής θητείας;
2.Πόσες αιτήσεις αντιρρησιών συνείδησης κατατέθηκαν και πόσες απερρίφθησαν τα τελευταία πέντε χρόνια ανά έτος και είδος αιτήματος (θρησκευτικό και ιδεολογικό); Προτίθεστε να καταργήσετε την ειδική επιτροπή του άρθρου 62, του νόμου 3421/2005, η οποία αυθαίρετα απορρίπτει αιτήσεις ιδεολογικών αντιρρησιών συνείδησης;
3.Προτίθεστε να θέσετε τον την εναλλακτική υπηρεσία στην αρμοδιότητα πολιτικής αρχής, και να εξισώσετε την διάρκειά της με την στρατιωτική θητεία ώστε να μην αποτελεί διάκριση και τιμωρία;
4.Οι αντιρρησίες συνείδησης που αρνούνται να υπηρετήσουν την τιμωρητική εναλλακτική υπηρεσία ή που αιτούνται να την υπηρετήσουν αλλά οι αιτήσεις τους απορρίπτονται, τιμωρούνται επανειλημμένα με το υπέρογκο πρόστιμο των 6.000 ευρώ και με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη για ανυποταξία και μάλιστα δικάζονται από στρατοδικεία, παρότι είναι πολίτες. Προτίθεστε να πάρετε μέτρα και ποια ώστε να σταματήσουν οι διώξεις των αντιρρησιών συνείδησης και η οικονομική τους αφαίμαξη;

Οι  ερωτώντες βουλευτές

Ηρώ Διώτη

Θοδωρής Δρίτσας

Add Comment