Μπαργιώτας: Οριακή η λειτουργία των νοσοκομείων της Λάρισας

ΜΠΑΡΓΙΩΤΑΣ

Ερώτηση για την οριακή λειτουργία των δύο μεγάλων νοσοκομείων της Λάρισας λόγω κενής θέσης στη Διοίκηση κατέθεσε ο βουλευτής Λάρισας του Ποταμιού, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Υγείας.
Σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 13 του ν. 2690/1999 το συλλογικό όργανο δεν μπορεί να λειτουργήσει πέραν του τριμήνου, αν κάποια από τα μέλη του εκλείψουν ή αποχωρήσουν για οποιοδήποτε λόγο ή απολέσουν την ιδιότητα βάσει της οποίας ορίστηκαν. Τους τελευταίους μήνες έχει διαμορφωθεί ένα ζοφερό τοπίο μετά την παραίτηση της αναπληρώτριας διοικήτριας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και την παρέλευση τριμήνου από την δημοσίευση της αποδοχής παραίτησής της σε ΦΕΚ. Ειδικότερα, υπάρχουν έτοιμα προς παράδοση έργα, που θα αναβαθμίσουν τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό των δύο νοσοκομείων, τα οποία χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και, για να εγκατασταθούν στα νοσοκομεία, απαιτείται τυπική έγκριση από το διοικητικό συμβούλιο. Επιπλέον, υπάρχουν προβλήματα σε σχέση με τις προμήθειες των δύο νοσοκομείων.
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα προκηρύξει αρχικά σε πανελλήνιο επίπεδο τις κενές θέσεις Διοικητών, Υποδιοικητών και στη συνέχεια θα συμπληρώσει κενά, όπου υπάρχουν. Κατόπιν, θα προχωρήσει σε αξιολόγηση όλων των σημερινών Διοικήσεων των νοσοκομείων. Ακόμα και εάν το Υπουργείο εκκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, αυτές θα διαρκέσουν πολύ και τα νοσοκομεία βρίσκονται ήδη σε οριακή λειτουργία, με την κατάσταση να χειροτερεύει ημέρα με την ημέρα. Στο μεταξύ, τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Λάρισας δεν μπορούν να λειτουργήσουν, εάν δεν υπάρξει άμεσα μια τροπολογία που θα δίνει το δικαίωμα στο κοινό Διοικητικό Συμβούλιο να συνεδριάζει και να αποφασίζει με τα 8 από τα 9 μέλη του και πέραν του τριμήνου. Ο βουλευτής του Ποταμιού είχε κρούσει από το Μάϊο τον κώδωνα του κινδύνου προβλέποντας αδυναμία προμηθειών και εκρηκτικές καταστάσεις στα νοσοκομεία της Θεσσαλίας.
Τα νοσοκομεία έχουν επείγουσες ανάγκες, οι οποίες υπερβαίνουν τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και τους μικροπολιτικούς σχεδιασμούς, για αυτό το Ποτάμι ρωτά τον Υπουργό: Σκοπεύετε να ψηφίσετε άμεσα τροπολογία, σύμφωνα με την οποία ένα συλλογικό όργανο θα μπορεί να λειτουργεί με κενό στη σύνθεσή του και πέραν του τριμήνου σε εξαιρετικά επείγουσες περιπτώσεις (πχ νοσοκομεία); Εάν όχι, πως σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από τις ακέφαλες Διοικήσεις στα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Λάρισας και σε πολλά άλλα ανά την Ελλάδα; Πότε θα ξεκινήσει η αξιολόγηση των υφιστάμενων Διοικήσεων; Από ποιον θα διενεργηθεί; Σκοπεύετε να προβείτε σε κατάργηση του άρθρου 15 του Ν. 4332/2015, δεδομένου ότι η κατάργηση της επιτροπής της παρ. 5 του άρθρου 2 του Ν. 4052/2012 κρίθηκε ως μονομερής ενέργεια; Είναι στο ρυθμιστικό προγραμματισμό του Υπουργείου η άμεση κατάθεση νομοσχεδίου που θα προβλέπει σταθερή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία πρόσληψης ικανών διοικήσεων, ώστε να μη διαιωνίζεται η παλαιοκομματική πρακτική;

Τι θα γίνει με τη στελέχωση των ΜΕΘ

Οριστική λύση στο πρόβλημα των νοσηλευτών των ΜΕΘ ζητά το Ποτάμι με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας, κ. Κώστας Μπαργιώτας, προς τον Υπουργό Υγείας και αναμένεται να συζητηθεί στις 02/11.
Πρόσφατα έληξαν οι συμβάσεις 190 νοσηλευτών και 40 γιατρών του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι οποίοι είχαν διατεθεί στην πλειονότητά τους για τη στελέχωση των ΜΕΘ. Το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε στις 13 Οκτωβρίου ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι έχει διασφαλιστεί πλήρως η λειτουργία των κλινών ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία. Παρά την ανακοίνωση, επί της ουσίας εξακολουθεί να μην δίνεται οριστική λύση στο πρόβλημα. Το Ποτάμι ρωτά πώς θα καλυφθούν βραχυπρόθεσμα τα κενά που προκύπτουν από τη λήξη των συμβάσεων και εάν το Υπουργείο σκοπεύει να προβεί σε άμεση πρόσληψη προσωπικού με μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης σχέση εργασίας μέσω προκήρυξης.

Κίνδυνος για τη λειτουργία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων κατέθεσαν οι Βουλευτές του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς (Αττικής), Γρηγόρης Ψαριανός (Β’ Αθηνών), Ιάσονας Φωτήλας (Αχαΐας) και Κωνσταντίνος Μπαργιώτας (Λάρισας) σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα λειτουργίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) εξαιτίας της έλλειψης κονδυλίων για την ανανέωση των συμβάσεων 177 διοικητικών υπαλλήλων του.
Σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΕΑΠ σε περίπτωση απώλειας του μεγάλου και απαραίτητου αυτού αριθμού διοικητικού προσωπικού, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να καταρρεύσει καθώς θα καταστεί αντικειμενικά αδύνατο να υποστηρίξει το σύνολο των δραστηριοτήτων του. Το ενδεχόμενο αυτό έχει θορυβήσει έντονα τους 30.000 φοιτητές και το εκπαιδευτικό προσωπικό του ΕΑΠ καθώς οι σπουδές και συνολικά η ακαδημαϊκή του λειτουργία βρίσκεται στον αέρα. Η πρωτοφανής αυτή κατάσταση φανερώνει τις μεγάλες ευθύνες της απελθούσας διοίκησης και σαφώς της προηγούμενης ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας οι οποίοι ενώ ήξεραν ή όφειλαν να ξέρουν ότι λήγει το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, δεν έκαναν τίποτα αφήνοντας εργαζομένους και φοιτητές στην τύχη τους.
Το Ποτάμι στηρίζει τον θεσμό του Ανοικτού Πανεπιστημίου και αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο που επιτελεί προσφέροντας υψηλής ποιότητας εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Συγχρόνως μέσα από συνεχείς συναντήσεις με εκπαιδευτικούς, υπαλλήλους και φοιτητές του ΕΑΠ, γνωρίζει καλά τα διαχρονικά και άλυτα προβλήματα που αντιμετωπίζει και έχει διαβουλευθεί προτάσεις για την έμπρακτη αναβάθμισή του. Καλούμε λοιπόν το Υπουργείο να αναζητήσει άμεσα χρηματοδοτικές λύσεις προκειμένου να διασφαλισθεί η παραμονή των διοικητικών υπαλλήλων του ΕΑΠ και να μην διαταραχθεί η λειτουργία και οι σπουδές των φοιτητών του.

Add Comment