Χαρακόπουλος: Στήριξη στην Ελλάδα από Σλοβακία για τα προϊόντα ΠΟΠ

ΣΛΟΒΑΚΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟ:

Συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες σας για ΠΟΠ στη συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ

Maximos_Riga [800x600]

«Η Σλοβακική Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξει την ελληνική θέση για τη μη συμπερίληψη όρων και προϋποθέσεων, όπως είναι η κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων των ΠΟΠ και ΠΓΕ, στο πλαίσιο της συμφωνίας ΤΤΙΡ» αναφέρει σε απαντητική επιστολή του προς το βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο ο πρόεδρος της Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου της Σλοβακίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κ. L’uboš Blaha.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην αν. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης για τις αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγροτική παραγωγή από μια πιθανή κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων στα ΠΟΠ (όπως η φέτα) και ΠΓΕ ως αποτέλεσμα της επικείμενης συμφωνίας ΕΕ και ΗΠΑ. Στο πλαίσιο αυτό έχει αποστείλει επιστολές προς τα αρμόδια όργανα της ΕΕ –ήδη έχουν απαντήσει ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Γιούνκερ, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ αλλά και η αρμόδια επίτροπος Εμπορίου κ. Malstrom, η οποία τον διαβεβαίωσε ότι η Επιτροπή δεν θα δεχθεί αλλαγές στο καθεστώς των γεωγραφικών ενδείξεων εντός ΕΕ. Αποδέκτες ανάλογων επιστολών ήταν και οι πρόεδροι των αρμόδιων επιτροπών όλων των εθνικών κοινοβουλίων των κρατών-μελών της ΕΕ, με σκοπό τον συντονισμό των δράσεων για μεγαλύτερη διαφάνεια στις συνομιλίες ΕΕ-ΗΠΑ και την αποτροπή δυσμενών όρων για την αγροτική παραγωγή.
Στην επιστολή του ο πρόεδρος της σλοβακικής επιτροπής υπογραμμίζει επίσης ότι «κατανοούμε την έντονη ανησυχία σας σχετικά με τις συνέπειες, από την κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών των Προϊόντων με Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) όπως επίσης και των Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), στην οικονομία της Ελλάδας και άλλων χωρών της ΕΕ. Η Επιτροπή του Εθνικού Συμβουλίου της Δημοκρατίας της Σλοβακίας για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις (CEA) παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις συνεχιζόμενες συνομιλίες για την Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική σχέση (TTIP) μεταξύ της ΕΕ και των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι πολύ δραστήρια στο θέμα αυτό».
Για τις πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από τη σλοβακική πλευρά αναφέρει ότι «Η Επιτροπή έχει πρόσφατα υιοθετήσει δύο αποφάσεις:
Στις 6 Μαΐου μια δεσμευτική εντολή τροποποιήθηκε από την CEA για το υπουργείο Οικονομίας ενόψει της συνάντησης του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις Διεθνείς Υποθέσεις (Εμπόριο), που έλαβε χώρα στις 7 Μαΐου 2015. Η τροπολογία αφορούσε τα αναγνωστήρια –η Δημοκρατία της Σλοβακίας υποστήριξε ότι η πρόσβαση στα αναγνωστήρια παρέχεται και στα μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων των Κρατών-Μελών της Ένωσης.
Στις 20 Μαΐου 2015, η CEA τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί η διαφάνεια στις συνομιλίες και να παρέχεται στα μέλη των Εθνικών Κοινοβουλίων των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόσβαση στα υπάρχοντα έγγραφα των συνομιλιών της ΤΤΙΡ με την αποστολή τους είτε ηλεκτρονικά είτε μέσω της δημιουργίας αναγνωστηρίων στις έδρες της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα Κράτη-Μέλη της ΕΕ».
Τέλος, ο κ. Blaha επιβεβαιώνει ότι Σλοβακία «επιμένει στη διατήρηση των υψηλών ευρωπαϊκών προδιαγραφών στους τομείς των κοινωνικών δικαιωμάτων, της προστασίας του περιβάλλοντος, των υπηρεσιών, της υγείας, της ασφάλειας των καταναλωτών, και των καταναλωτικών προϊόντων, κυρίως στα τρόφιμα και στα φαρμακευτικά προϊόντα, καθώς και την προστασία των συμφερόντων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων».

Add Comment