Άλλη μια σύσκεψη… άλλη μια φωτογραφία!

Ευαγγέλου-Αντωνίου-Παπαγγελής [800x600]

Κόσμος πάει και έρχεται… στο δημαρχείο Ελασσόνας! Κόσμος πολύς, κίνηση πολλή! Συσκέψεις, συναντήσεις και πάλι συσκέψεις… αλλά ενημέρωση καμία! Θα πιστεύουν μάλλον εκεί στο Δήμο ότι “μία φωτογραφία ίσον χίλιες λέξεις”, αλλιώς δεν εξηγείται ότι οι φωτογραφίες που στέλνουν με τις ανακοινώσεις λένε περισσότερα και από τις ίδιες τις ανακοινώσεις.

Αναρωτιέμαι πραγματικά αν διαβάζοντας την ανακοίνωση του δήμου κατάλαβε κανείς ποια προβλήματα συζητήθηκαν στη σύσκεψη για την υγεία, γιατί προσωπικά έμεινα με την απορία:

– Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος της υγείας στο Δήμο Ελασσόνας;
– Ποιος είναι αρμόδιος, για να τα επιλύσει;
– Ποιες πιέσεις άσκησε η δημοτική αρχή;

Μπορεί βέβαια όλοι να έχουμε προσωπική εμπειρία από τα προβλήματα που παρουσιάζει το σύνολο του δημόσιου τομέα, από την έλλειψη προσωπικού έως την έλλειψη αναλωσίμων, αλλά για τα προβλήματα που ταλανίζουν έναν ολόκληρο Δήμο πρέπει πάνω από όλα να ενημερωθούν οι πολίτες και οι θεσμικοί παράγοντες (βουλευτές, υπουργοί κ.α.). Δεν είναι είδηση ότι ο Δήμαρχος Ελασσόνας συγκάλεσε σύσκεψη. Δεν είναι είδηση ότι ήρθε ο Διοικητής της ΥΠΕ. Δεν είναι είδηση ότι συμμετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες. Είδηση είναι τα ίδια τα προβλήματα, οι λύσεις που προτείνονται και οι πιέσεις που ασκούνται.

Όμως, ο Δήμαρχος Ελασσόνας κ. Ν. Ευαγγέλου προτίμησε να συγκαλέσει μία σύσκεψη σαν όλες τις άλλες. Βρισκόμαστε, ανταλλάσσουμε απόψεις, καταθέτουμε προτάσεις, προβάλλουμε την κοινωνική μας ευαισθησία και αφού “εκτονωθούμε” επαρκώς, τότε επιστρέφουμε στην καθημερινότητά μας.

Συγκεκριμένα, προσκάλεσε το Διοικητή της Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ν. Αντωνίου, ενώ γνώριζε καλά ότι βρίσκεται (καλώς ή κακώς) λίγο πριν την “έξοδο” (λόγω πολιτικών διαφωνιών με το ΣΥΡΙΖΑ). Προσκάλεσε γιατρούς και νοσηλευτές, για να ακουστούν τα προβλήματα από “πρώτο χέρι” (να εκτονώσουν ίσως και τα νεύρα τους στο Διοικητή!). Προσκάλεσε τους προέδρους των χωριών, για να πουν και κείνοι τον καημό τους, καθώς ο αγροτικός ιατρός δεν εμφανίζεται όσο συχνά τον χρειάζονται οι παππούδες στο χωριό (η ίδια ιστορία από το 2010).

Καλά θα ήταν βέβαια αν τα προβλήματα λύνονταν με μία σύσκεψη ή μία ανταλλαγή επισκέψεων. Τα προβλήματα όμως λύνονται μόνο με πολλή δουλειά, τρέξιμο και χτύπημα της πόρτας. Σε υπουργεία, σε γραμματείες, σε βουλευτές. Με ομάδες πίεσης και κινητοποίηση. Και για να κινητοποιηθούν οι πολίτες, πρέπει να γνωρίζουν το πρόβλημα, και πολύ περισσότερο να υπάρχει μία λογική πρόταση για την επίλυσή του.

Με την ευκαιρία, διαβάσαμε ότι στο ορεινό Λιβάδι προσφέρουν δωρεάν φιλοξενία σε όποιον γιατρό στελεχώσει το περιφερειακό ιατρείο του χωριού. Μία καλή πρόταση, μόνο που δεν έλαβε υπόψιν ότι οι ελλείψεις γιατρών δεν οφείλονται στην ορεινότητα, στην ακριτικότητα ή στα έξοδα διαμονής. Οφείλεται στη διαρροή ιατρών στο εξωτερικό ή στον ιδιωτικό τομέα, για καλύτερες αμοιβές και καλύτερη τύχη.

Αυτά. Ας ελπίσουμε ότι τα επόμενα ενημερωτικά δελτία του δήμου θα είναι λίγο περισσότερο… ενημερωτικά!

Διαβάστε εδώ το δελτίο τύπου του δήμου Ελασσόνας για τη σύσκεψη

Add Comment