Άξιος «πρεσβευτής» η Λαογραφική Ελασσόνας στην Τουρκία!

ΠΡΟΒΑΛΛΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Του Γιάννη Μουκίδη

Με εξαιρετικές εντυπώσεις και με ξεχωριστές νέες εμπειρίες επέστρεψε από την Τουρκία το χορευτικό συγκρότημα της Λαογραφικής – Αρχαιολογικής Εταιρίας Ελασσόνας, που εκπροσώπησε τα Ελληνικά «χρώματα», στο 12ο Διεθνές Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τεχνών, που έγινε πρόσφατα σε προάστιο της Κωνσταντινούπολης, στην πόλη Buyukcekmece της Τουρκίας.
Το συγκεκριμένο Διεθνές Φεστιβάλ, ψηφίστηκε πέρυσι ως το πρώτο φεστιβάλ στον κόσμο από την διεθνή οργάνωση CIOFF και τελεί υπό την αιγίδα της. Φέτος, εκτός από το Ελασσονίτικο χορευτικό συγκρότημα που παρουσίασε χορούς από την Θεσσαλία και την Μακεδονία, συμμετείχαν άλλες 14 χώρες. Ανάμεσα τους: Μεξικό, Αίγυπτος, Κορέα, Ισπανία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ουγγαρία, Σλοβακία, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Ουκρανία, κ.α.


Οι πολυήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της Τουρκίας είχαν ακόμη πολιτιστικές δράσεις, όπως έκθεση παραδοσιακών στολών, μουσικές συναυλίες, χειροτεχνίες και εικαστική έκθεση και πραγματοποιήθηκαν όλες στο πολιτιστικό πάρκο της πόλης, που περιλάμβανε εκτός από το ανοιχτό θέατρο χωρητικότητας 4.000 θεατών, αίθουσες τεχνών και ένα μεγάλο υπαίθριο χώρο, εκεί όπου κάθε βράδυ πάνω από 5.000 επισκέπτες παρακολουθούσαν τις εκδηλώσεις από γιγαντοοθόνες, αφού ήταν αδύνατο να εισέλθουν στο κατάμεστο θέατρο.
Οι συναυλίες(που γινόταν μετά από την παρουσίαση των χορευτικών συγκροτημάτων) πήραν μέρος καταξιωμένοι Τούρκοι καλλιτέχνες, αλλά και ο δικός μας Έλληνας, διάσημος στην Τουρκία από την συνεργασία του με Τούρκο μουσικό, ο Βασίλης Σαλέας, στον οποίο επιφυλάχτηκε θερμή υποδοχή!
Μια άλλη ξεχωριστή πτυχή της Ελασσονίτικης αποστολής ήταν η συμμετοχή έργων της ζωγράφου Θωμαής Κόντου στην εικαστική έκθεση(…ήταν μέρος του φεστιβάλ) με την ενότητα «Πουκάμισα», και για την οποία εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια οι διοργανωτές.
Οι Τούρκοι διοργανωτές είχαν φροντίσει τόσο για το υψηλό επίπεδο διαμονής του χορευτικού συγκροτήματος της Ελασσόνας, όσο και για την επαφή του με σημαντικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης (Αγία Σοφία, Υδραγωγείο κ.ά.), καθώς και για μια ολοήμερη κρουαζιέρα στον μοναδικό Βόσπορο(με  στάση σε ένα ψαροχώρι κοντά στην Μαύρη Θάλασσα.
Το χορευτικό συγκρότημα της Λαογραφικής Εταιρίας Ελασσόνας επισκέφτηκε επίσης το Πατριαρχείο και περπάτησε στην μοναδική πόλη από τη γέφυρα του Γαλατά, τον πύργο του Γαλατά μέχρι την πλατεία Ταξίμ και την μεγάλη κλειστή αγορά.
Η αποστολή της Λ.Α.Ε.Ε. που ενθουσίασε ακόμα και τον ίδιο τον δήμαρχο της πόλης ( …μια ηγετική φυσιογνωμία που όλες τις μέρες του φεστιβάλ ήταν παντού παρών), παρουσίασε σε μια ειδική εκδήλωση τα μοναδικά παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής Ελασσόνας, όπως τυροκομικά προϊόντα  και ειδικά φέτα(προσφορά της βιομηχανίας επεξεργασίας γάλακτος «ΜΠΙΖΙΟΣ»), κρασί και τσίπουρο, μέλι, γλυκά του κουταλιού και άλλες νοστιμιές της Ελλάδος, έψησε δε …σουβλάκια από κρέας της περιοχής Ελασσόνας!
Η διοίκηση του συλλόγου ευχαριστεί την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Ελασσόνας και τον Σύλλογο Γυναικών Τσαριτσάνης, για το υλικό που έδωσαν στο σύλλογο, όπως και για ορισμένα παραδοσιακά κουστούμια των χορευτών, την ΑΕΝΟΛ για την παροχή τουριστικού υλικού του Ολύμπου και της περιοχής, που διανεμήθηκε στους επισήμους και σε όλες τις αποστολές των χωρών που συμμετείχαν.
Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι τα έξοδα της αποστολής ήταν εξ ολοκλήρου των ίδιων των χορευτών, μουσικών, συνοδών.

Add Comment