Η καρδιά του Δήμου Ελασσόνας θα χτυπήσει δυνατά στη Θεσσαλονίκη

Εκπληκτικές Εκδηλώσεις  ανάδειξης και προβολής Δήμου Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη με τίτλο
«ΟΛΥΜΠΟΣ –ΕΛΑΣΣΟΝΑ-ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ 2011»-

HELEXPO-ΔΕΘ, ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ»- ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ –
ΚΥΡΙΑΚΗ -9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ  2011
Υπό την αιγίδα της Περιφέρεια Θεσσαλίας –Π.Ε. Ν. Λάρισας
Ένα θαυμάσιο ονειρικό ταξίδι  Πολιτισμού ,γεύσεων ,χρωμάτων  και ήχων από τις πλαγιές του Θεσσαλικού Ολύμπου

Η καρδιά   του Δήμου Ελασσόνας θα χτυπήσει και πάλι δυνατά στη Θεσσαλονίκη,στο μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της Ελλάδος ,στο «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ», μέσα από σπουδαίες εκδηλώσεις ανάδειξης και προβολής της περιοχής ,αναδεικνύοντας τα δυνατά σημεία της ,που δεν είναι  άλλα από το παγκόσμιο μνημείο της Φύσης ,τον Όλυμπο, την πλούσια ιστορία της και τα μοναδικά προϊόντα της, που έχουν ,πλέον, πιστοποιητικά ποιότητας και διεθνούς αναγνώρισης και κατακτούν νέες αγορές .
Για τον λόγο αυτό το Δίκτυο Συλλόγων Επαρχίας Ελασσόνας και Αποδήμων «Περραιβία»  και ο  Δήμος Ελασσόνας συνεργάζονται στενά και συνδιοργανώνουν ,  για 2η φορά, εκδηλώσεις   Πολιτισμού και Τουριστικής Προβολής του Θεσσαλικού Ολύμπου και  του Δήμου Ελασσόνας στη Θεσσαλονίκη, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ΕΑΣ ,την ΑΕΝΟΛ Α.Ε., την  Ένωση Κτηνοτρόφων, παραγωγών κ.ά.  ,Πανεπιστήμια ,ΤΕΙ, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς φορείς και με την υποστήριξη των συλλόγων αποδήμων Ελασσονιτών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και πολλών άλλων Συλλόγων –Μελών του Δικτύου ¨ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ¨(70 Σύλλογοι-Μέλη) ανά την Ελλάδα  .

Υποστηρικτής της προσπάθειας αυτής  είναι   η Περιφέρεια Θεσσαλίας –Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας (κ. Ρένα Καραλαριώτου)  και η όλη δράση  στοχεύει , στην πρόοδο και την ανάπτυξη όλων των περιοχών που ανήκουν στον «Καλλικρατικό» Δήμο Ελασσόνας .
Σημειώνεται ,ότι υπάρχει ακόμα ο απόηχος των θαυμάσιων εκδηλώσεων που είχαν διοργανωθεί ,στις 8-9 Μαΐου  2009 ,στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ-Αποθ. Γ’ και Δ’), με πρωτοβουλία του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» και την υποστήριξη του Δήμου Ελασσόνας ,όπου υπήρχαν δεκάδες συμμετέχοντες φορείς και Σύλλογοι ,όπως και χιλιάδες επισκέπτες ,που γνώρισαν από κοντά τον πολιτισμό και τα τοπικά προϊόντα ,ενός εκπληκτικού και θαυμάσιου  τόπου ,της επ. Ελασσόνας ,που βρίσκεται στις πλαγιές του μυθικού βουνού ,του Ολύμπου και που μετατρέπεται σταδιακά σε αγαπημένο τόπο προορισμού για τους φίλους της φύσης και των αθλητών βουνού ,που αγαπούν τις δυνατές συγκινήσεις, με την υποστήριξη των εξαιρετικών ορειβατικών και αθλητικών Συλλόγων της περιοχής .

Στην  Εκδήλωση  Πολιτισμού/Τουριστικής Προβολής, που θα  έχει χαρακτήρα προβολής του πολιτιστικού αποθέματος, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής και του Ολύμπου, θα συμμετέχουν ενεργά όλοι οι σύλλογοι της Θεσσαλονίκης (Λιβαδιωτών,Κρανιωτών,Πυθιωτών,Ελασσονιτών,Κοκκινοπλιτών),της επαρχίας Ελασσόνας αλλά και Αποδήμων από όλη την Ελλάδα, επιστήμονες, επιχειρηματίες, και άλλοι φορείς, οι οποίοι θα προβάλλουν κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων τις δράσεις τους.

Οι εκδηλώσεις  θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της HELLEXPO-ΔΕΘ ,στο μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της Ελλάδος «Ι. ΒΕΛΛΙΔΗΣ» -Θεσσαλονίκη ,κατά την Κυριακή 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011  και ο χώρος φιλοξενίας των εκδηλώσεων θα λειτουργεί από τις 10 το πρωί ως τις 11 το βράδυ.

Πλήθος πολιτιστικών, επιστημονικών και τουριστικών δράσεων θα λάβουν χώρα στη διάρκεια των Εκδηλώσεων , οι οποίες  παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους απόδημους της επ. Ελασσόνας  όσο και για τους Θεσσαλονικείς ,αλλά και κάθε επισκέπτη , αφού οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές προς όλους και δείχνουν την εξωστρέφεια και τη δυναμική της περιοχής Ελασσόνας.

Προσκαλούνται όλοι οι ενδιαφερόμενοι (Σύλλογοι,παραγωγοί,φορείς κ.ά)  να συμμετάσχουν   τις Εκδηλώσεις της Θεσσαλονίκης στις 9 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2011   με θέμα  «Όλυμπος – Ελασσόνα – Διαδρομές 2011» παρουσιάζοντας ,με τον καλύτερο τρόπο, έναν θαυμάσιο τόπο.

Υπάρχει   ένα τεράστιο δυναμικό στην περιοχή Ελασσόνας ,που περιμένει πολλά  χρόνια τώρα, την αρωγή ,την στήριξη και την ενίσχυση από την Πολιτεία ,προκειμένου να παραμείνει στις εστίες του και να αναπτύξει επιχειρηματικές δράσεις στις πλαγιές του Ολύμπου ,που να αφορούν βιολογικές καλλιέργειες ,αγροτουρισμό ,αθλήματα βουνού κ.ά.
Προβλεπόμενες Συμμετοχές φορέων στις εκδηλώσεις:
Αιρετή Περιφέρεια Θεσσαλίας Περιφ. Ενότητα Λάρισας, Δήμος Ελασσόνας, ΚΕΔΕ,ΑΕΝΟΛ Α.Ε.,Ιερά Μητρόπολη Ελασσόνας, πολιτιστικοί σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας και των Αποδήμων,που παρουσιάζουν τις δράσεις τους ,Εμπορικός ,Σύλλογος Ελασσόνας, ΕΑΣ Ελασσόνας ,συνεταιρισμοί παραγωγών, Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ελασσόνας,Βιοκαλλιεργητές ,Γυναικείοι Συνεταιρισμοί και Ενώσεις Πολιτών,Ανεξάρτητοι παραγωγοί, Κρατικοί φορείς(Εφορίες Αρχαιοτήτων ,Βυζαντινών και Νεώτερων Μνημείων ) Πανεπιστήμια ,ΤΕΙ, Επιστήμονες, καλλιτέχνες,,ΜΜΕ Ελασσόνας ,Χορευτικά Συγκροτήματα

Επιστημονικές προσεγγίσεις
Μέσα από σημαντικές επιστημονικές ανακοινώσεις, οι διοργανωτές θα παρουσιάσουν
τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής της Αζώρου, του Πυθίου και της Δολίχης,
τη σπάνια ζωγραφική των εκκλησιών της περιοχής,τα ιερά προσκυνήματα της περιοχής
το μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου, τις ορειβατικές του διαδρομές ,τους μύθους του
τις οικοτουριστικές διαδρομές και τις αθλητικές δραστηριότητες βουνού, Ορειβασία,αναρρίχηση ,ποδήλατο βουνού,αεροπτερισμός
τα πανέμορφα χωριά της περιοχής (Λιβάδι, Κρανιά, Καρυά, Κοκκινοπηλός, Πύθιο,Δολίχη,Δομένικο,  Βερδικούσα κ.α.),
την πλούσια λαογραφική παράδοση, τη δράση των Συλλόγων Αποδήμων στη Θεσσαλονίκη,
τα αγνά προϊόντα της επ. Ελασσόνας (τυριά, κρέατα, κρασιά),
το ΠΟΠ «ΑΡΝΑΚΙ-ΚΑΤΣΙΚΑΚΙ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ»
τα μοναδικά στην Ελλάδα πούρα Ποταμιάς «DOMENICO».

Παρουσίαση των τοπικών προϊόντων και γεύσεων

Μια άλλη σημαντική προσέγγιση από πλευράς Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» , είναι η παρουσίαση  όλων των τοπικών προϊόντων της επ. Ελασσόνας  ,τα οποία όχι μόνο είναι με Ονομασία Προέλευσης ,αλλά φημίζονται για την εξαιρετική τους ποιότητα. Η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων ,αυξάνει  η ζήτησή τους σε νέες αγορές και δημιουργεί καλύτερες συνθήκες ζωής  στην περιοχή,αφού αυξάνει την απασχόληση και το εισόδημα των κατοίκων . Για τον λόγο αυτό  θα παρουσιαστεί  με τον καλύτερο τρόπο η  «ΦΕΤΑ ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ»,το ΠΟΠ «Αρνάκι-Κατσικάκι Ελασσόνας» από τον Κτηνοτροφικό Σύλλογο Ελασσόνας,τα εκλεκτά Βιολογικά Κρασιά από τις πλαγιές του Ολύμπου και τα μοναδικά στην Ελλάδα πούρα Ποταμιάς «DOMENICO»  .

Εξαιρετικές οι παράλληλες Εκθέσεις

1. ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ  με θέμα «Η φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της επαρχίας Ελασσόνας»,
2. έκθεση παραδοσιακής φορεσιάς
3.η έκθεση «Ελασσονίτικος Τύπος 1952-2009» σε επιμέλεια του κ. Βασίλη Πλάτανου, εκδότη του περιοδικού «Ελασσονίτικα Γράμματα»,
4.η έκθεση «Μινιατούρες παραδοσιακών κατοικιών»,  της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Γυμνασίου Καλλιθέας Ολύμπου
5. . Εκθέσεις τοπικών προϊόντων  κ.ά.

Παράπλευρες ωφέλειες από τις Εκδηλώσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ωφέλειες που θα προκύψουν από τις Εκδηλώσεις , δεν εξαντλούνται μόνο στο χώρο των εκδηλώσεων.
Πολλές θα είναι  οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις από εκπροσώπους του Δήμου Ελασσόνας, της Περιφέρειας , του Δ.Σ. του Δικτύου «ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ» αλλά και των εκπροσώπων των Συλλόγων της επαρχίας και των Αποδήμων, σε ραδιοφωνικές αλλά και τηλεοπτικές εκπομπές της Θεσσαλονίκης , της Θεσσαλίας και Πανελλαδικά , όπως επίσης και διαδικτυακά σε όλο τον κόσμο, όπου όχι μόνο θα παρουσιαστεί  το πλούσιο πρόγραμμα των εκδηλώσεων αλλά και η μεγάλη δυναμική της επαρχίας, σε ότι αφορά την ιστορία της ,το περιβάλλον της και την προοπτική της.
ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η συμμετοχή όλων  είναι ,εντελώς ΔΩΡΕΑΝ και θα διατεθούν σε κάθε ενδιαφερόμενο, τραπέζια,καθίσματα,stands,ταμπλώ, ρεύμα ,αλλά και κάθε άλλη διευκόλυνση.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Παρασκευή   , 23  Σεπτεμβρίου  2011 ,ως εξης :1. με την συμπλήρωση του  ΕΝΤΥΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ,το οποίο πρέπει να σταλεί  στο fax:24930-22579, 2. με αποστολή E-Mail (skriapask@gmail.com , info@diktioelasonas.gr)   3. να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά στα τηλέφωνα 6974-881944 (πρόεδρος) και  6945-888800 (Γ.Γραμματέας).
Όλες οι λεπτομέρειες και το έντυπο συμμετοχής στην ιστοσελίδα    www.diktioelassonas.gr

Add Comment