Η Ελασσόνα τίμησε τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου

ΣΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑ Ι. ΝΑΟ ΣΤΗΝ 361 Π.Α.Π.
Του Γιάννη Μουκίδη

«Αγρευθείς ουρανόθεν προς ευσέβειαν ένδοξε, τη του σοί οφθέντος δυνάμει, δι’ ελάφου Ευστάθιε, ποικίλους καθυπέστης πειρασμούς, και ήστραψας εν άθλοις ιεροίς, συν τη θεία σου συμβίω και τοις υιοίς, φαιδρύνων τους βοώντας σοι. Δόξα τω σε δοξάσαντι Χριστώ, δόξα τω σε στεφανώσαντι, δόξα τω δείξαντι σε εν παντί, Ιὼβ παμμάκαρ δεύτερον».
Και η πόλη της Ελασσόνας τίμησε, την περασμένη Κυριακή, τη μνήμη του Αγίου Ευσταθίου στον πανηγυρίζοντα φερώνυμο ιερό ναό, που βρίσκεται μέσα στο στρατόπεδο της 361 ΠΑΠ .

Αρχικά, στο εσωτερικό του ναού τελέσθηκε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε η καθιερωμένη Αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο από τον εορτάζοντα ιερέα π. Ευστάθιο Πετρίδη. Ακολούθησε μικρή δεξίωση, όπου προσφέρθηκε καφές και γλυκίσματα.

Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία και στην Αρτοκλασία που ακολούθησε παρευρέθηκαν:

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο αντιδήμαρχος κ. Διον. Μπαλούκας, ο διοικητής της 361 ΠΑΠ – αντισυνταγματάρχης κ. Αν. Μαυρομάτης, ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας κ. Ελεύθ. Μουλτσιάς, ο υποδιοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας – υπαστυνόμος Α΄ κ. Δημ. Τζιόλας, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελασσόνας κ. Δημ. Οικονόμου, ο παλαιός αυτοδιοικητικός κ. Ηρακλής Λιόλιος, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί της 361 ΠΑΠ και αρκετοί πιστοί και επισκέπτες.

[wpg_thumb]

Λίγα στοιχεία για τον Άγιο Ευστάθιο:
Ο Ευστάθιος ονομαζόταν αρχικά Πλακίδας και ήταν ανώτερος αξιωματικός του ρωμαϊκού στρατού. Μία μέρα καθώς κυνηγούσε ένα ελάφι, είδε στα κέρατά του να φέρει σταυρό και άκουσε μία φωνή που τον καλούσε να γίνει χριστιανός. Με αυτό το όραμα πίστεψε στη νέα θρησκεία και βαπτίστηκε χριστιανός με το όνομα Ευστάθιος. Χριστιανοί βαπτίστηκαν και η γυναίκα του Τατιανή, που έλαβε το όνομα Θεοπίστη και τα δύο παιδιά του που έλαβαν τα ονόματα Αγάπιος και Θεόπιστος. Όταν ο αυτοκράτορας Τραϊανός πληροφορήθηκε ότι αξιωματικός του ασπάσθηκε το χριστιανισμό, τον καθαίρεσε και τον εξόρισε μαζί με την οικογένειά του. Στη συνέχεια, η τιμωρία του περιλάμβανε χωρισμό από την οικογένειά του, γεγονός, που πίκρανε πολύ τον Ευστάθιο. Μετά από χρόνια, ο Τραϊανός θυμήθηκε τον ικανότατο αξιωματικό του Ευστάθιο, όταν βρέθηκε σε δυσχέρεια, και τον επανέφερε στο στράτευμα. Στην πορεία, ξαναβρήκε την οικογένειά του κι ένοιωσε μεγάλη χαρά. Ο διάδοχος, όμως, του Τραϊανού, Αδριανός, απαίτησε από τον Ευστάθιο να προσκυνήσει και πάλι τα είδωλα. Ο Ευστάθιος αρνήθηκε, με αποτέλεσμα να βασανιστεί αυτός και η οικογένεια του μέχρι θανάτου.

Add Comment