Αλλαγές στον κυκλοφοριακό «χάρτη» του κέντρου της Ελασσόνας

ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΗ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗ ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ – ΜΟΝΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΤΗΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2015

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ελασσόνας και ήδη μπήκε σε εφαρμογή η μελέτη κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στο κέντρο της Ελασσόνας, που φέρνει αλλαγές και νέες ρυθμίσεις στον κυκλοφοριακό «χάρτη» της πόλης.
Από τις πιο σημαντικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις είναι η καθιέρωση της ελεγχόμενης – προσωρινής στάθμευσης των οχημάτων σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά και η μονοδρόμηση του Εμπορικού δρόμου της οδού Βενιζέλου, του πολυσυζητημένου πεζόδρομου, που …τα τελευταία χρόνια κάθε άλλο παρά πεζόδρομο θύμιζε.
ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ.
Για το θέμα, προηγήθηκε απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής που πρότεινε την ψήφιση των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων του κέντρου της Ελασσόνας, στη βάση σχετικής κυκλοφοριακής μελέτης που εκπονήθηκε από την Τεχνική υπηρεσία του Δήμου, καθώς και αντίστοιχη διαβούλευση στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης.
Στην τοποθέτηση του ο δημοτ. σύμβουλος κ. Ι. Νάνος(απουσίαζε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας – πρ. δήμαρχος κ. Γ. Πασχόπουλος) τόνισε πως η συγκεκριμένη πρόταση αντί να λύνει προβλήματα δημιουργεί νέα προβλήματα και η παράταξη του την καταψηφίζει. Ο δημοτ. σύμβουλος κ. Βασ. Βαρνάς, επεσήμανε ότι δεν μπορεί να έχει εμπεριστατωμένη άποψη για τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, που θα κριθούν από την εφαρμογή τους, και η παράταξη του υπερψηφίζει την πρόταση, διατηρώντας επιφυλάξεις. Από την μεριά του, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Δημ. Γκουνός ανέφερε ότι η ακολουθούμενη διαδικασία δεν είναι ικανοποιητική και πρόκειται στην ουσία για προειλημμένες αποφάσεις οι οποίες απλά επικυρώνονται από το Δημοτικό Συμβούλιο. Ακόμη, ο δημοτ. σύμβουλος κ. Δημ. Αβρανάς τόνισε: «Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι σε θετική κατεύθυνση. Εμείς επιμένουμε ότι η Βενιζέλου και η Αργοναυτών πρέπει να είναι πεζόδρομοι. Να στραφούμε προς καλαίσθητους πεζόδρομους.
Παίρνοντας το λόγο ο δήμαρχος κ. Νικ. Ευαγγέλου επεσήμανε χαρακτηριστικά: «Η σκέψη μας για την οδό Βενιζέλου είναι για πεζόδρομο. Οι καταστηματάρχες μετά από 3 διαβουλεύσεις ζήτησαν την οδό Βενιζέλου να είναι πεζόδρομος μονής κατεύθυνσης. Πιστεύω ότι τους συμφέρει τους επαγγελματίες να γίνει πεζόδρομος. Θα δείξει στην πορεία το πώς θα λειτουργήσει».

[wpg_thumb]
ΟΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ
1.Το τμήμα της οδού Βενιζέλου από την αρχή της (συμβολή με την οδό 6ης Οκτωβρίου) έως την συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου (πλατεία Σταροπάζαρου) μονοδρομείται με κατεύθυνση από την 6ης Οκτωβρίου προς την Αθ. Διάκου. Το τμήμα της οδού Βενιζέλου (νότια της πλατείας του Σταροπάζαρου) από την συμβολή της με την οδό Αθ. Διάκου έως την συμβολή της με την οδό 6ης Οκτωβρίου θα είναι διπλής κατεύθυνσης. Το τμήμα της οδού Βενιζέλου που συνδέεται με την οδό Βουλγαροκτόνου μονοδρομείται με κατεύθυνση από την οδό Βουλγαροκτόνου προς την οδό Βενιζέλου.
2.Η οδός Αργοναυτών μονοδρομείται με κατεύθυνση από την οδό Βενιζέλου προς την συμβολή της με την οδό Ισαύρων.
3.Το τμήμα της οδού Ισαύρων από την συμβολή της με την Ρ. Φεραίου έως την συμβολή της με την οδό Αργοναυτών τροποποιείται από μονόδρομο σε διπλής κυκλοφορίας.
4.Η οδός Τσακάλωφ μονοδρομείται με κατεύθυνση από την συμβολή της με την οδό Κ. Οικονόμου προς την συμβολή της με την οδό Γ. Ολυμπίου.
5.Το τμήμα της οδού 6ης Οκτωβρίου από την συμβολή της με την οδό Διγ. Ακρίτα έως την συμβολή της με την οδό Γ. Ολυμπίου τροποποιείται από μονόδρομος σε διπλής κυκλοφορίας.
6.Το τμήμα της οδού 1ης Μεραρχίας από την συμβολή της με την οδό Ξάνθου έως την συμβολή της με την οδό Σαρανταπόρου τροποποιείται από μονόδρομος σε διπλής κυκλοφορίας.
7.Ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων που βρίσκεται στην συμβολή της οδού Μητροπολίτου Ιακώβου (παραποτάμια) και Μεγάλου Αλεξάνδρου να έχει διπλή πρόσβαση είσοδο – έξοδο από την οδό Δημάρχου Βλαχοδήμου και μόνο έξοδο προς την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου.
8.Στο τμήμα της οδού 6ης Οκτωβρίου από την βόρεια συμβολή της με την οδό Διγενή Ακρίτα έως την συμβολή της με την οδό Γεωργάκη Ολυμπίου να απαγορεύεται η στάση – στάθμευση ένθεν και ένθεν της οδού πλην των εσοχών έμπροσθεν του κτιρίου της Ι. Μητρόπολης και του κτιρίου της πρώην Εμπορικής Τράπεζας. Στην εσοχή της Ι. Μητρόπολης θα υπάρχει μια θέση στάθμευσης αποκλειστικά για χρήση της Ι. Μητρόπολης και οι υπόλοιπες θέσεις ελεγχόμενης προσωρινής στάθμευσης. Στην δεύτερη εσοχή σε ένα τμήμα της θα επιτρέπεται η στάθμευση ποδηλάτων – μηχανών και το υπόλοιπο τμήμα θα είναι χώρος ελεγχόμενης – περιορισμένης στάθμευσης. Στο Βόρειο μέρος της πλατείας όπου βρίσκεται ο χώρος στάθμευσης των ταξί στην αρχή (ΒΑ. γωνία της πλατείας) θα υπάρχει χώρος στάθμευσης ποδηλάτων – μηχανών. Να αντικατασταθεί η υπάρχουσα με κώνους διαμορφωμένη νησίδα που βρίσκεται επί της οδού 6ης Οκτωβρίου στην συμβολή της με την οδό Κ. Οικονόμου με μόνιμη νησίδα (κράσπεδο – πεζοδρόμιο – χώρος πρασίνου). Στο τμήμα της οδού 6ης Οκτωβρίου, παράπλευρα του Ι. Ν. Αγ. Δημητρίου από την συμβολή με την οδό K. Οικονόμου έως την συμβολή με την οδό Βενιζέλου στην αρχή και στο τέλος αυτού θα υπάρχουν από 1 θέση στάθμευσης αναπήρου. Οι υπόλοιπες θέσεις θα είναι ελεγχόμενης προσωρινής στάθμευσης. Στο υπόλοιπο τμήμα της μετά την οδό Βενιζέλου θα είναι στην αρχή ένα τμήμα χώρος στάθμευσης ποδηλάτων και το υπόλοιπο χώρος στάθμευσης φορτηγών, για στάση λεωφορείων και προσωρινός χώρος στάθμευσης φορτηγών για φορτοεκφόρτωση εμπορευμάτων. Στο τμήμα της από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας έως την συμβολή με την οδό Μεγ. Αλεξάνδρου – Δραχμής να είναι ελεγχόμενης προσωρινής στάθμευσης πλην μιας θέσης στάθμευσης αναπήρων (προς την συμβολή με την Μεγ. Αλεξάνδρου) και 2 θέσεων στάθμευσης αποκλειστικά για χρήση του καταστήματος του Δημαρχείου.
9.Στο τμήμα της οδού Κ. Οικονόμου από την συμβολή με την οδό Τσακάλωφ και προς το κέντρο στην νότια πλευρά να είναι χώρος ελεγχόμενης – προσωρινής στάθμευσης.
10.Στο δυτικό μέρος της κεντρικής πλατείας στο τμήμα της οδού Δημάρχου Βλαχοδήμου από την συμβολή της με την οδό 6ης Οκτωβρίου και μέχρι την Παιδική Χαρά, στο δεξί μέρος παραμένει χώρος στάθμευσης των οχημάτων της Αστυνομίας και στο αριστερό μέρος να είναι χώρος ελεγχόμενης – προσωρινής στάθμευσης.
11.Στο τμήμα της οδού Δημάρχου Βλαχοδήμου στο κάτω μέρος της κεντρικής πλατείας να είναι χώρος ελεγχόμενης – προσωρινής στάθμευσης πλην μιας θέσης αναπήρων.
12.Στο τμήμα της οδού Γ. Ολυμπίου μετά την συμβολή της με την οδό 6ης Οκτωβρίου όπου είναι πλήρως διανοιγμένη και μέχρι την ιδιοκτησία Κόντου στην νότια πλευρά να είναι χώρος ελεγχόμενης – προσωρινής στάθμευσης. Στην Βόρεια πλευρά της θα επιτρέπεται η στάθμευση.
13.Σε όλο το μήκος της οδού Βενιζέλου και Αργοναυτών θα απαγορεύεται το παρκάρισμα.
14.Ο περιορισμός στον χώρο ελεγχόμενης – προσωρινής στάθμευσης θα ισχύει για τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Για τις υπόλοιπες ώρες θα επιτρέπεται η ελεύθερη στάθμευση.
15.Ο χώρος στάθμευσης των ταξί παραμένει ο ίδιος στον χώρο της κεντρικής πλατείας και δημιουργείται εσοχή στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου για δεύτερη στάση ταξί. Στην οδό Μ. Αλεξάνδρου να απαγορευθεί η στάθμευση σε όλο το μήκος της και από τις δύο πλευρές.
16.Επαναφέρεται η προτεραιότητα στην συμβολή της οδού 6ης Οκτωβρίου και Μητροπολίτου Ιακώβου στην κίνηση των οχημάτων επί της οδού 6ης Οκτωβρίου (όπως ήταν παλιά). Με την προτεραιότητα που είχε δοθεί στην κίνηση των οχημάτων επί της οδού Μητροπολίτου Ιακώβου, η οποία εξυπηρετεί και το εθνικό – επαρχιακό δίκτυο, αυξήθηκε κατά πολύ η μέση ταχύτητα των διερχομένων από την πόλη οχημάτων (ειδικά των μεγάλων) με σοβαρό κίνδυνο ατυχήματος και επιπλέον δημιουργήθηκε πρόβλημα στον έλεγχο της κίνησης επί του κόμβου, στα οχήματα που κινούνται επί της οδού 6ης Οκτωβρίου με κατεύθυνση προς Στεφ/νο. ( Δυσκολεύονται να ελέγξουν την κίνηση του ρεύματος της οδού Μητροπολίτου Ιακώβου που κατευθύνονται προς Στεφ/νο).
17.Να απαγορευθεί η στάθμευση σε όλο το μήκος της οδού Μητροπ. Ιακώβου (παραποτάμια οδός) και στις δύο πλευρές πλην του τμήματος της και από την πλευρά του ποταμού όπου υφίσταται διαμορφωμένος χώρος (εσοχή) στάθμευσης.
18.Το τμήμα της οδού (προέκταση Κανάρη) που προτείνεται να κατασκευασθεί (ανάμεσα ιδιοκτησίες Κεχαγιά – Μαχαίρα) να μονοδρομηθεί με κατεύθυνση από συμβολή με οδό 6ης Οκτωβρίου προς συμβολή με οδό Μητροπολίτου Ιακώβου.

Add Comment