Ανταλλαγές ντόπιων σπόρων στη Θεσσαλία , του Αθανασίου Θεοδωράκη

IMG_0164

Μέσα στη ραστώνη του καλοκαιριού προετοιμάζονται σωστά οι μελλοντικές κινήσεις. Κάτι σαν από «άνοιξη μέσα στο θέρος», όπως έγραψε ο Ελύτης. Διαβάζω την καλή είδηση στην φιλόξενη ιστοσελίδα http://www.leukipoli.com/?p=18271 και θυμούμαι τις μεγάλες ανάλογες κινήσεις της οργάνωσης «ΠΕΛΙΤΙ» στο Παρανέστι Δράμας. Πολύς κόσμος, Έλληνες και ξένοι, σημαντική συμμετοχή ενδιαφερομένων παραγωγών, ερωτήσεις και απαντήσεις, ανταλλαγή εμπειριών για αρχάριους ή και προχωρημένους, για ερασιτέχνες και επαγγελματίες.
Οι πρωτοβουλίες αυτές έχουν πολλά θετικά στοιχεία. Ενισχύουν το ενδιαφέρον των παραγωγών, προβάλλουν τις βιολογικές καλλιέργειες, τονώνουν το ενδιαφέρον για τη διάδοση και διάσωση των τοπικών εγχώριων ποικιλίες, ανοίγουν δρόμους για ποικιλίες που ταιριάζουν στα μέρη μας, αναβιώνουν πρακτικές του παρελθόντος, δηλ. σώζουν εμπειρίες, πρακτικές και βιώματα των προηγούμενων γενιών, προσελκύουν νέους…Χωρίς νέους στην αγροτική παραγωγή όλα είναι μάταια. Τα δάνεια δεν τελειώνουν ποτέ, οι εισαγωγές αυξάνονται, η εξάρτηση μεγαλώνει, δεν υπάρχει τέλος χωρίς εθνική παραγωγή. Ακόμα και η αύξηση του αριθμού των τουριστών συνεπάγεται αύξηση των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων….
Παράλληλα όμως θα έπρεπε να ληφθούν κι άλλες πρωτοβουλίες για ανάδειξη της τοπικής γευσιγνωσίας, των τοπικών πρακτικών, των προϊόντων κοκ. Οι παππούδες μας ήξεραν π.χ. να μπολιάζουν δέντρα, ήξεραν τις οικογένειες των δέντρων που ταίριαζαν, ήξεραν τί πρέπει να κάνουν σε ποιά εποχή (προετοιμασία, μπόλια, συντήρηση, κοκ) και μάλιστα με πενιχρότατα μέσα. Οι σύλλογοι αλλά και οι πολίτες πρέπει να τολμήσουν το νέο μέσα από την ανάδειξη του παλιού, την καινοτομία που περνά μέσα από τη σοφία των παλιών, την αξιοποίηση του τοπικού θησαυρού με δραστηριότητες και τρόπο που προσελκύει κι έχει και προοπτική.
Συγχαρητήρια λοιπόν γι αυτή την πρωτοβουλία που αφορά την «Πανθεσσαλική γιορτή ανταλλαγής ντόπιων ποικιλιών». Η θεσσαλική εμπειρία είναι εκπληκτική, βουνό και θάλασσα, πεδιάδα και ημιορεινά, γεωργία, δεντροκομία, κτηνοτροφία, όλα τα καλά υπάρχουν σε αυτό το μέρος της χώρας, όλα τα προϊόντα κι όλες οι εμπειρίες. Ας τα αξιοποιήσουμε με όρεξη, δημιουργικότητα, υπομονή και ανταλλαγές σπόρων, ποικιλιών και κυρίως εμπειρικών βιωμάτων. Τίποτε δεν γίνεται χωρίς κόπο, αλλά μόνο η συνεργασία βοηθά να ξεπεράσουμε τα πολλά προβλήματα.

του Αθανασίου Θεοδωράκη, Πολιτικού επιστήμονα

Add Comment