Τιμήθηκε ο μητροπολίτης των έργων μακαριστός Βασίλειος στην Ελασσόνα

ΠΑΡΟΥΣΙΑ 16 ΙΕΡΑΡΧΩΝ
Του Γιάννη Μουκίδη

ΕΙΣ-ΜΝΗΜΗΝ-ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΥ-ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Μέσα σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης, με θρησκευτική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, τιμήθηκε με εκδηλώσεις μνήμης και τιμής ο μακαριστός μητροπολίτης Ελασσώνος κυρός Βασίλειος, ο μητροπολίτης των έργων!
Το πρωί του Σαββάτου, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκδημία του, η Ι. Μητρόπολη Ελασσώνος τέλεσε το ετήσιο μνημόσυνο του μακαριστού μητροπολίτη, στον κατάμεστο Μητροπολιτικό ιερό ναό Αγίου Δημητρίου Ελασσόνας.
Στην πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία και στο Μνημόσυνο συγχοροστάτησαν και συμπροσευχήθηκαν για την ανάπαυση της ψυχής του οι σεβασμ. μητροπολίτες: Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμων, Ξάνθης κ. Παντελεήμων, Σύρου κ. Δωρόθεος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, Ιωαννίνων κ. Μάξιμος, Λαρίσης κ. Ιγνάτιος, Εδέσσης κ. Ιωήλ, Ιλίου κ. Αθηναγόρας, Καρθαγένης κ. Αλέξιος, Νέας Ιωνίας κ. Γαβριήλ, Γρεβενών κ. Δαβίδ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, καθώς και οι θεοφιλ. επίσκοποι Θεουπόλεως κ. Παντελεήμων και Σαλώνων κ. Αντώνιος.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Ο μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων
Στις 12 το μεσημέρι, στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη», την αφιερωματική εκδήλωση για την προ ενός έτους εκδημία του μακαριστού μητροπολίτη Ελασσώνος άνοιξε ο χαιρετισμός του μητροπολίτη Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, που, συγκινημένος, ανάμεσα στα άλλα, «κατέθεσε»:
«Τα λόγια αποδεικνύονται πτωχά για να αποτυπώσουν λόγο για τον Επίσκοπο που ζήσαμε και εκ καρδίας αγαπήσαμε. Η παρουσία και η πορεία του μακαριστού μητροπολίτου Ελασσώνος κυρού Βασιλείου θα παραμείνει μία λαμπρή και φωτεινή σελίδα στην ιστορία της Μητροπόλεως και Επαρχίας Ελασσώνος. Ο αοίδιμος Ιεράρχης κατά την αρχιερατική του διακονία, εργάστηκε με υπέρμετρο ζήλο και αγάπη για την Εκκλησία και «έδωκεν εαυτόν υπέρ αυτής». Το έργο του κατά τα 19 έτη της ποιμαντορίας του υπήρξε σπουδαίο και πρωτοποριακό. Μερίμνησε για την στελέχωση της Ιεράς Μητροπόλεως με νέους κατηρτισμένους κληρικούς. Φρόντισε για την ανακαίνιση και συντήρηση των Ιερών Μονών, εγκαθιστώντας σ΄ αυτές ευλογημένες αδελφότητες, για την πνευματική ωφέλεια του χριστεπωνύμου πληρώματος της Ι. Μητροπόλεως. Ενδιαφέρθηκε για την διάσωση και προβολή της εκκλησιαστικής πολιτιστικής κληρονομιάς, με την έκδοση συλλεκτικών τόμων και την ίδρυση εκκλησιαστικών μουσείων. Ανήγειρε νέους Ιερούς Ναούς και πνευματικά κέντρα στις ενορίες και ταυτόχρονα μερίμνησε για τον ευπρεπισμό τους. Έκανε γνωστό στην Επαρχία τον Άγιο Αρσένιο Επίσκοπο Δομενίκου και Ελασσώνος, ανεγείροντας ιερό ναό στον ανατολικό τμήμα της πόλεως και με συντονισμένες επίμονές προσπάθειες μετέφερε τμήμα των ιερών του Λειψάνων από το Πατριαρχείο της Ρωσίας στον ιερό του Ναό στην Ελασσόνα.
Στη ζωή του υπήρξε τύπος λειτουργικός, ιεροπρεπής, συνεπής, σοβαρός, ακέραιος, προσηνής και συγκαταβατικός με τους άλλους και αυστηρός με τον εαυτό του. Ήταν ζηλωτής των καλών έργων γιατί πίστευε, και το έλεγε, πως τα καλά έργα γίνονται αιτία και αφορμή να δοξάζεται το όνομα του Θεού.
Η ελαχιστότης μου είχε την εξαιρετική τιμή και ευλογία να διακονήσει πλησίον του επί 14 έτη ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και Πρωτοσύγκελλος, να ζήσει από κοντά και να γίνει μέτοχος της πατρικής του στοργής και αγάπης, και να απολαύσει όλων των ευεργεσιών που της προσέφερε. Η χάρις του Θεού με αξίωσε να τον διαδεχθώ στην Ιερά Μητρόπολη Ελασσώνος».
[wpg_thumb]

Ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου
Με τη σειρά του, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νίκ. Ευαγγέλου σκιαγράφησε την προσωπικότητα του μακαριστού μητροπολίτη και αναφέρθηκε στο θεάρεστο έργο, που άφησε ως παρακαταθήκη σε ολόκληρη την επαρχία Ελασσόνας και όχι μόνο:
«Σήμερα τιμούμε τη μνήμη ενός άξιου ιεράρχη που με ζήλο, θυσιαστική αγάπη και βαθιά πίστη διέγραψε μια φωτεινή πορεία και ως κληρικός σήκωσε το σταυρό του χρέους και εποίμανε θεοφιλώς τη μητροπολιτική μας περιφέρεια, αφήνοντας ένα πλουσιότατο έργο. Η είδηση του θανάτου του το μεσημέρι της 16ης Μαΐου 2014 σκόρπισε θλίψη, οδύνη και πόνο σε όλους μας. Γιατί ήταν νέος και πολύ αγαπητός. Ήταν ο πνευματικός μας πατέρας.
Ήταν αυτός που από την επομένη της εγκαταστάσεώς του στο επισκοπείο, έβαλε πρόγραμμα και με μεθοδικότητα, υπομονή και επιμονή, εργάστηκε με το επιτελείο του για να υλοποιήσει όσα οραματιζόταν για το ποίμνιο και τη μητρόπολή του σύμφωνα με τον ενθρονηστήριο λόγο του, πάντα με τις ευχές της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και την αρμονική συνεργασία με τη Δημοτική αρχή, τους τοπικούς φορείς και άλλες υπηρεσίες.
Ενθρονισμένος επί 19 έτη κατεξοχήν στις καρδιές των πνευματικών του τέκνων, εποίμανε τον ευσεβή λαό του Θεού με πηγαία πατρική αγάπη, με σοφία και σύνεση και δεν τον διέψευσε.
Ως φιλομόναχος αρχιερέας ανακαίνισε και επάνδρωσε τις μονές της επαρχίας, ώστε αυτές να αποτελούν πνευματικούς φάρους και καταφυγή για όλους μας, στην υλιστική εποχή που ζούμε.
Ως πνευματικός πατέρας φρόντισε να έχει σε όλους τους ενοριακούς ναούς άξιους ιερείς, που να εμπνέουν και να αγιάζουν τους πιστούς με τα μυστήρια της ορθόδοξης Εκκλησίας μας. Και ήταν ο ίδιος πάντα ακούραστος και υπόδειγμα καθόλα. Ανελλιπώς περιερχόταν με ιεραποστολικό ζήλο την επαρχία, λειτουργώντας, κηρύττοντας τον Ευαγγελικό λόγο, ευλογώντας και στηρίζοντας το λαό.
Ποιος δε θυμάται τον αείμνηστο Βασίλειο να λειτουργεί συχνά ως απλός παπάς, κυρίως στα μοναστήρια, ή όπου αλλού, για να εξυπηρετήσει λατρευτικές ανάγκες.
Άοκνες ήταν οι προσπάθειές του για τη λειτουργία των φιλόπτωχων ταμείων, ώστε να ασκείται με διακριτικότητα η φιλανθρωπία με την υλική στήριξη αναξιοπαθούντων αδελφών μας. Ιδιαίτερη ήταν επίσης η μέριμνά του: • Για τη νεολαία • Για τη λειτουργία των πνευματικών κέντρων με εποικοδομητικές ομιλίες και άλλες εκδηλώσεις, ώστε να είναι αυτά πραγματικές πνευματικές κυψέλες. • Και βεβαίως για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όπως είναι γνωστό στις ιερές Μονές της περιοχής μας διεσώθησαν πλείστα όσα κειμήλια, χειρόγραφα, σπάνια έντυπα και άλλο υλικό (κώδικες κλπ.).
Εκείνο που χαρακτήριζε τη σχέση του με τους απλούς ανθρώπους της επαρχίας του ήταν η καταδεκτικότητα, η ευγένεια και η συγκαταβατικότητα. Αγάπησε την Ελασσόνα και αγαπήθηκε.
Στάθηκε ως στοργικός πατέρας μαχητικά στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, ενεργός συμπαραστάτης στα προβλήματα του τόπου. Μπροστάρης στους αγώνες για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των Ελασσονιτών. Το ήθος του και η ακεραιότητα του χαρακτήρα του προκαλούσαν το σεβασμό όλων.
Ως κληρικός τίμησε το ράσο του. Ηθικά ακέραιος, φιλακόλουθος και άνθρωπος της προσευχής, ζούσε τη λειτουργική ζωή έντονα. Ως εκκλησιαστικός ηγέτης δίδασκε με το παράδειγμά του, την αποφασιστικότητα και την αρχοντιά του. Ήταν ζωντανό παράδειγμα για όλους μας. Ήταν αξιοθαύμαστη η ιώβεια υπομονή, η ηρεμία, η αξιοπρέπεια και η λεβεντιά, με την οποία αντιμετώπισε την ασθένειά του τον τελευταίο χρόνο λέγοντας «Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκα».
Σήμερα η ψυχή του αναπαύεται μετά των αγίων, εκεί που τον έχει κατατάξει ο Θεός, αφού εφύλαξε την παρακαταθήκη που έλαβε με το χάρισμα της αρχιεροσύνης. Λειτουργεί πλέον στο ουράνιο θυσιαστήριο και εύχεται και για μας, για την Ελασσόνα που αγάπησε και διακόνησε».

Ακολούθησε προβολή – αφιέρωμα για την ζωή και το έργο του μακαριστού μητροπολίτη και στη συνέχεια, εμφανίστηκε η Μικτή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας, που με την διεύθυνση του αρχιμουσικού της κ. Δημ. Καρβούνη, ερμήνευσε επιλεγμένο πρόγραμμα με ύμνους και έργα κορυφαίων συνθετών.
Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τον μακαριστό μητροπολίτη Ελασσώνος κυρό Βασίλειο παρευρέθηκαν:

Ο βουλευτής – πρώην υπουργός κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, ο δήμαρχος Ελασσόνας κ. Νικ. Ευαγγέλου, ο δήμαρχος Δεσκάτης κ. Δημ. Καραστέργιος, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου Ελασσόνας κ. Αντ. Μπίσμπας, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Χρυσ. Προβίδα, Αστ. Στούπας, Ανέστ. Σερετίδης, Ιωάν. Σαπουνάς, δημοτικοί σύμβουλοι, παλαιοί και νέοι αυτοδιοικητικοί, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Ιωάν. Παπαδημόπουλος και Ελευθ. Κυριακού, οι πρώην δήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Γεώργ. Πασχόπουλος και Πέτρος Χατζήνας, ο διοικητής του Α.Τ. Ελασσόνας κ. Πέτρος Μουταφίδης, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής, δεκάδες κληρικοί και πολύς κόσμος από διάφορες Ι. Μητροπόλεις και Ι. Μονές, κ.ά.

Add Comment