Πανηγυρικές θρησκευτικές εκδηλώσεις στη μνήμη του Αγίου Αρσενίου

“Άγιος της προσφοράς και της αγάπης ο επίσκοπος Αρσένιος Ελασσώνος”
Του Γιάννη Μουκίδη

ΜΝΗΜΗ ΑΓΙΟΥ ΑΡΣΕΝΙΟΥ 2015 (5)

«Ελασσώνος ποιμένα, Θετταλίας το κλέισμα και της Μοσχοβίας απάσης περιβόητον άκουσμα, Αρσένιον υμνήσωμεν πιστοί, βοώντες μετά πόθου ευλαβώς…», έψαλλαν κλήρος και πιστοί στην Ελασσόνα, την Πέμπτη και την Παρασκευή, ημέρες όπου γιορτάστηκε με θρησκευτική μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα η μνήμη του Αγίου Αρσενίου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων πιστών από την ευρύτερη περιοχή της Επαρχίας Ελασσόνας, αλλά και από γειτονικούς Νομούς και όχι μόνο.
Πέμπτη το βράδυ (παραμονή της εορτής), στον κατάμεστο πανηγυρίζοντα ιερό ναό του Αγίου Αρσενίου, που δεσπόζει στο ανατολικό τμήμα της Ελασσόνας, τελέσθηκε μέσα σε κλίμα κατάνυξης Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός με Αρτοκλασία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ συλλειτούργησαν: ο καθηγούμενος της Ι.Μονής Σπαρμού Ολύμπου – αρχιμανδρίτης π. Νικάνωρ Παπανικολάου, ο αρχιμανδρίτης της Ι.Μητρόπολης Κίτρους – Κατερίνης π. Σεβαστιανός Αράπης, ο αρχιμανδρίτης – προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού Αγ. Δημητρίου π. Βησσαρίων Καραλάσκος, ο αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ, ο αρχιερατικός επίτροπος της Ι.Μ. Ελασσώνος – πρωτοπρεσβύτερος π. Δημήτριος Παπαγεωργίου, πολλοί ιερείς ενοριών της Ελασσόνας, του Λιβαδίου, της Τσαριτσάνης, του Βλαχογιαννίου και της επαρχίας Ελασσόνας.
Λίγο μετά τις 8.30 το βράδυ, έγινε η Λιτάνευση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου. Υπενθυμίζεται πως τα Λείψανα του Αγίου Αρσενίου, εδώ και 9 χρόνια, επέστρεψαν από τη Ρωσία και φυλάσσονται για πάντα στο φερώνυμο Ναό της Ελασσόνας. Την Εικόνα του Αγίου, τοποθετημένη σε ανθοστόλιστο κουβούκλιο, υποβάσταζαν τιμητικά πεζοναύτες καταδρομείς του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου. Η Ιερή Πομπή, αφού διήλθε τους γύρω δρόμους της ενορίας, επανήλθε στον εορτάζοντα ναό. Προηγούνταν η Φιλαρμονική του Δήμου Ελασσόνας και ακολουθούσε ο κλήρος, χορός ιεροψαλτών, και ο κόσμος.
Ανήμερα της εορτής του Αγίου(την Παρασκευή), μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, τελέσθηκε ο Όρθρος και η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, με την παρουσία των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της περιοχής.
Στα Κηρύγματα του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας, ο αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ και ο σεβασμ. μητροπολίτης Ελασσώνος κ. Χαρίτων αντίστοιχα έκαναν αναφορά στη ζωή, το έργο και τις αρετές του Αρχιεπισκόπου Ελασσώνος και Δομενίκου Αγίου Αρσενίου.
«Τιμούμε τον Άγιο Αρσένιο, που διακόνησε την Ελασσόνα, τις προσφορές του, το μεγαλείο της ευλαβείας του. Ως άνθρωποι έχουμε ένα μοναδικό εχθρό…τον εαυτό μας! Τι σημαίνει νάναι κάποιος Άγιος; Σημαίνει ευθύνη, φροντίδα, αγάπη. Δεν είμαστε μόνοι, αυτές τις δύσκολες εποχές. Μην απελπιζόμαστε. Έχουμε ανθρώπους στον ουρανό, τον Άγιο Αρσένιο και πολλούς Αγίους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο αρχιμανδρίτης π. Δαυίδ.
«Ο Άγιος Αρσένιος είχε φυσικά και πνευματικά χαρίσματα, ιδιαίτερη μόρφωση και παιδεία, γνώσεις, άνθρωπος της προσφοράς και της αγάπης. Ο δικός μας Άγιος, ο Επίσκοπος Ελασσώνος Άγιος Αρσένιος διδάσκει ταπεινοφροσύνη και ελεημοσύνη, που στη ζωή μας πολλές φορές τα ξεχνάμε. Μεγάλη η πνευματικότητα και η προσφορά του Αγίου Αρσενίου, που παραμένει μια σπουδαία μορφή της Ορθοδοξίας και των γραμμάτων», τόνισε με νόημα στο Θείο Κήρυγμα ο μητροπολίτης κ. Χαρίτων.
Όπως είναι γνωστό, ο Επίσκοπος Ελασσώνος Άγιος Αρσένιος τιμάται με πανηγυρικές αντίστοιχες θρησκευτικές εκδηλώσεις και στη Ρωσία.
[wpg_thumb]
Στις θρησκευτικές εκδηλώσεις του Αγίου Αρσενίου Ελασσόνας παρευρέθηκαν: Ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημ. Παπαδημόπουλος, η θεματική αντιπεριφερειάρχης – πρ. έπαρχος Ελασσόνας κ. Μαρία Μαμάρα, οι αντιδήμαρχοι Ελασσόνας κ.κ. Δημ. Λέκκας, Ευφροσύνη Καρκαβανίδου – Σκρέτα, Αστ. Στούπας, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί του Α.Τ. Ελασσόνας, του Τμήματος Δίωξης Λαθρομετανάστευσης, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ελασσόνας, της ΠΑΠ, του ΚΕΟΑΧ Ολύμπου, η δασάρχης Ελασσόνας κ. Ζωή Φτίκα, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κισσάβου – Ελασσόνας ο κ. Σπυρ. Αναγνωστάκης, διευθυντές υπηρεσιών και σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων της περιοχής και δεκάδες προσκυνητές από την Θεσσαλία και την Μακεδονία.

Add Comment